Çağlayan: Özür bekliyoruz

Çağlayan, 'Hiç kimsenin haddi değildir Türkiye Cumhuriyeti bakanının üstünü aramak, x-ray cihazından geçirmek. Buna hiç kimsenin gücü yetmez. Böyle bir şeye de Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti olarak asla taviz vermeyiz' dedi.

Çağlayan: Özür bekliyoruz
 

Ç ; in ziyaretinin ardından yurda dö ; nen Zafer Ç ; ağlayan İstanbul ' dan İzmir ' e hareketi ö ; ncesi Atatü ; rk Havalimanı ' nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı . Ç ; ağlayan , Ç ; in ziyareti sırasında Urumç ; i Havalimanı ' nda ü ; stlerinin aranmak istenmesi ü ; zerine yaşanan gerginlikle ilgili değerlendirmelerde bulundu . Urimç ; i Havaalanı ' na geldiklerinde beraberinde bü ; rokratlar ve gazetecilerden oluşan bir heyetin de bulunduğunu anlatan Ç ; ağlayan , beraberindeki kişilerin listesinin daha ö ; nce bildirildiğini sö ; yledi .

Urimç ; i Havaalanı ' nın ç ; ok kü ; ç ; ü ; k ve VIP uygulaması olmayan bir havaalanı olduğunu belirten Ç ; ağlayan , ' Alana geldiğimizde heyetteki diğer arkadaşlarımızın x-ray cihazından geç ; mesini istediler . Tabii ki buna şiddetle karşı ç ; ıktım . ' Beraberimdeki heyet size daha ö ; nce bildirildi , biz Ç ; in devletinin misafiriyiz ' dedim . Pekin Havaalanı ' nda gerek iniş , gerek ç ; ıkışımızda ö ; zel arabalarla alındık , uğurlandık . En ufak bir problemle karşılaşmadık .

Dışişleri Bakan Yardımcısı bizi karşıladı . Dolayısıyla Urumç ; i Havaalanı ' nda bö ; yle bir uygulamayı asla kabul etmeyeceğimi sö ; yledim . Havaalanı kuralları olabilir , ancak daha ö ; nce Tü ; rkiye tarafından verilmiş bir liste var . Arkadaşlarımızı x-ray cihazından geç ; irmeyeceğimi ifade ettim ' diye konuştu .

Asıl problemin Urimç ; i Havaalanı gö ; revlileriyle Ç ; inli diplomatlar arasında yaşanan sıkıntı olduğunu anlatan Bakan Ç ; ağlayan , ' Ç ; ü ; nkü ; onlar Ç ; inli diplomatlara da başka bir uygulama yapmayacaklarını sö ; ylediler . Bir sü ; re konuşulduktan sonra oradan geç ; tik . Arkadaşlarımız da geç ; tiler . Tabii ki arkadaşlarımızın geç ; mesi esnasında orada bir itiş kakış oldu . Ç ; ü ; nkü ; , arkadaşlarımız gö ; rmü ; ş , daha evvel de bir Tü ; rkmen kadın orada şiddete maruz kalmış . Pasaportu elinden alınmak istemiş . Garip bir uygulama . Evet bir tartışma olayı yaşanmıştır . Tartışmanın asıl nedeni beraberimdeki heyetin x-ray cihazından geç ; irilmesini benim kabul etmememdir . Bugü ; n olsa yine aynı tepkiyi koyarım , aynı tavrı koyarım ' diye konuştu .

Bakan Ç ; ağlayan , konuyla ilgili Tü ; rk basınında bazı yanlış haberler ç ; ıktığını da dile getirerek , ' Hiç ; kimsenin haddi değildir Tü ; rkiye Cumhuriyeti bakanının ü ; stü ; nü ; aramak , x-ray cihazından geç ; irmek . Buna hiç ; kimsenin gü ; cü ; yetmez , bö ; yle bir şeye de Tü ; rkiye Cumhuriyeti devleti ve hü ; kü ; meti olarak asla taviz vermeyiz . ' Yumruklar havada uç ; uştu ' şeklinde haberler ç ; ıktı , bö ; yle bir şey olmadı . Bazı şeyler gazeteci arkadaşların heyecanından kaynaklandı ' dedi .

Tü ; rkmenistan ' dan bugü ; n erken saatte Tü ; rkiye ' ye geldiklerini ve beraberindeki heyetin Ankara ' ya devam ettiğini ifade eden Ç ; ağlayan , ' ' Ç ; in ' in Ankara Bü ; yü ; kelç ; isi ve Bü ; yü ; kelç ; ilik Mü ; steşarı beni karşılamak iç ; in Esenboğa Havalimanı ' na gelmiş ' ' dedi .

Ç ; ağlayan , konunun Dışişleri Bakanlığı ' na intikal ettirildiğini , Ç ; in Bü ; yü ; kelç ; iliği ' ne nota verilmesini istediğini de belirterek , ' ' Urumç ; i ' deki tamamıyla maksadı aşan bir uygulamadır . Ben bir kasıt gö ; rmü ; yorum , ç ; ü ; nkü ; gerek Ç ; in Başbakanı , gerek Dışişleri Bakanı , gerek Ticaret Bakanı ' nın bana ve heyetime gö ; sterdiği ilgi alaka gerç ; ekten mü ; kemmeldi . Urumç ; i Havaalanı ' nda bir kasıt sö ; z konusu değil . Sadece orada bir işgü ; zarlık , iş bilmemezlik var ' ' dedi .

27-28 Eylü ; l tarihleri arasında yapılacak karma ekonomik komisyon toplantısının iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soru ü ; zerine ise Ç ; ağlayan , ö ; nce gelişmelerin takip edileceğini kaydetti . ' Bizden bir ö ; zü ; r dilenmesi gerekir ' diyen Ç ; ağlayan aç ; ıklamalarını şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; ; ' Gerç ; i orada Ç ; inli diplomatlar heyet de yanımdayken benden defalarca ö ; zü ; r diledi . Herhalde Bü ; yü ; kelç ; i ' nin Ankara Esenboğa Havaalanı ' na gelmesinin nedeni de budur . Ö ; ğleden sonra Ankara ' ya geç ; eceğim . Kendisi oraya gelirse orada da gö ; rü ; şü ; rü ; z . Ben kasıt olmadığı kaatindeyim . Tabii bizim hassasiyetlerimiz belli . Urimç ; i ' de yaşanan olaylar konusunda Tü ; rkiye ' nin hassasiyetleri belli . '