Rum Lider Türkiye'yi işgalcilikle suçladı

Londra'da Kıbrıs Toplum Merkezi'nin 30. kuruluş yıl dönümünde bir konuşma yapan Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas, 'Türkiye'nin, Kıbrıs'ta Avrupa Birliği topraklarını yasa dışı işgalinin, Avrupa iddiası ve tam üyelik hedefiyle uyuşmadığının bilincine varması gerekmektedir' dedi.

Dimitris Hristofyas, Londra'da faaliyet gösteren Kıbrıslı Türk ve Rumlar'ın üyesi olduğu, Kıbrıs Toplum Merkezi'nin, 30. kuruluş yıl dönümü nedeni ile düzenlenen etkinliğe katıldı.

Hristofyas, davete katılanlara yönelik yaptığı konuşmada, göreve geldiği ilk günden itibaren, Kıbrıs'ın 'bölünmüşlüğü'nü sona erdirmek ve Kıbrıs'ı barışçıl bir biçimde, yeniden birleştirmek için adımlar attığını söyledi. Rum lider sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti, tek ve bölünmez egemenliği, tek uluslararası kimliği ve tek vatandaşlığı olan bir devlet olacaktır. Çözüm işgal askerlerinin adadan ayrılmasını sağlayacak; yasa dışı bir şekilde nüfus taşınmasına son verecek; toplumu, kurumları ve ekonomiyi yeniden birleştirecek ve son olarak Kıbrıslıların tümünün, insan haklarını ve temel özgürlüklerini sağlayacak ve güvence altına alacaktır."

İkili görüşmeler sonucunda ilerleme sağlandığını, ancak belli konularda farklılıklar olmasına rağmen uğraşıyı terk etmeyeceklerini belirten Hristofyas, Türkiye'nin, müzakereler sürecine yardımcı olmadığını ve çözümün anahtarı olduğunu iddia ettiği açıklamasında, Ankara'nın tavrının çelişkili olduğunu öne sürdü.

Dimitris Hristofyas şöyle konuştu:

"Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı gibi, Türk yetkililer, Türkiye'nin çözüm istediği açıklamalarından çok uzak davranışlarda ve Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhine tehditlerde bulunuyorlar. Bu tavır çelişkilidir ve zarar vericidir. Türkiye'nin, Kıbrıs'ta Avrupa Birliği topraklarını yasa dışı işgalinin, Avrupa iddiası ve tam üyelik hedefiyle uyuşmadığının bilincine varması gerekmektedir."

Hristofyas, Kıbrıs ve Kıbrıslılar tarafından çözüm bulunmasına yönelik ve Kıbrıs'ı birleştirecek bir çözümün sağlanması için çalışmaya devam edeceğinin de sözünü verdi.

Rum lider, barışçıl olacağını ve bu konuda şüphe duyulmaması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında, "Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs'la ilgili kararlarına, uluslararası hukukun ve Avrupa hukukunun ilkelerine ve iki toplum liderlerinin 1977 ile 1979 yıllarında yaptıkları Yüksek Düzey Anlaşmaları'na dayanan bir çözüm için çalışacağının" da altını çizdi.

Kuruluş yıl dönümü davetine gelirken kendisini kapıda karşılayan Türk gazetecilere, tek soru cevaplayacağını söyleyen Hristofyas'a, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Türk limanlarını Rum kesimi gemilerine açmayacaklarını" söylediği hatırlatılarak, bu konuda ne düşündüğünün sorulması üzerine, bu açıklamadan haberi olmadığını belirtti. Hristofyas, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde, Kıbrıs konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Türk gazetecilere, yolculuk yaptığı için, Davutoğlu'nun açıklamasını duymadığını ifade eden Hristofyas'ın, önceden hazırlanmış konuşma metinlerinde bu konuya değinmesi ise dikkat çekti. Rumca konuşan Hristofyas'ın konuşmasının Türkçe çevirisi, Türk gazetecilere dağıtılırken, İngilizce çevirisi de tüm davetlilere verildi.

Bu arada, Kıbrıs Toplum Merkezi'nin yıl dönümü kutlamaları nedeniyle, derneğe uzun yıllardır hizmet etmiş olan Hasan Raif'e hediye verildi. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı kutlamalarda, katılımcıların yaklaşık 50 kadarının Kıbrıslı Türk olduğu öğrenildi.