Davutoğlu: Ortadoğu'da yoktuk

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, soğuk savaş şartlarından dolayı Türkiye'nin Ortadoğu'da aktif bir politika izlemekte geç kaldığını söyledi.

 

Mısır ' a resmi bir ziyaret gerç ; ekleştiren Davutoğlu dü ; n akşam Ahram Politik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi ' ndeki bir konferansa konuşmacı olarak katıldı .
Ç ; ok sayıda akademisyen ve gazetecinin katıldığı programda Arap dü ; nyasında da gittikç ; e yakından takip edilen Tü ; rk dış politikasının kaydettiği gelişmeleri anlatan Davutoğlu , Halk Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Mustafa El Fiki ' nin ' Şuana kadar neredeydiniz , neden Ortadoğu ' da yoktunuz? ' şeklindeki sorusuna ' Soğuk Savaş şartlarından dolayı bö ; lgede aktif bir politika izleyemedik . Tü ; rkiye bir kampı seç ; mek zorundaydı ' şeklinde cevap verdi .

Tü ; rk dış politikasında revizyon gerekiyordu , bunu yapmaya ç ; alıştıklarının altını ç ; izen Davutoğlu , Tü ; rkiye ' nin artık Ortadoğu ' da , Balkanlarda , Kafkaslarda , Orta Asya ' da ç ; ok aktif roller ü ; stlendiğini belirtti . 13 . yü ; zyılda Endü ; lü ; s ' ten yola ç ; ıkan birinin tü ; m İslam coğrafyasını dolaşabildiğini belirten Davutoğlu ulus devletlerin ortaya ç ; ıkmasıyla Ortadoğu ' daki ü ; lkelerin birbirinden uzaklaştığını , bir zamanlar ikiz şehir gibi olan Antep ve Halep ' in bile birbiriyle New York kadar uzaklaştığını sö ; yledi .

Bir ü ; lkede ö ; zgü ; rlü ; klerin pekişmesi iç ; in devlet ve halkın birleşmesi gerektiğinin altını ç ; izen Davutoğlu devletin millet iç ; in var olduğunu vurguladı . Tü ; rkiye ' nin komşularıyla sıfır problem istediğini tekrarlayan Dışişleri Bakanı , bunu da son yıllardaki diplomatik ataklarıyla gö ; sterdiklerini belirtti . Suriye lideri Esad ' ın Tü ; rkiye ' ye kaç ; kez geldiğini hatırlamadığına değinen Davutoğlu kendisinin ise Şam ' a 36 kez gittiğini belirtti .

Herkesin Tü ; rkiye ve Irak arasında PKK terö ; rü ; nden dolayı bir savaş beklediğini ancak bunun gerç ; ekleşmediğini , tam tersine iki ü ; lkenin gittikç ; e daha fazla yakınlaştığını hatta iki ü ; lke ekonomilerini entegre etmeye ç ; alıştıklarını sö ; yleyen Davutoğlu bu ü ; lkeyle ortak kurumlar tesis ettiklerini , aynısını Suriye ve Gü ; rcistan ' la da dü ; şü ; ndü ; klerini anlattı .

Proaktif bir dış politika izlediklerini de sö ; yleyen Davutoğlu hiç ; bir ü ; lkenin kendi tarihi ve coğrafyasının oluşturduğu şartlardan kaç ; amayacağını sö ; yledi . Bosna , Kosova , Irak savaşları sırasında ü ; lkelerini terk edenlerin Almanya ' ya veya başka bir ü ; lkeye değil Tü ; rkiye ' ye sığındıklarını vurgulayan Davutoğlu , Tü ; rk halkının zihninde kö ; tü ; imajı olan ü ; lkelerle bile ç ; ok yakın ilişkiler geliştirdiklerini buna ö ; rnek olarak da Yugoslavya ' yı gö ; sterdi .

Kendi ü ; lkesiyle gurur duyduğunu belirten ve ' Ben Osmanlıyım ' diyen Davutoğlu , Tü ; rkiye ' nin Avrupa ' nın bir parç ; ası olduğunu , AB ' ye ü ; ye olmaya ç ; alıştığını ancak aynı zamanda Ortadoğu ' nun da bir parç ; ası olduklarının altını ç ; izdi .

Bir ü ; lkeye karşı olabilecek hiç ; bir gruplaşmanın iç ; inde olmalarının mü ; mkü ; n olmadığına da değinen Davutoğlu , Tü ; rk dış politikasının ' soft power-hard power ' denklemi ü ; zerine kurulu olduğunun da altını ç ; izdi ; ancak buradaki dengeyi korumanın ç ; ok ö ; nemli olduğunu vurguladı .

Davutoğlu ortaya koydukları prensiplerin realizmden ç ; ok idealizm gibi gö ; rü ; ndü ; ğü ; nü ; ancak ö ; nceden bunu deklare ederek hedeflerini ortaya koyduklarını ve sonuca ulaşmak iç ; in de her şeyi yapacaklarını belirtti . Davutoğlu bugü ; n Mısır İstihbarat Bakanı Ö ; mer Sü ; leyman ve Başbakan Ahmet Nazif ile bir araya geldi .