Çağlayan'a Urumçi'de çirkin saldırı!

Şincan Uygur Bölgesi’nin başkenti Urumçi’ye giden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve 14 kişilik Türk heyetinin havaalanında üzerleri aranmak istenince gergin anlar yaşadı. Çağlayan’ın koruması ile Çin polisi yumruklaştı. Yaşanan kriz üzerine Türkiye Çin’e nota vermeye hazırlanıyor.

Çağlayan'a Urumçi'de çirkin saldırı!
 

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Ç ; ağlayan dö ; rt gü ; nlü ; k temaslarını tamamlayarak dü ; n Urumç ; i ' den Tü ; rkmenistan ' ın başkenti Aşkabat ' a gitti . Ç ; ağlayan ve beraberindeki 14 kişilik heyet iç ; in Urumç ; i havaalanındaki pasaport kontrolü ; sırasında protokol kurallarının hiç ; e sayılması sonucu iki ü ; lke arasında diplomatik kriz yaşadı .

Kırmızı , yeşil ve gri pasaport Tü ; rk heyeti VIP yolcularına uygulanan protokol kurallarının işlemesini beklerken bir anda ekonomi sınıfı yolcularına uygulanan prosedü ; r ile karşılaştı . Ç ; ağlayan bunun ü ; zerine Tü ; rkiye ' nin Pekin Bü ; yü ; kelç ; isi Murat Esenli ' yle birlikte pasaport noktasını terk ederek durumun dü ; zeltilmemesi halinde uç ; ağa binmeyeceğini sö ; yledi . Dakikalar geç ; tikç ; e sinirler daha da gerildi . Ama Ç ; inli yetkililerin hiç ; bir şey umurlarında degildi . Ç ; ağlayan ile Esenli bir sü ; re durum değerlendirmesi yaptı . Bu sırada 14 kişilik Tü ; rk heyeti x-ray cihazlarından ve polis kontrol noktalarından ü ; stleri aranarak geç ; meye başladı . Ç ; ağlayan da koruması ve bü ; yü ; kelç ; i Esenli eşliğinde polis kontrol noktasına geldi . Ç ; in polisi kontrol noktasından aranmadan geç ; en Ç ; ağlayan ' a mü ; dahale etmek isteyince araya koruması araya girdi ve bakana hamle yapan Ç ; in polisini durdurdu . Ne olduysa bu sırada oldu . Ç ; ağlayan ' ın koruması ile Ç ; in polisi arasında arbede yaşandı . Yumruklar havada uç ; uştu , kısa bir kargaşadan sonra taraflar yatıştı . Olayları şok halde izleyen Ç ; ağlayan bu durumu kınayarak Bü ; yü ; kelç ; i Esenli ' ye konu ile ilgili Ç ; in Dışişleri Bakanlığına iletilmek ü ; zere bir nota gö ; nderilmesini ve Ç ; in Başbakanına olayı anlatan bir mektup yazması direktifini verdi . Ç ; ağlayan bu saygısızlıktan dolayı ö ; zü ; r dilemedikleri takdirde eylü ; l sonunda Pekin ' de dü ; zenlenecek Karma Ekonomik Komisyon ( KEK ) toplantısını iptal edeceğini sö ; yledi . Uç ; ağa binerken bir gerginlik daha yaşandı , Ç ; inliler biletini kontrol etmek isteyince Ç ; ağlayan ' ın sinirleri iyice altü ; st oldu , bileti gö ; stermeden hızla uç ; ağın merdivenlerinden ç ; ıktı . Ç ; ağlayan ve Tü ; rk heyetini taşıyan uç ; ak bu gerginlik nedeniyle 50 dakika rö ; tarla kalktı . Ç ; ağlayan temaslarına Tü ; rkmenistan ' da devam edecek .