İstanbul'a yeni havaalanları yapılacak

Recep Tayyip Erdoğan; İstanbul'a mevcut havaalanlarının yetmediğini, havacılığa yeni yatırımlar yapılacağını söyledi

İstanbul'a yeni havaalanları yapılacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ulaştırma ve haberleşme altyapısına gelecek 25 yılda 350 milyar dolarlık yatırım yapılacağını söyledi. “Hedef 2023” sloganıyla düzenlenen 10’uncu Ulaştırma Şûrası İstanbul Haliç Kültür Merkezi’nde başladı. Şûranın açılışında konuşan Erdoğan, ulaştırma ve haberleşme altyapısına yapacakları yatırımlarda üçlü finansman yöntemini kullanacaklarını belirterek, “Yap-işlet devret modeliyle, kamu özel sektör ortaklığı ve genel bütçe imkânlarıyla yatırımlar yapılacak” dedi. İstanbul’a inşa edilecek üçüncü köprüye karşı çıkanların ideolojik kilitlenme yaşadığını ve olaylara at gözlüğüyle baktığını öne süren Erdoğan, bu kesimin zamanında birinci köprüye ve karşı çıktığını söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Birinci köprüye de karşı çıktılar. Sonra utanmadan sıkılmadan seyahat ettiler. İkinci köprüye de karşı çıktılar utanmadan onun üstünden de geçtiler. Şimdi üçüncü köprüye karşı çıkıyorlar. ABD’de gördüm, nehirde 500 metre araya 3 köprü var. Bunlar olmazsa olmaz.”

20 yıl önce Türkiye’nin bölünmüş yol ağının 6 bin kilometre olduğunu anımsatan Erdoğan, bu nedenle trafik kazalarında büyük bedeller ödendiğini söyledi. Erdoğan, “Yolların bozuk olmasını kabullenemedik. 15 bin duble yol hedefi koyduk, 6 bin kilometrelik ağa 7 yılda 10 bin 600 kilometre ilave ettik. Karayollarında ölümlü kaza oranı bu yollar sayesinde yüzde 80 azaldı” dedi. Avrupa’da bilişim altyapısını yenileyen 6. ülkenin Türkiye olduğunu, 3. nesil teknolojisi uygulamasını başlattıklarını hatırlatan Erdoğan, ‘’Hedefimiz 4G teknolojisini kazandırmak’’ dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 2023’te 60 milyon vatandaşın bilgisayar okuryazarı olacağını, demiryolu endüstrisinin markalaşacağını söyledi. Mevcut demiryolu ağının iki katına çıkacağını anlatan Yıldırım, “Dünya denizciliğinin doğal iskelesi haline gelmiş en az iki limanımız dünyanın en büyük 10 limanı arasında yer alacak” diye konuştu.

Başbakan, “Göreve geldiğimizde Sabiha Gökçen Havaalanı çalışmıyordu, orada hayvanlar otluyordu ama şimdi Sabiha Gökçen yetmiyor. 31 Ekim’de yeni terminal binasının ve yeni haliyle Sabiha Gökçen’in açılışını yapacağız. Yetiyor mu, yetmiyor... İstanbulumuza bunun yanında daha birkaç havaalanı da yapmamız gerekecek. Bu da hedeflerimiz arasında” dedi.