Atina'lı müslümanlar yine stadda kıldı

1975'ten bu yana bir türlü cami inşa edilmeyen Yunanistan'ın başkenti Atina'da yaşayan binlerce Müslüman, Olimpik Stadyum'da bayram namazı kıldı.

Atinalı Müslümanlar, bayram namazı için sabah erken saatlerde namaz için toplu taşıma araçları ve özel arabalarıyla Olimpik Stadyum'a akın etti. Bayramı coşku içinde karşılayan Müslümanlar, Yunan devletinin 1975'ten beri bir türlü inşa edemediği cami nedeniyle ise hüzünlüydü.

Havanın güzel olması nedeniyle bayram namazı, stadyum dışındaki açık alanda eda edildi. Yunanistan Müslümanlar Birliği tarafından organize edilen bayram namazına binlerce Müslüman katıldı. Bütün Müslümanların Ramazan Bayramı'nı kutlayan Müslümanlar Birliği Başkanı Naim Elghandour, dünyada devam eden sorunların son bulması için dua ettiklerini söyledi.

Bayram namazına katılanlar arasında İran ve diğer Ortadoğu ülkelerinin büyükelçileri, çok sayıda bayan ve çocuğun da olması dikkat çekti. Fakirlere dağıtılmak üzere para yardımı da toplandı. Müslümanların alanda satılan dini kitaplara yoğun ilgi gösterdikleri görüldü. Yunan medyası da bayram namazının kılınacağı Olimpik Stadyum önüne gelerek çekim yaptı, Müslümanlarla röportajlar gerçekleştirdi. Namazın ardından bayramlaşan Müslümanlar, stadyum etrafından ayrıldı.

Yunanistan Müslümanlar Birliği Başkanı Naim Elghandour, bütün Müslümanların bayramını tebrik etti. Bayramın bütün insanlığa sevgi mesajı gönderdiğini belirten Elghandour, problemsiz bir dünya dileğinde bulundu: "Müslümanların bayramını tebrik ediyorum. Bütün insanlığa barış ve sevgi dolu bir dünya diliyorum. Dünya çapında devam eden problemlerin gelecek yıl son bulmuş olmasını diliyorum" Beş yıldan bu yana Atina Olimpiyat Stadyumu'nda bayram namazlarını eda ettiklerini belirten Elghandour, hava iyi olduğu için ilk defa bu yıl stadyum önündeki açık alanda ibadet ettiklerini söyledi.

Yunan devletinin Atina'ya cami yapma sözünü bir türlü tutmaması, şehirde yaşayan 200 binden fazla Müslümanı bezdirmiş durumda. Müslümanlar, Yunan devletine dava açmaya hazırlanıyor. Yunan meclisinin 2006 yılında Müslümanlar için Atina merkezi yakınındaki Votanikos semtinde cami yapılması kararı aldığını hatırlatan Elghandour, "Ekonomi Bakanlığı, 3 yıl içinde caminin bitirilmesi için Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'na 15 milyon Euro verdi. Yani 2009 yılında tamamlanmış olması gerekiyordu" dedi.

Uzun yıllardan bu yana cami meselesini sürüncemede bırakmasından ötürü Yunan devletine dava açmaya hazırlandıkları bilgisini veren Elghandour "Sadece inşaata başlanmamakla kalınmadı, şimdi de nereye yapacaklarını bilmediklerini söylüyorlar. Yani süreç en başına hatta ondan geriye dönmüş oldu. Müslümanlar olarak Yunan mahkemelerinde dava açacağız. Mahkemelerine güvenimiz var. Sonuca göre ne yapacağımıza karar vereceğiz. Umuyorum seneye cami yapılmış olsun." şeklinde konuştu.

Atina'da cami bulunmadığı için Müslümanlar, ibadetlerini apartman katlarında ve özel kiralanan yerlerde yapmak zorunda kalıyor. Atina'da yaşayan Suriyeli Mahmut Melisos ise az konuşabildiği Türkçesiyle Türkiye'nin bayramını kutluyor. "Türk kardeşlerimizi çok seviyoruz." diyen Mahmut, şunları söylüyor: "Ramazan bayramı Müslümanlar için bir sevgi mevsimi. Bütün Müslümanların bayramını kutluyorum. Özellikle Türkiyeli kardeşlerimizin bayramlarını tebrik ediyorum. Onları çok seviyoruz."

Sonradan Müslüman olan Yunan bayan Anna Stamu da Müslümanların inançlarına sarılması çağrısında bulunuyor. Stamu, "Bütün dünya Müslümanlarının özellikle Yunanistan'da yaşayan kardeşlerimizin bayramlarını tebrik ediyorum." diyor. Ailelere sağlık ve afiyet dilediğini belirten Stamu şu görüşlerini dile getiriyor: "Müslümanlar bayram geleneklerini sıcak bir ortamda paylaşmalı. Ekonomik krizin ve günlük sorunların herkesi etkili günümüzde, kardeşlerimize sabırlı olmalarını bundan kurtulmak için inançlarına ağırlık vermelerini temenni ediyorum"