Baykal : Artistlik yapma!

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Milletin özü dildir. Bizim dilimiz Türkçe'dir. Bu bizim Anadolu'daki birlik ve beraberliğimizin özüdür, köküdür'' dedi.

Deniz Baykal, Ankara'nın Kalecik ilçesinde bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası Kalecik Karası Festivali'ne katıldı. Parti otobüsüyle geldiği ilçede yoğun bir kalabalık tarafından karşılanan Baykal, daha sonra stantları gezerek, vatandaşlarla sohbet etti. Baykal, stantların birinde bir vatandaşın kadehte ikram ettiği 'Kalecik Karası Şarabı'nı içmedi. Festivalin açılış konuşmasını yapan Baykal, 77 yıl önce Ulu Önder Atatürk'ün Dil Kurultayı'nı topladığını ve bu günün Dil Bayramı olarak kutlandığını söyledi.

Anadolu halkının arkasında binlerce yıllık büyük bir tarihin olduğunu ifade eden Baykal, ''1277'de Osmanlı'dan önce beylikler döneminde Karamanoğlu Mehmet Bey, divanda, mecliste, dergahta ve bergahta Türkçe konuşulmasını zorunlu kılmıştır. Bu bizim Anadolu'da birlik oluşturma, millet oluşturma çalışmamızın çıkış noktasıdır. Milletin özü dildir. Bizim dilimiz Türkçedir. Bu bizim Anadolu'daki birlik ve beraberliğimizin özüdür, köküdür'' dedi.

''RESMİ DİLE RAKİP GÖSTERME...''

Bir kişinin soyunun, sopunun, aşiretinin, ırkının ve etnik kimliğinin farklı olabileceğini dile getiren Baykal, şöyle devam etti:

''Ama biz hepimiz, ortak dilin etrafında birlik ve beraberlik kurmalıyız. Onu sahiplenmek en önemli işimizdir. Bu, ülke için en büyük değerdir. Devletin görevi, resmi dilini herkese öğretmek, anlatmak ve onun gelişip, güçlenmesine yardımcı olmaktır. Devlet, bir başka dili kabul ederek, 'ana dil' diyerek devletin resmi diline rakip gösterme adına gayret gösterme konumunda değildir, olmamalıdır.''

Türkiye'de devletin birçok kişiye Türkçeyi bile düzgün öğretemediğini savunan Baykal, meydandakilere şöyle seslendi:

''Kürt açılımı, Ermeni açılımı siz bunlardan bir anlam çıkartıyor musunuz? Bunlar sizin hangi sorununuzu çözüyor? İşe yarar bir tarafı var mı? Bu bizim birliğimizi, beraberliğimizi sarsmanın ötesinde bir anlam taşıyor olabilir mi? Başbakan iki aydır işi gücü bıraktı, bu işi konuşuyor. İşsizliği, yolsuzluğu, ekonomik sıkıntıyı ve yatırım yapılmamasını bıraktı şimdi açılım yapılarak, bizi birbirimize düşürüyor. Bugün ilkokulda çocuklar birbirine soruyor, 'Senin annen ne, baban ne, sen nesin?' 'Nesin'i var mı, biz Türküz, kardeşiz, Türk milletinin parçasıyız. Milletin kafasına bu ayrımı aktarmak Başbakanın görevi midir? Başbakan ayrım yapmak için oraya gelmiş olabilir mi? Elbette herkesin farklılıkları var, saygı duyarız ama hepimiz aynı milletiz. Hepimizin sevinci aynı, üzüntüsü aynı, buna sahip çıksana, bunu geliştirsene. Yapılan yanlış bir iştir. Milli birlik ve bütünlüğümüzü korursak, her şeyin üstesinden geliriz. Milli birlik ve beraberliğimiz bozulursa sorunlar, içinden çıkılamaz hale gelir. AKP yöneticilerine, AKP'ye oy verenlere söylüyorum: Ne olur bu işe bir el koyun, bu gidişe bir dur, deyin. Bu, siyaset işi değil millet işi.''

''SEVİMLİ GÖSTERMEK İÇİN...''

Açılım çalışmaları konusunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleri halktan gizlediğini iddia eden Deniz Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Millete (yavaş yavaş anlatacağım) diyor. Yani kafasında bir proje var da birden söylersek millet tepki gösterir, yavaş yavaş kabul ettirelim, düşüncesinde. Başbakanın görevi milleti aldatmak mıdır? Milleti yanıltmak, milleti tuzağa düşürmek mi? Bu olayı sevimli göstermek için Hollywood'dan bir artist (Kevin Costner) bulmuşlar. Nasıl ikna etmişseler, adam çıkmış, 'ben bu açılımı destekliyorum' diyor. Sen neden Türkiye'nin iç işlerine karışıyorsun. Sen çık artistliğini yap. Bula bula seni mi buldular, Kalecikli bilmiyor da Hollywood artisti mi biliyor. Burada üzüntü verici olan, hükümetin bu duruma düşmüş olmasıdır. Hollywood artistinden medet ummasıdır.''

Siyasetin uzun bir yol olduğunu, bu yolda iniş ve çıkışların bulunduğunu vurgulayan CHP Genel Başkanı Baykal, şunları kaydetti:

''Siyasette yenileşme ve değişim vardır. Yine öyle bir değişime gidiyoruz. Son seçimler bunu gösterdi. AKP'nin oyları ülke genelinde 8 puan düştü. Bu AKP'nin gidici olduğunu gösteriyor. AKP gidiyor, CHP geliyor. Son günlerde Başbakan'ın konuşmaları da bunu kabullendiğini gösteriyor. Önemli olan AKP'nin gittikten sonra nasıl hatırlanacağıdır. AKP işsizlikle yolsuzlukla yani Deniz Feneri ile Ermeni ve Kürt açılımlarıyla hatırlanacaktır. Biz CHP olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Bundan 5 yıl önce bugünleri görerek, vatandaşı ezdirmeyeceğimizi, ülkeyi soydurmayacağımızı ve böldürmeyeceğimizi söylemiştik.''

Konuşmasının ardından otobüsle tur atan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, daha sonra ilçeden ayrıldı.
Festivale, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da katıldı.