Meteoroloji hava tahmininde artık daha hızlı

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, hava tahminleri için 42 kat daha hızlı bir sistem kurulduğunu söyledi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kurulan yüksek performanslı bilgisayar sistemi ve akreditasyonu tamamlanan Meteorolojik Aletler Kalibrasyon Merkezi, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Devlet Meteoroloji Genel Müdürü Mehmet Çağlar ve Meteoroloji bürokratlarının katıldığı törenle açıldı. Törende konuşan Bakan Eroğlu, Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesini yakaladığını ifade etti. 

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hızlı bir adım atıldığını belirten Eroğlu, hava tahminlerinin yüzde 90 isabetle yapılmasının takdir topladığını söyledi. Orman yangınları konusunda Orman Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyum içinde çalıştığını kaydeden Bakan Eroğlu, riskli alanları önceden tespit ederek bu sene orman yangınlarında büyük başarı sağladıklarını söyledi. Erken uyarı sisteminin kurulması ile birlikte can ve mal kaybını önleme açısından süper bilgisayar sisteminin yararlı olacağına işaret eden Bakan Eroğlu, şöyle devam etti: 

"Meteorolojik datalar işlenerek tahminlerde isabeti artıracağız. Geçmiş bilgisayarda bir günde alınan sonucu bu sistemle yarım saatte alıyoruz. 42 kat hızlı bir sistem geliştirdik. Bu sistemle saniyede 3.4 trilyon işlem yapılıyor. Bakanlık olarak teknolojiye adım uyduramasaydık sürgülü hesap makinası ile işlem yapacaktık. Cumhuriyetin 100. yılında hedeflerimize adım adım koşacağız."

ERKEN UYARI SİSTEMİNİN ÖNEMİ BÜYÜK


'Bu sistem daha önceden kurulsaydı İstanbul'daki sel felaketi önlenebilir miydi?' şeklindeki soru üzerine Bakan Eroğlu, "Erken uyarı sisteminin önemi çok büyük. Teknoloji de zaman içinde gelişiyor. 30 yıl önceden kurmaya çalışsaydık böyle bir teknoloji yoktu. Ben İTÜ'de talebe iken bütün hesapları sürgülü hesap makinası ile yapıyorduk. Teknoloji şuan en modern, en ileri durumda. Bu modelleme çalışmalarında neticeyi alacağız. Bu modelle yarım saatte neticeye ulaşacağız. 4 meteorolojik radarımız var.

Bir takım felaketleri önledik. 6 tane daha kurmak için çalışma yapıyoruz. 100 adet bazı ilçelere otomatik ölçüm cihazı koyacağız. Küresel ısınma dar bölgede meteorolojik olaylar buluyor. Bu tahmin süresini 15 dakikaya indiriyoruz. Giresun'da Temmuz ayında ilk uyarımızı söyledik" dedi. 

'Artvin'de yaşanan sel felaketinde ölü sayısı 5'e yükseldi. Bölgeye gidecek misiniz?' sorusuna ise Bakan Eroğlu, "Valimiz orada, maalesef çöken binadan kaynaklanıyor. Ne yazık ki 4 kişi yaşamını yitirdi. 1 kişi kayboldu. Tahminim o da hayatını kaybetti. Yarın Muş, Bitlis ve Bingöl'e gitmeyi planlamıştım, oralara gideceğim" cevabını verdi. 

1 kilometre çözünürlükte ve 10 milyon TL maliyeti olan süper bilgisayar sistemi, noktasal hava tahmininde kullanılıyor. Sistemle Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün bütün birimlerine hizmet gidecek.