ABD'nin hoşuna gitmeyecek

Japonya'ya ABD'ye karşı daha agresif yeni bir dışişleri bakanı geliyor

ABD'nin hoşuna gitmeyecek
 

Japonya ' da 54 yıllık Liberal Parti iktidarını deviren Japonya Demokrat Partisi ( JDP ) , hü ; kü ; meti kurma ç ; alışmalarını sü ; rdü ; rü ; yor . Ö ; nceki hü ; kü ; mete gö ; re ABD ' ye daha mesafeli bir yö ; netim şekli izlemesi beklenen JDP ' de dışişleri bakanı olarak ABD ' ye karşı daha agresif olunmasını destekleyen Katsuya Okada ' nın atanacağı belirtiliyor . Partinin genel sekreterliğini yü ; rü ; ten 56 yaşındaki Okada ' nın , gö ; reve gelmesi halinde daha Asya merkezli bir politika izlemesi bekleniyor .
Okada , Ağustos ayı sonundaki seç ; imlerden ö ; nce AP ' ye verdiği bir demecinde Japonya ' nın ABD ' yi yine en ö ; nemli mü ; ttefiki olarak gö ; rmeye devam edeceğini ; ancak geç ; mişte olduğu gibi boyun eğen bir tavır iç ; inde olmayacağını sö ; ylemişti .

Japon Kyodo ajansı ile NHK televizyonu , JDP lideri Yukio Hatoyama ' nın yarın dışişleri bakanı adayı olarak Okada ' nın ismini aç ; ıklayacağını duyurdu . Parti yetkilileri , tatil olması nedeniyle bugü ; n aç ; ıklama yapmadı .

Daha ö ; nce kabinede hiç ; yer almamış bir isim olan Okada , Japonya ' nın Gü ; ney ' indeki Okinaw Adası ' nda bulunan Amerikan ü ; slerini , II . Dü ; nya Savaşı sonrasındaki ABD işgalinde kalma olarak gö ; rü ; yor ve yeni dü ; zenleme yapılmasını istediğinin sinyalini veriyor . Japonya genelinde 500 binin ü ; zerinde Amerikan askeri bulunuyor . Okinawa , ABD ' nin Pasifik ' teki en ö ; nemli ü ; slerinden biri olarak dikkat ç ; ekiyor ; ancak ada sakinleri Amerikan askerlerinin gitmesini istiyor .