Okul çantası alırken dikkat

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte milyonlarca öğrenci ders başı yapacak. Çocukları okul yolunda yoracak en önemli faktörü sırt çantaları oluşturuyor.

Okul çantası alırken dikkat
  Ağır ve uygun olmayan pozisyonda taşınan ç ; antaların sırt ağrısı riski taşıdığını belirten uzmanlar , anne ve babaların ç ; ocuğunun boyuna ve ağırlığına gö ; re ç ; anta seç ; imi yapmaları gerektiğini vurguladı .

Amerikan Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bö ; lü ; mü ; Şefi Dr . Ö ; nder Ç ; erezci , okul ç ; ağındaki ç ; ocukların ve genç ; lere erken dö ; nemlerden itibaren bel ağrısından korunmaları konusunda gerekli eğitimlerin verilmesi ve ergonomik olarak doğru ekipmanların seç ; ilmesi gerektiğini sö ; yledi . Sırt ç ; antasının ö ; ğrencilerin omurgalarına yü ; klendiğini belirten Ç ; erezci , ' Ağır sırt ç ; antası taşımak , okul ç ; ocuklarının gelişmekte olan eklem , kas ve ligaman yapılarında zorlanmalara neden olarak belde kas gerginliği mekanizmasını tetikleyebilir . Bozuk yü ; rü ; yü ; ş , kö ; tü ; postü ; r ve hatta ciddi kronik bel ağrılarına yol aç ; abilir . Bu nedenle ç ; ocukların taşıdıkları sırt ç ; antalarının ağırlıklarının hesaplanması ve gereğinden fazla yü ; klenmemeleri ö ; nem kazanmaktadır . ' ifadelerini kullandı . Kö ; tü ; duruş , bilgisayar karşısında yanlış oturma , okul sıralarının uygun olmaması gibi etkenlerin de ç ; ocuklardaki bel ağrısına neden olan faktö ; rler olduğunu sö ; yleyen Ç ; erezci , ' Ancak sırt ç ; antası da tek başına doğrudan duruş şeklini bozarak sırt ağrısına neden olmaktadır . Bunun yanında solunum sistemi ve kalp-damar sistemi ü ; zerinde de olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir . ' dedi .

Dr . Ö ; nder Ç ; erezci , sırt ç ; antası alırken dikkat edilmesi gereken hususları şö ; yle sıraladı : ' Sırt ç ; antaları ve iç ; indeki ağırlıkların toplamı ç ; ocuğun vü ; cut ağırlığının yü ; zde 10 ' undan az olmalıdır . Ağırlık ç ; anta iç ; erisinde uygun dağıtılmalı ve daha ağır eşyalar sırta ve bele yakın gö ; zlere konmalıdır . Sırt ç ; antaları uzun sü ; reli taşınmamalı , uzun sü ; re ayakta kalınacaksa ç ; ıkarılmalıdır . Ortopedik/ergonomik ( iki geniş ve destekli omuz askısı ve bel kemeri bulunan hafif ) ç ; antalar tercih edilmeli , asla ekonomik tasarruf yapma yoluna gidilmemelidir . Sırt ç ; antası her iki omuzdan asılarak dü ; zgü ; n şekilde taşınmalıdır . Ağır ç ; antalarda kalç ; a kayışı kullanılmalı , kayışları geniş ve yumuşak ç ; anta tercih edilmelidir . Sırt ç ; antasının her iki kayışı birlikte kullanılmalı ve belin 5 santimetre yukarısında duracak şekilde sağlam bir biç ; imde tespit edilerek ayarlanmalıdır . Doktorun ö ; nerdiği sırt adalelerini geliştirici egzersizlerin yapılması sağlanmalıdır . Tekerlekli sırt ç ; antaları tercih edilmelidir . Ö ; ğrencilerin okulda kilitli dolapları olmalı , eve sadece ihtiyaç ; ları olanları taşımalıdırlar . Ö ; ğretmenler ve veliler , ağır ç ; anta ve ağır kitap taşıma sorununu konuşmalıdırlar . Tü ; m kitabı taşımak yerine sadece ilgili kısımların fotokopisi ç ; ekilebilir . Aile bireyleri olarak ç ; anta temizliği yapılmalı ve ihtiyaç ; duyulmayan malzemeler ç ; antadan ç ; ıkarılmalıdır . Ç ; ocuk sık sırt ağrısından yakınırsa doktoru ile mutlaka konuşulmalıdır . Ayrıca doğru kaldırma tekniği kullanılmalı ve ç ; ocuklara ağır ç ; antaları dizden eğilerek kaldırmaları gerektiği ö ; ğretilmelidir . '