Tekne almanın tam zamanı

Global ekonomik krizde resesyon ile başa çıkmaya çalışan yat üreticileri, Monako Fuarı'nda fiyatları yüzde 20 geri çekti

Tekne almanın tam zamanı
Burgess’in Pazarlama Müdürü Alev Karagülle, tüm şirketlerin bu yeni ekonomik ortama uyum sağlaması gerektiğinin altını çizerek, “Fiyatlar gerçek olmayan seviyelerdeydi. Ama şimdi herkes daha gerçekçi” dedi. En az 4 yat üreticisinin iflas erteleme başvurusunda bulunduğu 2009 yılında kredi musluklarının kuruması da üreticinin sorunlarının üstüne tuz biber ekti. Satışları en fazla düşen yatlar 70 metreden daha uzun olanlardan ve 30 metreden küçüklerden oluştu. Üretici tüm umudunu elinde hâlâ nakit olan zengin müşteriye bağlamak zorunda kaldı.

Yat üreticileri bu müşteri grubunu ikna edebilmek için her türlü yolu denerken,pazarlık konusunda da elinden geleni ardına koymadı. Alıcıları arasında bankacılar ve hedge fon yöneticilerinin başı çektiği küçük tekneler de iş kayıplarındaki artışlar nedeniyle satılamaz hale geldi. Camper Nicholsons’ın Satış Temsilcisi Michael Payne’in ‘felaket’ olarak adlandırdığı duruma bakılırsa, özellikle 25 metre ve altı kategori için kredi bulmak nerdeyse imkânsız hale geldi. Payne ‘Bir süre önce Kuzey Avrupa’da üretim yapıyorduk. Şimdi işleri Türkiye’ye kaydırdık. Bu yolla fiyatlarımızı biraz daha düşürebilme şansı kazandık. Burada ödediğimiz paranın karşılığında aldığımız kaliteden çok memnunuz” diye konuştu.

Tekne alma kararından vazgeçip sipariş iptal etme yoluna gidenlerin özellikle Rus zenginler olduğu ifade ediliyor. Lehman Brothers’ın iflasına kadar lüks yatların en büyük alıcısı olarak anılan Ruslardaki bu değişim, sektörü oldukça kötü etkiledi. Wally’nin sözcüsü Monica Paolazzi “Verdikleri paranın yüzde 40’ı yanacak olsa bile siparişini iptal etmek isteyen Rus müşterilerimiz oluyor. Ben sektörün bir daha iki yıl önceki gibi çok kolay para kazanılan ve satış yapılan bir halde olacağını düşünmüyorum. Ama umut vaad etmiyor diyemem” dedi.