Tayvan, Rabia Kadir'i davet etti

Tayvan, Dalay Lama'nın ardından şimdi de Rabia Kadir'i davet etti. China Daily gazetesinin haberine göre, Çin-Tayvan ilişkileri, Tayvan'ın Rabia Kadir'i davet etmesinin ardından bir kez daha gerilecek.

Tayvan, Rabia Kadir'i davet etti

Tayvan'da faaliyet gösteren "Tayvan Genç Anti Komünist Birliği"nin telefon yoluyla ilettiği daveti Rabia Kadir kabul etti.

Organizasyon, yaptığı açıklamada, Rabia Kadir'in "Davet için teşekkür ederim. Mutlaka Tayvan'ı ziyaret edeceğim" dediğini duyurdu.

'Dünya Uygur Kongresi' sözcüsü Dilşad Raşit, Rabia Kadir'in Tayvan'daki çeşitli gruplarla yüz yüze fikir alışverişinde bulunmayı arzu ettiğini söyledi.

Raşit, toplantıların zamanlamasının Tayvan'ın gerçekleştirebileceği 'esnek ve aktif diplomasi'ye bağlı olduğunu kaydetti.

Tayvanlı Lider Vu Den-yih, davetle alakalı resmi kararın bu hafta sonuna kadar duyurulacağını açıkladı.

Uzmanlar, Tayvan'ın Kadir'e vize vermesini Çin'in büyük bir kızgınlıkla karşılayacağını, vermemesi halinde de içeride ve dışarıdaki bağımsızlık yanlısı grupların tepkisiyle karşılaşacağına işaret ediyor.

Taypey'deki Çin Kültür Üniversitesi öğretim üyelerinden siyaset bilimci George Tsai, "Tayvan hükümeti bu ikilemden nasıl çıkarsa çıksın, eleştirilerin hedefi olacak" dedi. Çin'in Tayvan'ı ticari ve mali işbirliği anlaşmaları imzalamayarak ve Tayvan'ın BM bünyesinde çeşitli organlara katılımını veto ederek "Cezalandırabileceğini" söyledi.

Tayvan İşçi Partisi lideri Vu Rong-yuan de iktidarın Dalay Lama'nın ziyaretinin ardından bir ders çıkarması gerektiğini belirterek, "Tayvan şiddetin gölgesinde bir yer olmak istemiyor. Bu mesele sadece hassas değil, Tayvanlılar için neticesi hoş olmayacak siyasi bir entrikadır. Umarım hükümet bu duruma izin vermez" dedi.

Dalay Lama, bu ayın başında Tayvan'da Morakot tayfununda hayatını kaybedenlerin yakınlarını ziyaret etme isteğinde bulunmuş, olumlu yanıt alarak Tayvan'a gitmişti.