SGK'dan işverenlere önemli duyuru

Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, işe giriş, aylık prim ve hizmet belgelerinin e-sigorta kanalıyla internet üzerinden gönderilme zorunluluğu getirildiğini belirtti.

SGK'dan işverenlere önemli duyuru
Keskin, elle evrak teslim edecek işverene ise belge başına 693 TL olan asgari ücret tutarında ceza kesileceğini söyleyerek işverenin en kısa sürede il ve merkez müdürlüklere başvurmalarını, ve internet şifresi almaları gerektiğini vurguladı. Mustafa Keskin, düzenlediği basın toplantısında "Bundan sonra işverenler tarafından kuruma yapılan belge teslimleri elle olmayacak. Eylül ayı prim ve hizmet belgeleri bir sigortalı çalıştırılsa bile elektronik ortamda kuruma gönderilecek. İşverenler bu zorunluluğa uymazsa işe giriş belgesi için bir asgari ücret, aylık prim ve hizmet belgeleri için ise 5510 sayılı yasa gereğince asgari ücretin iki katı tutarında ceza ödemek durumunda kalacaklar" diye konuştu. Kurum olarak mükelleflerin bilgisizliğinden kaynaklı kesilen cezalardan rahatsız olduklarını dile getiren Keskin, "Vatandaş cezayla karşı karşıya kaldığında masumane bir şekilde durumdan haberdar olmadığını söylüyor. Biz de bu tür cezalara yer bırakmamak için bu duyuruyu yapıyoruz" dedi.
ÇALIŞANLAR İÇİN DE FAYDALI
İzmir'de 800 bin civarında kurum kayıtlısı bulunduğunu ve bunların 97 bininin işveren olduğunu ifade eden Keskin, şu anda 3 bin 500 işverenin şifre almadığını belirtti. En kısa zamanda bütün işverenlerin şifre alarak internet ortamından bildirim yapmasını umut ettiklerini söyleyen Keskin, "Bugün internet kullanımı iyice yaygınlaştı. En küçük işletmeler bile internetten işlem yapabilir. Bu uygulamayla işveren sürekli kuruma gidip gelmekten kurtulacak. Biz de bu işle görevlendirilen personelimizi ihtiyaç olan departmanlara yönlendirerek kalite ve hızımızı arttıracağız" diye konuştu. Keskin, uygulamanın çalışan açısından da avantajına değinerek işe başlayan kişinin sigorta girişinin yapılıp yapılmadığını kolayca kontrol edebileceğini, yapılmamış ise SGK'ya başvurarak kurumu denetime açabileceğini de sözlerine ekledi.