İsrail'e, Golan Tepeleri'nden çekilme çağrısında bulundu

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, İsrail'e, Golan Tepeleri'nden çekilme çağrısında bulundu.

 

Libya ile Cezayir ' deki temaslarının ardından Suriye ' nin başkenti Şam ' a gelen Hugo Chavez , Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile gö ; rü ; ştü ; kten sonra dü ; zenlenen ortak basın toplantısında , İsrail hakkında sert aç ; ıklamalarda bulundu .

İsrail ' i ' ' barış karşıtı ve Latin Amerika ' da gö ; lge savaşlar yü ; rü ; ten ABD ' nin kolu olmakla ' ' suç ; layan Chavez , ' ' Venezuela , İsrail ' i , isgal ettiği Golan Tepeleri ' nden ç ; ekilmeye ve Filistin halkına yö ; nelik ablukayı kaldırmaya ç ; ağırıyor ' diye konuştu .

Yurtdışı temaslarının nedeni olarak gö ; sterdiği ' ' tek kutuplu dü ; nya dü ; zeninin değiştirilmesine destek arayışı ' ' konusundaki dü ; şü ; ncelerini de dile getiren Chavez , ' ' Dü ; nyayı , bir tarafın diğer tarafı hegemonyası altına aldığı tek taraflı kutupluluğun yerine , herkes iç ; in yer bulunan ç ; ok kutupluluğa bırakma zamanı geldi . Ç ; ü ; nkü ; bizler ö ; zgü ; rü ; z ve kendi kaderimizi belirleyebiliriz . Biz , tü ; m dillerin , dinlerin ve hislerin olduğu , uygarlıklar arası ç ; atışmanın yerine uygarlıklar arası diyaloğun bulunduğu bir dü ; nya istiyoruz ' ' dedi .

Esad da yaptığı aç ; ıklamada , Chavez ile yaptıkları gö ; rü ; şmelerde bö ; lgesel konuları değerlendirdiklerini , Suriye ' nin tutumunun değişmediğini sö ; yledi .

Esad , ' ' Bizim iç ; in tü ; m İsrail hü ; kü ; metleri aynı . 1991 yılından bu yana yü ; rü ; tü ; len barış sü ; recinde hiç ; bir başarı sağlanamadı . Yalnızca taktikler değişiyor , ancak ö ; zü ; bir . İsrail ne şimdi ne de gelecekte barış iç ; in hazır değil ' ' diye konuştu .

Esad , Chavez ile Gazze Şeridi ' nde uygulanan ablukanın kaldırılmasına yö ; nelik uluslararası tepki oluşturulması iç ; in yapılabilecekleri gö ; rü ; ştü ; klerini , konuk devlet adamıyla verimli bir gö ; rü ; şme yaptıklarını , ' ' Chavez ' in ziyaretinin hem zamanlama hem de iç ; erik aç ; ısından ç ; ok ö ; nemli olduğunu ' ' bildirdi .

Arap ve Latin Amerika halklarının birç ; ok ortak noktasının olduğunu vurgulayan Esad , ' ' Her iki halkın da ö ; zgü ; rlü ; ğü ; ne sımsıkı bağlı olduğunu ve sö ; mü ; rgeci anlayışa karşı durduklarını , iki halk arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini gö ; nü ; lden istediğini ' ' kaydetti .