'Türkiye önemli bir role sahip'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin başta Avrupa kıtası olmak üzere tüm küresel çevre sorunlarının çözümünde önemli bir role sahip olduğunu söyledi.

Bağış, 64. BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları öncesinde düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi'ne katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen BM'de Özel Sektör ve Sivil Toplum Forumu'na katılan Bağış, burada konuşma yaptı.

Bağış konuşmasında iklim değişikliğinin terör gibi ortak bir sorun olduğunu belirterek, şunları söyledi:

'Hepimiz güvencede olmadan, hiçbirimiz güvencede olamayız. İklim değişikliğinin yarattığı sorunların aşılmasında ve önlemler alınmasında külfet paylaşılmalı ve maliyet dağıtımında makul olunmalıdır. AB ile üyelik müzakereleri yürüten Türkiye, Kyoto Protokolü'nü kabul etmiş bir ülkedir. Üyelik müzakerelerinde çevre faslının açılması için 1500 sayfalık Strateji Belgesi geliştirdik. Türkiye, çevre sorunları ve iklim değişikliği bakımından da başta kıtamız Avrupa olmak üzere küresel çevre sorunlarının çözümünde önemli bir role sahiptir.''

Edinilen bilgiye göre, Egemen Bağış, BM'deki iklim değişikliği zirvesinde pek çok AB üyesi ülkenin başbakanları ve dışişleri bakanlarıyla ayaküstü görüşmeler yaptı. İklim değişikliği zirvesi toplantıları sırasında çok sayıda enerji firmasının üst düzey yöneticileriyle de bir araya gelen Bağış'ın, Türkiye'nin enerji güvenliği konusundaki katkıları ile öncü veya dahil olduğu enerji boru hatları hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Bağış'ın BM toplantıları sırasında AB'li muhataplarıyla üyelik müzakere sürecinin ilerletilmesine yönelik çabalarını sürdürdüğü de bildirildi.

Bakan Bağış'ın bu akşam Vicdani Çağrı Vakfı'nın Coca Cola CEO'su ve Başkanı Muhtar Kent'e vereceği ödül törenine Başbakan Erdoğan'ı temsilen katılması bekleniyor.

Bağış, ayrıca 24 Eylülde Boston'da Harvard Üniversitesinde Kennedy School'da ''İki Taraf İçin Karşılıklı Kazançlı Bir İlişki: Türkiye-AB'' konulu bir konferans verecek.

Egemen Bağış'ın Harvard Üniversitesi'nde öğrencilerle de bir araya gelmesi bekleniyor.