Hamile kadına polis dayağı

Kırklareli'ndeki barındırma merkezinde yangın sonrası odaların aranmasına karşı çıkan hamile bir kadının polis tarafından dövüldüğü öne sürüldü. Hamile kadının durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Hamile kadına polis dayağı
Kırklareli’ndeki “Gaziosmanpaşa Yabancı Kabul ve Barındırma Merkezi”nde barınan 200’e yakın mültecinin insanlık dışı bir muameleye maruz kaldığı iddia edildi. 18 Eylül’de yangın çıkan merkezde olay yerine gelen polisin, odalarda yaptığı aramaya karşı çıkan biri hamile kadın beş kişiyi dövdüğü öne sürüldü. Beş aylık hamile olduğu öğrenilen Leyla isimli kadının durumunun kritik olduğu, anne karnındaki bebeğin hareketlerinin kesildiği öğrenildi.

Bulgaristan’da zulme maruz kalan ve göçe zorlanan Türk asıllı Bulgar vatandaşlar için 1989’da açılan merkez, sonraki yıllarda Yugoslavya’dan ve Bosna’daki savaştan kaçıp gelenler, 2006’dan bu yana ise sınır dışı edilmeyi bekleyen mültecilerin barındırılması amacıyla kullanılmaya başlandı. Merkez, önceki yıllarda isyanlar ve ölüm oruçlarıyla adını duyurmuştu. Merkezle ilgili iki raporu bulunan Mazlum-Der, 18 Eylül’deki yangından sonra mültecilerin ‘polis şiddeti gördüğü’ iddialarını gündeme getirdi. Milliyet’in de telefonla ulaştığı göçmenler, kötü muameleye, hakarete ve şiddete maruz kaldıklarını söyledi. Mazlum-Der ve bir göçmene göre olaylar şöyle gelişti: 

SOĞUKTA BEKLETİLDİLER
“18 Eylül’de 15.00 sıralarında bir odada yangın çıktı. Kamptaki yaklaşık 200 kişi dışarıda toplandı. Önce Çevik Kuvvet geldi, daha sonra gelen itfaiye yangını söndürdü. Mültecilerin odalarına dönmesine izin vermeyen polis, odaları tek tek aradı. Saat 21.00’e kadar mülteciler sayım ve arama gerekçesiyle soğukta bekletildi.
Bazı mülteciler odaların aranmasına itiraz etti, bazıları paralarının ortalığa saçıldığını, bazıları da eşyalarının dağıtıldığını söyleyerek tepki gösterdi. Polis memurları itiraz eden 5-10 kişiyi feci şekilde dövdü. Bunların arasında 15 yaşında bir erkek çocuğu ile beş aylık hamile olan, Leyla adında bir göçmen de vardı. Yaklaşık 30 kişi duruma tepki gösterince polis direnenlerin üzerine biber gazı sıktı. Yaralananların tedavisi ambulansta yapılırken, olaya karışan mülteciler poliste ifade verdi.”

BEBEK YAŞIYOR
Alınan bilgiye göre, polis tarafından dövüldüğü öne sürülen hamile kadının durumu ağır. Milliyet’e bilgi veren bir mülteci, “İki kez doktora gitti, ‘bebek yaşıyor’ denildi ancak ayakta dahi duramayacak durumda, çok zayıfladı ve bebeğin hareketleri artık hissedilmiyor” dedi. Mazlum-Der, olay sırasındaki görüntü ve fotoğrafların da yer aldığı bir rapor hazırlayacak. Milliyet’in bilgi istediği Kırklareli Valiliği’nden ise olumlu yanıt alınamadı, valilik yetkilileri konunun İçişleri Bakanlığı’nın yetkisinde olduğunu ileri sürdü.