Cep telefonları ucuzlayacak

3. nesil telefonların pazara girmesiyle artan rekabet etiket fiyatlarına indirim olarak yansıyacak

Cep telefonları ucuzlayacak
 

Teleses Yö ; netim Kurulu Başkanı Recep Uzelli , 3G teknolojisinin yaygınlaşmasıyla bir ç ; ok kişinin kullandığı 2 . nesil cep telefonlarının fiyatlarının ö ; nü ; mü ; zdeki gü ; nlerde yaklaşık yü ; zde 10 oranında dü ; şmesini ö ; ngö ; rdü ; klerini sö ; yledi .

Uzelli , AA muhabirine yaptığı aç ; ıklamada , 30 Temmuz itibariyle cep telefonunda 3 . nesil iletişim hizmetlerinin başlamasıyla GSM pazarında hareketlilik yaşandığını belirtti .

GSM ve cep telefonu piyasasını hareketlendiren 3G ( 3 . Nesil Cep Telefonu Haberleşme Sistemi ) teknolojisinin 6 ayda 1 milyar dolarlık pazar yaratmasını beklediklerini anlatan Uzelli , yıl sonuna kadar da 3G ' yi 1 milyon abonenin kullanmasını ö ; ngö ; rdü ; klerini kaydetti .

Tü ; rkiye ' de kayıtlı yaklaşık 115 milyon cep telefonundan 3 , 5 milyonunun 3G ' ye uyumlu olduğunu anlatan Uzelli , ' ' Son 1 ay iç ; inde cep telefonu mağazalarımıza giren ve 3G ' li telefon isteyen tü ; keticilerin sayısında ö ; nemli oranda artış var . Artık daha bilinç ; li bir tü ; ketici kesimi oluşmaya başladı . Eskiden sadece konuşabileceği ucuz telefonlara yö ; nelen tü ; keticiler artık ö ; zellikle 3G ö ; zelliği olan cihazlara yö ; nelmeye başladı ' ' dedi .

Yeni nesil cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte insanların 2 . nesil cep telefonlarına ilgisinin azaldığını ifade eden Uzelli , ' ' Sektö ; r bü ; tü ; n yatırımlarını 3 . nesil iletişim hizmetlerine yoğunlaştırdı . Buna bağlı olarak 3G ' yi desteklemeyen ve sayısı 110 milyonun ü ; zerinde olan 2 . nesil cep telefonlarının fiyatlarında ö ; nü ; mü ; zdeki gü ; nlerde yü ; zde 10 civarında dü ; şü ; ş ö ; ngö ; rü ; yoruz ' ' diye konuştu .

Uzelli , piyasada en ucuz 3G ö ; zellikli cep telefonunun 250 liradan başladığını ve ö ; zelliklerine gö ; re bin 800 liraya kadar ç ; ıktığını belirtti .

2 . NESİL TELEFON NEDİR?


Mobil telekomü ; nikasyon sektö ; rü ; nü ; n ilk uygulamasını oluşturan 1G sistemleri ü ; zerinden sadece ses hizmetleri sunulabiliyordu . 2G sayısal sistemlerinde ise daha kaliteli ses hizmetlerinin yanı sıra SMS gibi basit veri hizmetleri de verilmeye başlandı .

Tü ; rkiye , 2 . 5G olarak adlandırılan geç ; iş dö ; neminde ise mobil şebekeler ü ; zerinden internete erişim imkanına kavuştu . 3G ise daha kaliteli ses hizmetinin yanında daha hızlı ve zengin iç ; erikli veri iletişimine imkan sağlıyor .