Güney Akım'ın üçüncü ortağı Türkiye mi?

Batı destekli Nabucco doğalgaz boru hattının rakibi olarak nitelenen Güney Akım doğalgaz boru hattının maliyeti Moskova'yı endişelendiriyor. Kapasitenin yıllık 63 milyar metreküpe çıkarılmasının ardından, projenin uygulama masrafları da 36,5 milyar Dolar'a ulaştı.

Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom'la, İtalyan enerji şirketi Eni'nin birlikte yürüttükleri Karadeniz'in altından geçecek proje için üçüncü ortak aranıyor. Kommersant gazetesi üçüncü ortağın Fransız devlet şirketi Electricite de France olabileceğini duyururken, Gazprom Başkanı Aleksey Miller Türkiye ve Romanya'nın da proje ile ilgilendiğini söyledi.

Gazprom Başkanı Miller ve İtalyan Eni şirketi CEO'su Paolo Scaroni bir araya gelerek projeye üçüncü ve daha fazla ortak alınması konusunu müzakere etti. Mayıs ayında ek protokolle işbirliğini geliştirme kararı alan Rus ve İtalyan şirketleri, projenin geçeceği ülkelerle ikili anlaşmalar yapmaya devam ediyor.

Gazprom bugüne kadar Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, Avusturya ve Slovenya ile ikili anlaşmalar imzalamış durumda. Son olarak Rusya Başbakanı Vladimir Putin, hattın Karadeniz'de Türkiye karasularından geçmesi ile ilgili Ankara'da anlaşma parafe etti.

Kommersant gazetesi üçüncü ortağın Fransız devlet enerji şirketi Electricite de France olacağını duyurdu. Gazeteye göre Fransız şirkete yüzde 10'luk hisse verilecek.

2015 yılında tamamlanması hedeflenen Güney Akım'la Rusya, Avrupa sevkıyatının yüzde 35'ini gerçekleştirecek. Gazprom Avrupa sevkiyatının yüzde 80'ini sorunlu ilişkilerin yaşandığı Ukrayna üzerinden yapıyor.