Susuzluk, bağırsak sorunlarını arttırıyor

Türk Gastroentroloji Derneği Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Faruk Memik, açıklamasında, suyun insanlar için hayati önem taşıdığını söyledi.

Susuzluk, bağırsak sorunlarını arttırıyor
 

Ramazan ayında az sıvı alımının birç ; ok sağlık probleminin yanı sıra ö ; zellikle sindirim ve boşaltım sisteminde sorunlara neden olduğu bildirildi . İnsanın yemek yemeden , bitkin de olsa 25-30 gü ; ne kadar aç ; lığa dayanabildiğini , ancak susuz sadece 4-6 gü ; n hayatta kalabildiğini ifade eden Memik , insan vü ; cudunun susuz olarak normal ç ; alışmasının mü ; mkü ; n olmadığını bildirdi .

Kalp , dolaşım ve sindirim sisteminin susuz olarak normal ç ; alışmasının mü ; mkü ; n olmayacağını dile getiren Memik , şunları kaydetti :

' ' Mide gü ; nde 2 bin santimetrekü ; p salgı ü ; retirken tü ; kü ; rü ; k bezi , ince bağırsaklar , pankreas gibi organların her biri bin 500 ve karaciğer de ( safra olarak ) 500 santimetrekü ; p salgıyı sindirim sistemimize boşaltır . Bu yü ; ksek miktardaki sıvı miktarı bir yandan salgılanırken , diğer yandan tekrar emilip sisteme karışır ve bir kısmı da dışkı ve idrar ile atılır . Bu mü ; kemmel ç ; alışma sayesinde de insan sağlığı dengede tutulabilir . ' '

Prof . Dr . Memik , ramazanda bol su iç ; ilmesinin ö ; nemine değinerek , şö ; yle devam etti :

' ' İç ; inde bulunduğumuz ramazan ayında , oruç ; nedeniyle su dengesinin bozulması kaç ; ınılmazdır . Ö ; zellikle sıcak havalarda , ağır işlerde ter kaybeden kişiler susuz kalmamaya ç ; ok dikkat etmelidir . Gü ; nlü ; k olarak idrarla bin 500 , bağırsaklarla 200-250 , akciğerlerle de 300 mililitre kadar su kaybederiz . Normalde iç ; memiz gereken 2 litre suyu , ramazanda daha da artırmak ve 10-12 bardağa ç ; ıkarmak gerekir . ' '

İftarda başlayarak sık aralıklarla su ve sulu yiyecekler , ayran ve komposto gibi yiyeceklerin tü ; ketilmesinin faydalı olduğunu anlatan Prof . Dr . Memik , kahve , ç ; ay , kola gibi iç ; eceklerden uzak durulmasını istedi .

RAMAZANDA KABIZLIK Ö ; NEMLİ SORUN

Prof . Dr . Memik , oruç ; tutarken ortaya ç ; ıkan ö ; nemli sorunlardan birinin de kabızlık olduğuna dikkati ç ; ekerek , şunları kaydetti :

' ' Ramazanda , vü ; cut sıvı dö ; nü ; şü ; mü ; bozulduğundan kabızlık sorunu sık gö ; rü ; lü ; r ve birç ; ok insanı hekimin ö ; nü ; ne kadar taşır . Hastanelere kabızlık sorunuyla başvurularda artış olur . Kabızlığa bağlı olarak hemoroid ( basur ) şikayeti olanlarda , ramazanda kanamalar başlayabilir ya da şiddetli karın ağrıları ile oruç ; larını bozmak zorunda kalabilirler . Burada ç ; are ilaç ; lar değil , yenilen gıdaların dü ; zenlenmesi ve yeterli su iç ; ilmesidir . Tuzlu ve ağır , kızartmalı yemekler , sucuk , salam sosis gibi tuz iç ; erikli besinlerin yerine , sebze ve meyveden zengin , sulu yemekler seç ; ilmelidir . Yoğurt ve ayran bol alınmalıdır . Et yemekleri kızartma yerine haşlanmış veya fırınlanmış şekilde tü ; ketilmelidir . Daha ç ; ok sü ; tlü ; tatlılar seç ; ilmelidir . ' '

Ramazanda sık karşılaşılan sorunlardan birinin de daha ö ; nce gastrit veya ü ; lseri olan hastanın oruç ; sırasında karşılaştığı şiddetli mide krampları , bulantı , kusma ve kanamalar olduğunu dile getiren Memik , uzun sü ; ren aç ; lık dö ; neminde mide asidinin ç ; ok artmasının , bu hastalarda ciddi problemler doğurabildiğini belirtti .

Memik , uzun sü ; ren aç ; lıkta , safra kesesinde safranın koyulaşarak ç ; amurlaşması ve taşa dö ; nü ; şmesinin de gö ; zden kaç ; ırılmaması gerektiğini kaydederek , ' ' Muayyen bir sindirim problemi olan hastaların mutlaka ö ; nce hekimlerine danışarak oruca başlamaları ve ö ; nemli bir şikayette yine tıbbi kontrole başvurmaları gerekir ' ' dedi .