Türkiye bölgesel güç olma yolunda

Türk-Ermeni sınırının açılmasının Türkiye’nin bölgedeki konumunu önemli ölçüde güçlendireceği yorumları yapılıyor. Time dergisi, sınırın açılmasının, Türkiye’nin 'bölgesel siyasi ağır siklet' olma iddiasını güçlendirmeye katkıda bulunacağını belirtti.

Türkiye bölgesel güç olma yolunda
 

Uluslararası Kriz Grubu uzmanı Hugh Pope da , &ldquo ; Hem Tü ; rkiye , hem de Ermenistan cesur ve devlet adamına yakışan bir adım attı . Başarılı olursa ikisi kazanacak&rdquo ; dedi .
The Time dergisi , &ldquo ; Tü ; rkiye ve Ermenistan : Bir Asırlık Kan Davasında Buzlar Eriyor?&rdquo ; başlıklı analizinde iki ü ; lkenin arasında varılan mutabakatın ö ; nemini vurgularken petrol ve gaz boru hatlarının geç ; tiği Kafkas bö ; lgesinin ABD ve Rusya iç ; in taşıdığı ö ; neminin altını ç ; izdi . Obama Yö ; netiminin , Tü ; rk-Ermeni ilişkilerinin tesis edilmesinin dış politikasının bir ö ; nceliği olduğu işaretini verdiğini kaydeden dergi , &ldquo ; Ancak tarih , dü ; nyanın bu bö ; lgesinde gü ; ç ; lü ; bir sabotajcıdır ve daha ö ; nce gö ; rü ; şmeler onun ağırlığı altında ç ; ö ; kmü ; ştü ; &rdquo ; diye yazdı .
Yeni plana gö ; re , bir tarih komisyonunun kurulacağına , Tü ; rkiye ' nin de , ö ; nce Karabağ sorununun ç ; ö ; zü ; lmesi ısrarından vazgeç ; tiğine dikkat ç ; ekildiği analizde Uluslararası Kriz Grubu uzmanı Hugh Pope ' nin değerlendirmelerine yer verildi .

&ldquo ; BAŞARILI OLURSA TÜ ; RKİYE ' NİN İTİBARINI Ö ; NEMLİ Ö ; LÇ ; Ü ; DE GERİ KAZANIR&rdquo ;

Hugh Pope , &ldquo ; Hem Tü ; rkiye , hem de Ermenistan cesur ve devlet adamına yakışan bir adım attı . Başarılı olursa ikisi kazanacak&rdquo ; diye konuştu . Pope , &ldquo ; Eğer ( gö ; rü ; şmeler ) başarılı olursa Tü ; rkiye , son dö ; nemde sonmuş olan iç ; reformcu , bö ; lgesel barış yapıcısı ve Avrupa Birliği ü ; yelik sü ; recini ciddi olarak ilerleten ü ; lke olarak itibarını bü ; yü ; k ö ; lç ; ü ; de geri kazanabilir&rdquo ; yorumunu da yaptı .
Time , Kars Ticaret Odası Başkanı Ali Gü ; vensoy ' un sınırın aç ; ılmasının bö ; lge ekonomisinin yü ; zde 20 bü ; yü ; yebileceği tahmine de dikkat ç ; ektiği analizinde &ldquo ; Sınırın aç ; ılması aynı zamanda Tü ; rkiye ' nin bö ; lgesel siyasi ağırsıklet olma iddiasını gü ; ç ; lendirmeye katkıda bulunacak&rdquo ; değerlendirmesini de yaptı .