Kürtçe özel tv geliyor

Özel radyo ve televizyonlar da 24 saat boyunca Kürtçe başta olmak üzere farklı dil ve lehçelerde yayın yapabilecek!

Kürtçe özel tv geliyor
 

Ö ; zel radyo ve televizyonların da 24 saat boyunca Kü ; rtç ; e başta olmak ü ; zere farklı dil ve lehç ; elerde yayın yapabilmesi iç ; in yö ; netmelik değişikliği yapılıyor . RTÜ ; K , değişikliği ö ; nü ; mü ; zdeki hafta karara bağlayacak .

Ö ; ZEL TELEVİZYONA DA BU HAK TANINMALI
Radyo ve Televizyon Ü ; st Kurulu ( RTÜ ; K ) , Başbakan Yardımcısı Bü ; lent Arınç ; ' ın gazetelerin Ankara temsilcilerine &ldquo ; TRT sabahtan akşama kadar Kü ; rtç ; e yayın yapıyorsa , ö ; zel televizyona da bu hak tanınmalı&rdquo ; demesinin ardından yö ; netmelik değişikliği iç ; in ç ; alışma başlattı . Ö ; zel radyo ve televizyonlar da , 24 saat boyunca Kü ; rtç ; e başta olmak ü ; zere farklı dil ve lehç ; elerde yayın yapabilecek .

Programlar , haber , eğlence ve kü ; ltü ; r konularıyla sınırlı kalmayacak . Tü ; rkç ; e alt yazı zorunluluğu kaldırılacak . Değişiklik iç ; in kurul ü ; yelerine vize veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , &ldquo ; Demokratik aç ; ılımda olduğu gibi bir yol haritası izleyebilirsiniz&rdquo ; dedi .

TOPLANTIDA TARTIŞILDI
RTÜ ; K , &ldquo ; Tü ; rk Vatandaşlarının Gü ; nlü ; k Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehç ; elerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkındaki Yö ; netmelik&rdquo ; te değişiklik yapmaya hazırlanıyor .

Kurulun geç ; en gü ; nlerde yaptığı toplantıda , TRT 6 ' nın yasaya dayalı Kü ; rtç ; e yayın yapması nedeniyle yö ; netmelikte uyum değişikliğine gidilmesinin zorunlu olduğu , bu ç ; erç ; evede ö ; zel televizyonların ö ; nü ; ndeki engellerin kaldırılmasının da mantıklı olacağı belirtildi .
Toplantıda , yü ; rü ; rlü ; kte olan yö ; netmeliğe gö ; re , sadece haber , eğlence ve kü ; ltü ; r tanıtımı konularında gü ; nde 45 dakika yabancı dilde yayın yapabilen ulusal radyo ve televizyonların ö ; nü ; ndeki &ldquo ; konu&rdquo ; ve &ldquo ; zaman&rdquo ; sınırlarının kaldırılması benimsendi .

DİL Ö ; ĞRETİCİ YAYIN YOK
Kesinleşmeyen bu değişikliğe gö ; re , ö ; zel radyo ve televizyonlar da , 24 saat boyunca , Kü ; rtç ; e dahil farklı dil ve lehç ; elerde yayın yapabilecek .
Bu yayınlar , haber , eğlence ve kü ; ltü ; r dışında , &ldquo ; genç ; lik&rdquo ; ve &ldquo ; tartışma&rdquo ; gibi farklı alanlarda olabilecek .

Ö ; zel radyo ve televizyonlarda farklı dil ve lehç ; elerin ö ; ğretilmesi girişiminde bulunulmaması iç ; in , yö ; netmelikteki &ldquo ; Farklı dil ve lehç ; elerin ö ; ğretilmesine ilişkin yayın yapılamaz&rdquo ; hü ; kmü ; kalacak .

Ü ; st Kurul , bu değişiklikleri karara bağlamak iç ; in ö ; nü ; mü ; zdeki hafta yeniden toplanacak .
Erdoğan , 3 Eylü ; l ' de kendisini ziyaret eden RTÜ ; K ü ; yelerine , kurulun yeniden yapılandırılmasını ö ; ngö ; ren yasa tasarısı ile yö ; netmelik değişikliğinin ö ; nemini vurguladı .

Erdoğan , &ldquo ; Bu dü ; zenlemeler iç ; in , yayın kuruluşları , ü ; niversiteler , sivil toplum ö ; rgü ; tleriyle gö ; rü ; şerek kapsamlı bir konsensü ; s sağlayın . Biz , demokratik aç ; ılım sü ; reci kapsamında , kısa , orta ve uzun vadeli planlar hazırlıyoruz . Siz de bizim gibi bir yol haritasını takip edebilirsiniz&rdquo ; diye konuştu .

DADAK : KARAR VERMEDİK
RTÜ ; K ü ; yesi Mehmet Dadak yö ; netmelik değişikliği ç ; alışmalarını doğrulayarak şunları sö ; yledi :
&ldquo ; Henü ; z nihai karar verilmedi . Farklı dil ve lehç ; elerde yayını belli ö ; lç ; ü ; ye kadar serbest bırakmak lazım . AB ' nin de istediği bir şey . Zaten uydudan ü ; lkemize yö ; nelik bu tü ; r yayınlar yapılıyor . Tü ; rkiye ' nin kendi dü ; zenlemelerini yapmasını kısıtlamak doğru olmadığı gibi ç ; ok serbest bırakmak da doğru değil . Tedricen geliştirmek gerekir . ' 24 saat yayın ' deniyor , ' 12 saat ' deniyor . Henü ; z karar vermedik . İzlemek , sonuç ; ları gö ; rmek , ona gö ; re zamanla geliştirmek gerekiyor . dedi .