Tezkere Talebi Başbakanlık'ta

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, ''Sınır ötesi harekat yetkisine ilişkin tezkerenin süresinin uzatılması'' yönündeki Genelkurmay Başkanlığı teklifinin 14 Eylülde Başbakanlığa iletildiğini bildirdi.

Tezkere Talebi Başbakanlık'ta

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, ''sınır ötesi harekat yetkisine ilişkin tezkerenin süresinin uzatılması'' yönündeki Genelkurmay Başkanlığı teklifinin 14 Eylülde Başbakanlığa iletildiğini bildirdi.

Tümgeneral Güler, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Tümgeneral Güler, sınır ötesi harekat yetkisi süresinin uzatılıp uzatılmayacağı yönündeki soruya, ''Sınır ötesi harekat yetkisinin uzatılmasına ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'nın teklifi 14 Eylül 2009'da Başbakanlığa sunulmuştur'' yanıtını verdi.

UZUN MENZİLLİ HAVA SAVUNMA FÜZE SİSTEMİ

Toplantıda, uzun menzilli hava savunma füze sistemi tedarikine ilişkin açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak ise Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir ihtiyacın tespiti ve tedarikinin nasıl yapıldığına ilişkin aşamaları anlattı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığınca gerekli ön hazırlıklar yapılarak 9 Nisan 2009 tarihinde teklife çağrı dosyaları ile istek mektubu hazırlanarak dağıtıldığını ifade eden Tuğg. Metin Gürak Tuğgeneral Gürak, dosyaları ABD, Rus ve Çin firmalarının aldığını söyledi. Bu firmaların tekliflerini 13 Ekim 2009'a kadar Savunma Sanayii Müsteşarlığına vereceğini bildiren Tuğgeneral Gürak, ''Konunun medyaya yansıması; ABD'nin iç mevzuatı gereği ilgili ABD firmasının teklif verebilmek için kongreden ön izin almak zorunda olmasından kaynaklanmaktadır. Hava savunma füzelerinin ne miktarda alınacağı gizli değildir. Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından hazırlanan çağrı dosyasında bellidir'' diye konuştu.

BELLİ BİR ÜLKEYE KARŞI DEĞİL

Batarya halinde kullanılan bu silahların bazı komşu ülkelerde mevcut olduğunu, Yunanistan'ın Patriot Hava Savunma Füze Sistemine sahip olduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

''Biz 4 batarya tedarik edeceğiz. Gerçek rakam ihale pazarlığında ortaya çıkacak olmakla birlikte yaklaşık maliyetin 1 milyar dolar civarında olacağı değerlendirilmektedir. Projenin ihtiyaç duyulan mali kaynağı, Savunma Sanayii Destekleme Fonu ve Devlet Firma Kredisi yıllara sari olarak, tahminen 6 yıl içerisinde karşılanacaktır. Proje maliyetinin tamamı bir defada ödenmeyecek yani 6 yıl içerisinde ödeme yapılacaktır. Bunlar proje sonuçlandığında belli olacaktır. Bazı medya organlarında çıkan '7,8 milyar dolar' ifadeleri Türkiye açısından doğru değildir. Çünkü, ABD Savunma Bakanlığınca yapılan kongre bildiriminde, ihtiyaç 13 batarya belirtildiği için maliyet 7,8 milyar dolar ifade edilmiştir. Yine iddia edildiği gibi, bu füzeler, belli bir ülkeye karşı değildir. Mobildirler ve her cephede kullanılabilirler. Hava ve füze tehdidi nereden gelirse, bu savunma füzeleri de caydırma ve savunma için o bölgeye kaydırılacaktır''