Sağlıkta katılım payı düzenlemesi mahkemelik oluyor

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Derneği (AYSADER) Genel Başkan Kürşad Özdemir, sağlıktaki katılım payı düzenlemesinin hastane ve tıp merkezlerini sıkıntıya sokacağını ileri sürdü.

Sağlıkta katılım payı düzenlemesi mahkemelik oluyor

Özdemir, yaptığı açıklamada, ''Bu uygulama sadece tasarruf amacı ile yapılmamıştır. Özel sektörün önünü kapamıştır'' dedi.

Dernek olarak ''haksız rekabet ortamı sağladığına'' inandıkları düzenlemenin iptali için gerekli yerlere dava açacaklarını bildiren Özdemir şöyle konuştu:

''Binasını kendi yapan, cihazını kendi alan, çalıştırdığı personelin maaşını kendi veren özel sektör, devlet ile aynı parayı alıyor. Halen yüzde 30 fark alma sınırlaması da devam ederken, devletin tasarruf için özel sektörü teşvik etmesi gerekirken, böyle farklı bir uygulamayla, özel hastane ve tıp merkezleri kapanacak. Devlet özel sektörün önünü kesmek istiyorsa bunu kaliteli ve ulaşılabilir hizmet vererek rekabet ortamında kesmeli''

Sağlık kuruluşlarından alınan katkı paylarına ilişkin düzenleme 18 Eylül 2009 tarihinde resmi gazetede yayımlanmıştı.

Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ'e göre, kapsama dahil kişilerin sağlık kurum ve kuruluşlarındaki ayakta tedavilerine ilişkin hekim ve diş hekimi muayenelerinden birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği muayenelerinde 2 lira, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında 8 lira, özel sağlık kurumlarında 15 Lira katılım payı alınması kararı alınmıştı.