Yer almak isteyene 'Eyvallah', istemeyene 'Kusura bakma'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'ye hareket öncesinde konuştu

Başbakan ABD ziyareti öncesi yaptığı konuşmada; "Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve milletvekili arkadaşlarım birlikteyiz. Genel Kurul görüşmelerinden önce 22 Eylül'de günümüzün en önemli sorunları arasında bulunan iklim değişikliği konusundaki toplantıya iştirak edeceğim. Program çerçevesinde 64. Genel Kurulu'nun açılış oturumuna katılacağım. Uluslararası gündeme ilişkin konularda ülkemizin görüşlerini içeren bir konuşma yapacağım. BM Güvenlik Konseyş Dönem Başkanlığı'nı yürütmekte olan Obama'nın riyasetinde yapılacak toplantıya da iştirak edeceğim. Demokratik açılımı oradaki dostlarla paylaşmamızda fayda var. Gündeme gelirse orada paylaşmakta bir mahsur yok. Ama bu amaçla ABD'ye gitmiyoruz. Biliyorsunuz baştan beri birşeyi ısrarla söylüyoruz. Bu açılım bir milli birlik projesidir. Bu proje demokratik açılım içinde sürdürülmektedir. Başta terör sorunu olmak üzere bunun yanında bir de Alevi çalıştayı var, devam etmekte olan Ermenistan ile ilişkiler konusu, bunlar üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaları olumlu noktaya taşıma arzusundayız. İşsizlik sorunu var, azınlıkların sorunları var. Sorun alanları nelerse, bu alanların üzerinde demokratik açılımla bu çalışmaları sürdürüp milli birlik projemizi daha güzel bir takdimle birliğimizi güçlendirmenin gayreti içinde olacağız" dedi.

Davetiyede bu tür detayların olmayacağını söyleyen Erdoğan, kendilerinin görüşme taleplerinin  yer alacağını, usül noktasında davetiyede bazı şeylerin  yer alabileceğini belirtti. Değerlendirmeleri yapıp TBMM'de bunu açmak suretiyle ideal bir noktaya bu işi taşıyacaklarını ifade eden Başbakan, "AK Parti'nin bir projesi olarak yansımasın. Bu bir milli proje olarak tüm milletin projesi olarak yansısın istiyoruz. Katılımın daha geniş kapsamlı olmasını istiyoruz. Toplumsal mutabakat istiyoruz. Yer almak isteyenlere 'eyvallah' istemeyenlere 'kusura bakmayın' diyeceğiz" dedi

Başbakan Erdoğan Genelkurmay Başkanlığı'nın "Tezkere uzatılsın" talebine ilişkin soruları da "Tezkere için gerekli hazırlıkları yapıyoruz" şeklinde yanıtladı.