Susurluk raporu Mesut Yılmaz’dan istenecek

Ergenekon ana davasına 25 gün ara verildi. Kutlu Savaş tarafından hazırlanan Susurluk Raporu'nun tek orjinal metninin, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'dan istenmesi karara bağlandı.

Susurluk raporu Mesut Yılmaz’dan istenecek
 

İstanbul 13 . Ağır Ceza Mahkemesi ' nde gö ; rü ; len Ergenekon ana davasının bugü ; n gö ; rü ; len duruşmasında 6 saat verilen aranın ardından başkan Kö ; ksal Şengü ; n , 44 ana başlık halinde hazırladıkları kararı okudu .
Ara kararın en ö ; nemli maddelerinden birisi , Kutlu Savaş tarafından hazırlanan Susurluk Raporu ' nun tek orjinal nü ; shasının , dö ; nemin Başbakanı Mesut Yılmaz ' dan istenmesi oldu . Maddede ; Yılmaz ' ın , bu tek orjinal suretin kendisinde olduğuna ilişkin basın aç ; ıklamaları bulunduğu bildirildi .
Ergenekon davasıyla birleştirilen Danıştay davası sanıklarından Osman Yıldırım iç ; in gö ; revlendirilen avukat Ramazan Zeybek ' in , aynı zamanda Ergenekon ana davası sanıklarından Muhammet Yü ; ce ' nin de avukatı olması tartışmalara neden olmuştu . Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgü ; zel , birleştirilen iki dava sanıkları arasında menfaat ç ; atışması olduğunu gerekç ; e gö ; stererek Yıldırım iç ; in Ergenekon davasında vekaleti bulunmayan başka bir avukatın gö ; revlendirilmesi yö ; nü ; nde mü ; tala vermişti . Mahkeme heyeti bu talebi yerinde bularak İstanbul Barosu ' ndan başka bir avukatın gö ; revlendirilmesinin istenmesini karara bağladı .
Bazı sanıklar ile avukatlarının saatleri bulan talepleri nedeniyle yargılamanın aksamasını gerekç ; e gö ; stererek mahkeme tarafından her sanık ya da avukata yarım saat sü ; re verilmesine ilişkin talep de eleştirilere neden olmuştu . Kemal Kerinç ; siz ' in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar ile avukatları tarafından , alınan bu ara kararın hukuka aykırı olduğu gerekç ; esiyle yok sayılmasına ilişkin talepleri , mahkeme heyeti tarafından reddedildi .
Ergenekon davasının kilit ismi haline gelen Tuncay Gü ; ney ' in , Emekli Sandığı ' ndan herhangi bir maaş alıp almadığı , almışsa hangi tarihten itibaren aldığı , dayanağının ne olduğu ve halen devam edip etmediğinin sorulması kararlaştırıldı . Soruşturması devam ettiği bildirilen Tuncay Gü ; ney ' e ait tü ; m soruşturma evraklarının incelenmek ve iade edilmek ü ; zere istenilmesine , incelendikten sonra Gü ; ney hakkında ne gibi bir işlem yapılacağının değerlendirilmesine karar verildi .
METİN Ç ; ELİKBAŞ HAKKINA SUÇ ; DUYURUSU
Yaptığı 12 gü ; nlü ; k savunması sırasında savunma sınırlarını aştığı ileri sü ; rü ; len , Susurluk davasını yü ; rü ; ten mahkeme heyetine de başkanlık yapan , Kemal Alemdaroğlu ' nun avukatı Metin Ç ; etinbaş hakkında Silivri Cumhuriyet Savcılığı ' na suç ; duyurusunda bulunulması karara bağlandı .
Daha ö ; nceki oturumlarda basında ç ; ıkan haberler nedeniyle duruşmalara gelmekten muaf tutulan tutuklu sanık Ü ; mit Sayın ' ın , bu karardan sonra ç ; ıkan haberler nedeniyle duruşmada hazır bulundurulmasına karar verildi . Ayrıca sağlık sorunları bulunduğu belirtilen Ü ; mit Sayın ' ın , Silivri Devlet Hastanesi ' ne sevk edilerek sağlık durumunun raporla tespiti ve tedavisi iç ; in gerekli işlemin yapılmasının istenmesine karar verildi .
Tutuklu sanık Mehmet Ö ; ztü ; rk , kendilerinin nasılsa tahliye edilemeyeceklerini belirterek en azından ' Gizli tanık Anadolu ' nun isminin Ü ; mit sayın olduğunu sö ; ylemiyorum ama Ü ; mit Sayın ' ın tahliyesini istiyorum ' şeklinde talepte bulunmuştu .
Ergenekon davasıyla birleştirilen ve sanıklarının henü ; z savunması alınmamış olan Danıştay davasıyla ilgili olarak bazı konuların aydınlanması iç ; in 7 ayrı ara karar alındı .
Bu ara kararlardan bazıları şö ; yle ;
' Sanık Alparslan Arslan ' a ait 34 BE 026 plakalı aracın 4 Mayıs 2006 ile 16 Mayıs 2006 tarihleri arasındaki kö ; prü ; ve otoban geç ; iş zamanının bildirilmesi iç ; in Karayolları Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' ne yazı yazılması '
' Danıştay binasının ç ; evresindeki kurum ve kuruluşlardan temin edilip emanete alınan kamera gö ; rü ; ntü ; lerinin incelenmesi iç ; in mahkememiz hakimlerinden Hü ; snü ; Ç ; almuk ' un gö ; revlendirilmesine , bu konuda kendisine tam yetki verilmesine '
' Ankara Emniyet Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' ne yazı yazılarak 3 Mayıs 2006 ile 17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının gü ; venliği ile ilgili kameraların arızaları nedeniyle alınan cihazların arızalı olsa bile Oyak Savunma ve Gü ; venlik A . Ş . ' den temin edilerek mahkememize gö ; nderilmesinin istenmesine '
' Oyak Gü ; venlik ve Savunma şirketi ile Odak Gü ; venlik ve inşaat şirketinin suç ; tarihi itibariyle yö ; netim kurulu başkan ve ü ; yelerinin ad ve adreslerinin sorulması ve buna ilişkin belgelerin istenmesi iç ; in Ankara Ticaret Sicil Memurluğu ' na yazı yazılmasına '
' Danıştay Başkanlığı ' na yazı yazılarak 3 Mayıs 2006 ile 17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının gü ; venliği ile ilgili kameraların arıza nedenlerinin , hangi tarihlerde Oyak Savunma ve Gü ; venlik şirketine bildirildiğinin ayrıca bu tarihler dışında kameraların arıza yapıp yapmadığının , Danıştay ' da gö ; revli olup kameraların bakım ve onarımından sorumlu kişinin adının sorulmasına , bu arızalarla ilgili olarak bahsedilen şirket ile yapılan yazışmalara ilişkin tü ; m belgelerin istenmesine '
Soruşturma kapsamında el konulan el bombalarıyla ilgili olarak ilgili kuvvet komutanlıklarına yazı yazılarak el bombaları ve mü ; himmatının tesliminden itibaren birlik ve şahıs olarak tarihlerini belirtir şekilde zimmet silsilesinin ve sarf edilmişse raporunun ayrıntılı olarak bildirilmesinin istenmesine karar verildi .
Tü ; m sanıklar ve avukatlarının tahliye talepleri , kuvvetli suç ; şü ; phesi devam ettiği gerekç ; e gö ; sterilerek reddedilen duruşma , 28 Eylü ; l 2009 gü ; nü ; saat 09 . 30 ' a ertelendi .