Bir aylık 3G sonuçları!

Türkiye, cep telefonundan görüntülü konuşma ve hızlı internet imkânları sunan 3. Nesil (3G) iletişime geçeli 1 ay oldu. En çok görüntülü konuşmanın yapıldığı il sıralamasında sürpriz bir şekilde Diyarbakır ve Elazığ ilk sıralarda yer alırken,internet bağlantısında ise İstanbul ve Ankara listenin başında.

Bir aylık 3G sonuçları!
 

GSM sektö ; rü ; nü ; n lideri Turkcell ' in Genel Mü ; dü ; rü ; Sü ; reyya Ciliv , 3G ile ilgili operatö ; rlerinin ilk bir aylık sonuç ; larını aç ; ıkladı . Ekonomi editö ; rleriyle iftarda buluşan Ciliv ' in verdiği bilgilere gö ; re gö ; re 3 . Nesil iletişim kullanımı beklendiği gibi ağırlıklı olarak İstanbul , Ankara ve İzmir ' de yoğunlaştı . Ancak ' cep ' ten gö ; rü ; ntü ; lü ; konuşmayı tercih edenlerin yoğunlaştığı il , sektö ; r liderini bile şaşırttı .

İlk bir ayda Turkcell ü ; zerinden gö ; rü ; ntü ; lü ; konuşmanın yoğunlaştığı iller şö ; yle sıralandı : Diyarbakır , Elazığ , İstanbul , Malatya , Trabzon , Erzurum , Ankara . İstanbul ' da en ç ; ok Kadıkö ; y , Bağcılar , Ü ; mraniye ve Gaziosmanpaşa semtlerinde gö ; rü ; ntü ; lü ; konuşma tercih edildi . Ağustos ayında toplam 5 milyon dakika gö ; rü ; ntü ; lü ; gö ; rü ; şme yapıldı .

Sü ; reyya Ciliv ' in deyimiyle , ' interneti insanların ayağına getiren ' 3G ü ; zerinden sanal â ; leme en ç ; ok bağlantı , İstanbul , Ankara , Antalya ve Muğla ' dan yapıldı . Turkcell ' in genel mü ; dü ; rü ; , bir aylık dö ; nemde 3 . Nesil iletişime geç ; mek iç ; in 3 milyon mü ; şteriden talep aldıklarını sö ; yledi .

Turkcell Genel Mü ; dü ; rü ; Ciliv , 81 ilde , Tü ; rkiye nü ; fusunun yü ; zde 60 ' ını 3G kapsamına aldıklarını belirterek , sö ; z konusu hizmeti sağlamada ilk gü ; nden itibaren lider olduklarını kaydetti . Bu ç ; erç ; evede 104 ü ; lkede 185 operatö ; r ile en geniş roaming kapsamasına sahip olduklarını ifade etti .

P3 Solutions şirketinin yaptığı testler ile 3G ' de rakiplerine gö ; re 2 kat daha hızlı olduklarının tescillendiğini aktaran Ciliv , ' Kurduğumuz altyapı dü ; nyada ikinci değil . Sunduğumuz HSPA+ hizmetini veren sadece 9 ü ; lke var . ' dedi . 3G ile ilgili mali sonuç ; ların yılın 3 . ç ; eyreği itibarıyla belli olacağını kaydeden Ciliv , rakipleriyle ö ; zellikle kule gibi yatırımları paylaşmaya aç ; ık olduklarını da sö ; yledi .

3G KULLANICILARININ YÜ ; ZDE 50 ' Sİ 35 YAŞ ALTINDA

Turkcell Pazarlama 3G Program Yö ; neticisi Sertan Eratay ' ın verdiği bilgilere gö ; re 3 . Nesil iletişim ile ilgili şirketlerinin ilk bir aylık bazı verileri şö ; yle :

&bull ; 3G kullanıcılarının yü ; zde 50 ' si 35 yaş altında .

&bull ; En ç ; ok 3G kullanıcısı 3 bü ; yü ; k ilde .

&bull ; 3G ' den sonra gü ; nlü ; k data tü ; ketimi 2 , 3 katına , kişi başı data kullanımı 2 katına ç ; ıktı .

&bull ; Tercih edilen internet paketlerinin yü ; zde 90 ' ı 4GB ' lık .

&bull ; 60 binden fazla VINN& ; Netbook satıldı .

&bull ; Turkcell , 2008 yılında yaptığı toplam modem satışının 2 , 3 katını sadece 1 ayda yaptı .

&bull ; 3G abonelerinin yü ; zde 60 ' ı ' cep ' ten internet kullandı .

&bull ; Cepten 100 binden fazla video izlendi .

&bull ; Mobil TV ' den en ç ; ok izlenen programlar : Futbol karşılaşmaları , Haberler ve yarışmalar olarak sıralandı .

&bull ; Mobil TV en ç ; ok 21 : 00-23 : 00 saatleri arasında izlendi .

&bull ; Ayda ortalama 2 saat Mobil TV izlendi .

&bull ; Temmuz ayı itibariyle Tü ; rkiye kent genelinde 3G ' nin bilinirliği yü ; zde 75 . Hızla artan bilinirlik oranı Ocak ayında yü ; zde 44 idi .

( CİHAN )