Ahmet Türk: Mevcut Anayasa değişmeli

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, 12 Eylül Anayasası ile bırakın demokratik açılım gerçekleştirmeyi, dünya ile kucaklaşmanın mümkün olamayacağını söyleyerek, mevcut Anayasa'nın değişmesi gerektiğini açıkladı.

DTP lideri Türk, parti genel merkezindeki bayramlaşma sırasında önemli açıklamalarda bulundu. ''Adına ister demokratik açılım deyin isterse Kürt açılımı deyin, bunu gerçekleştirmek için mevcut Anayasa değiştirilmelidir'' diyen Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bugünkü mevcut Anayasa 12 Eylül Anayasa'sı. Türkiye'nin kabullenmediği bir Anayasa ile demokratik açılım, Kürt açılımı yapmak mümkün değil. Bırakın Kürt açılımını dünya ile böyle bir Anayasa'yla kucaklaşamazsınız. Bu Anayasa'nın değişmesi lazım. Bunun herkes farkında.''

Hükümetin demokratik açılımı gerçekleştirmesi için anayasayı değiştirmesi gerektiğini söyleyen Türk, bu konuda toplumda önemli bir mutabakatın bulunduğunu kaydetti.

 

"SİLAHI BİR HAK ARAMA YÖNTEMİ OLMAKTAN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Türk, Irak gezisine de değinerek şöyle konuştu: ''Herkesin Ramazan Bayramı'nı kutluyorum. Kutsal günlerin barışa ve kardeşliğe katkıda bulunmasını temenni ediyorum. Ülkemizde yıllardan beri acılı süreçler yaşanıyor. Demokrasiyi benimseyenlerin iyi niyetli çabalarını görüyoruz. Kötü niyetli çalışmalara rağmen demokrasi çalışmalarını görmekteyiz. Yeni bir dönem yeni bir sayfa, gerçekten sorunlarını paylaşabilen bir dönem başlıyor. Silahlarla, çatışmayla, operasyonlarla bu sorunun çözülmeyeceğini görüyoruz. Operasyon mantığının ortadan kalkmasıyla silahların da ortadan kalkacağını biliyoruz. Silahı bir hak arama yöntemi olmaktan çıkarmaya çalışıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla bu yönde görüşmeler yapıyoruz. Türkiye'nin sorunu bir iç sorun ve iç dinamikleriyle çözülmeli. Bunun çözümü için komşu ülkelerle diyalogu artırmak gerekiyor. Bu bir ihtiyaç bunun Irak ve Suriye'deki partilerle görüşmeler yaptık. Herkeste müthiş bir beklenti var.''

 

"AÇILIM BAŞARILI OLURSA ORTADOĞU ÜLKELERİNİ ETKİLER"

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Türkiye'deki demokratik açılım çalışmalarının Ortadoğu ülkeleri tarafından çok iyi takip edildiğini ve bunun başarıya ulaşması halinde bölgeye çok olumlu etkilerinin olacağını kaydetti.

Türk, ''Türkiye'de demokratik açılım süreci barışla sonuçlandığı zaman Irak'ta İran'da ve Suriye'de çok olumlu etkisi olacak. Buradaki insanlar bu süreci büyük bir merakla beklemektedir. Bu süreç Ortadoğu'ya çok olumlu şekilde yansıyacaktır'' şeklinde konuştu.

DTP lideri Türk, terör örgütü üyelerini de kapsayan genel af konusunda bir önceliklerinin olmadığını, bu süreçte önceliklerinin toplumsal uzlaşmanın sağlanması olduğunu bildirdi. Türk bu konuda şunları kaydetti: ''Toplumsal uzlaşma nasıl sağlanır. Aftan önce bir toplumsal uzlaşmanın sağlanması lazım. Aftan önce bunun sağlanması gerekiyor.''

 

"BU SÜREÇTE KÖTÜMSERLERDE İKNA EDİLMELİ"

Demokratik açılım sürecinde nihai hedefi bilmek istediklerini söyleyen Türk, sürece kötümser yaklaşanların da ikna edilmesi gerektiğini belirtti.

Türk şunları söyledi: ''Hükümet nasıl bir proje üzerinde çalışıyor. Kısa, orta ve uzun vadede çalışmalar var. Bunlardan kısa vadede neler yapılacak. Nihai hedef ne bunu görmemiz lazım. Biz şunu söyledik, bu sürece her türlü olumlu katkı sağlayacaklara gidilmesi, bu sürece kötümser bakanların iknası. Bu aktörlerin bilinerek çok iyi bir yaklaşım sergilenmesi lazım.''  

Ahmet Türk ayrıca, belinden rahatsız olduğunu ancak sırf partililerle bayramlaşabilmek için parti genel merkezine geldiğini de söyledi.