Aman dikkat ! Yeni grip salgını kapıda

'İlaç alsanız da almasanız da 7 günde geçer' diye bilinen grip son yıllarda oldukça tehlikeli olmaya başladı. Her gün yeni bir çeşidi çıkan grip, sağlığı tehdit ediyor, iş veya okul verimini düşürüyor. Üstelik uzmanlar bu yıl yeni bir grip salgınının kağıda olduğunu söylüyor.

 

Uzmanlara gö ; re ise bu illetten korunmanın en etkili yollarından biri de aşı olmak . Grip aşısı , erken dö ; nemde yaptırıldığı takdirde bağışıklık sistemini daha da gü ; ç ; lendirerek hastalıklara karşı koruma sağlıyor .

Gö ; ğü ; s Hastalıkları Uzmanı Dr . İlkay Keskinel , gribin hastalığı taşıyan kişilerin ö ; ksü ; rmesi ya da hapşırması ile havaya yayılan damlacıklarla ve doğrudan temasla bulaştığını sö ; yleyerek , ' Kapı kolları , bilgisayar klavyeleri , telefonlar gibi ortak kullanılabilecek eşyalar bulaşmaya neden olabilir . Belirtileri arasında ateş , boğaz ağrısı , burun akıntısı , hapşırık , ö ; ksü ; rü ; k , baş ağrısı , kaslarda ve eklemlerde ağrı ve halsizlik sayılabilir . Genellikle 1-2 hafta iç ; inde iyileşme gö ; rü ; lü ; r . Ancak yaşlılarda , diyabetlilerde , altta yatan bö ; breğe , kalbe ya da solunum sistemine ait kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyredebilir . Bunun yanında zatü ; rre gibi hastalıklara da zemin hazırlayabilir ' dedi .

TEDAVİ YÖ ; NTEMLERİ

' Grip , bir virü ; s hastalığı olduğundan antibiyotik tedavisine yanıt vermez . Hastalara bol sıvı almaları , yatak istirahati ve belirtilere yö ; nelik ilaç ; lar ö ; nerilir . Virü ; se yö ; nelik ilaç ; lar erken dö ; nemde faydalıdır .

Gripten korunmada gripli kişilerle temastan kaç ; ınılması , ellerin sık sık yıkanması ( ö ; rn . tokalaşma sonrası ) , kapalı kalabalık ortamlardan kaç ; ınılması ve grip aşısı ö ; nerilebilir . Grip virü ; sü ; sü ; rekli tip değiştiren bir virü ; s olduğundan Dü ; nya Sağlık Ö ; rgü ; tü ; her yıl o sene sık gö ; rü ; len virü ; s tiplerini belirlemekte ve aşı buna gö ; re hazırlanmaktadır . Aşı , 3 tip ö ; lü ; virü ; s iç ; ermektedir . Uygulandıktan sonra etkisinin ortaya ç ; ıkması 10-15 gü ; n kadar bir sü ; re almaktadır . Bu nedenle sonbahar başlarında yapılması ö ; nerilmektedir . Tü ; m kış boyunca yapılmasının bir sakıncası yoktur , erken yapılmasının nedeni , bağışıklığın bir an ö ; nce başlamasının sağlanmasıdır . Bu arada , ç ; oğunlukla koruyucu olsa da grip aşısı yapılması , kişinin o yıl asla grip olmayacağı anlamına gelmez . Aşının koruyuculuğu , yü ; zde 60-80 arasında değişmektedir . Ayrıca grip aşısı gribe benzer diğer hastalıklardan ( nezle gibi ) korumamaktadır .

6 ay-3 yaş arası ç ; ocuklara grip aşısı yarım doz , 3 yaş ü ; stü ; ne tam doz olarak uygulanır . İlk defa aşılanan 8 yaş altındaki ç ; ocuklara 1 ay ara ile 2 kez aşı yapılmalıdır . '

YAŞLILAR VE Ç ; OCUKLAR TEHLİKE ALTINDA

65 yaşın ü ; zerindekiler , bazı akciğer hastalığı olanlar ( astım , kronik bronşit gibi ) , kronik kalp ve damar hastaları , şeker hastaları , kan hastalığı olanlar , bağışıklığı baskılanmış kişiler ( uzun sü ; reli kortizon kullanımı , AIDS , kanser tedavisi gö ; renler gibi ) grip aşısı yaptırmalıdır . Ayrıca , bakım/huzur evlerinde kalanların , burada ç ; alışan personelin ve sağlık ç ; alışanlarının da grip aşısı yaptırması uygun olabilir .

AŞININ YAN ETKİLERİ OLABİLİR

Grip aşısı canlı olmayan virü ; s iç ; erdiğinden aşıya bağlı olarak grip geç ; irmek mü ; mkü ; n değildir . Ancak , aşıya bağlı hafif yan etkiler gö ; rü ; lebilir . Bu yan etkiler arasında ,
* Aşı yapılan bö ; lgede ağrı , kızarıklık ya da şişme ,
* Kas ağrıları ,
* Hafif ateş sayılabilir .
Nadiren , ö ; zellikle yumurta alerjisi olanlarda , ciddi alerjik reaksiyon gö ; rü ; lme riski vardır .

SAĞLIK BAKANLIĞI DA UYARMIŞTI

Sağlık Bakanlığı , mevsimsel gribe karşı vatandaşlara aşı olmaları tavsiyesinde bulunmuştu . Grip aşısı iç ; in en uygun dö ; nemin Eylü ; l - Ekim olduğunu sö ; yleyen Temel Sağlık Hizmetleri Genel Mü ; dü ; rü ; Seracettin Ç ; om , aç ; ıklamasında , mevsimsel grip ve domuz gribinin belirtilerinin aynı olduğuna dikkat ç ; ekmişti .

Ç ; om , mevsimsel gribin , domuz gribine karşı daha ağır seyredebildiğini ve ö ; lü ; m oranlarının daha ç ; ok olduğuna dikkat ç ; ekti . Ç ; om , domuz gribinde ö ; lü ; m oranlarının binde 4 ila 5 ' lerde iken , mevsimsel griplerde 10 ile 15 ' lerde olduğunu sö ; yledi .