İçerisinden dere geçen villa ve fabrikalar

İstanbul'un su havzalarında son üç yıldaki betonlaşma uydu fotoğraflarıyla tespit edildi. Koruma kuşağındaki Ömerli'ye F1 pisti, Elmalı ve Terkos'a lüks siteler, Büyükçekmece'ye fabrikalar yapıldı. Uzmanlar uyarıyor: Betonlaşan tüm havzalar sele teslim olacak!

İçerisinden dere geçen villa ve fabrikalar
 

İstanbul ' da 31 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi , yatağında sakin akan derelerin ö ; nü ; ne gelen her şeyi azgın sularına katan bir canavara nasıl dö ; nü ; şebileceğini gö ; sterdi . Ama uzmanlar sel felaketlerinde suç ; lunun dereler değil , plansız yapılaşmaya izin veren yö ; neticiler olduğunu sö ; ylü ; yor .
İSKİ verilerine gö ; re , İstanbul ' da 473 kilometre 442 metre uzunluğunda 67 dere var . Derelerin yaklaşık 100 kilometrelik kısmı yerleşim birimlerinden geç ; iyor .


UYDU TEKNOLOJİSİ DEVREDE
Derelerin ıslah ç ; alışmasını yapan İSKİ , 2005 ' te Ikonos uydusundan yeryü ; zü ; fotoğrafları ç ; eken INTA SpaceTurk Şirketi ile bir anlaşma yaptı . İstanbul ' a su temin edilen iç ; me suyu havzalarının korunması ve havzalarda kaç ; ak yapılaşmanın ö ; nlenmesi amacıyla başlatılan projede , INTA Spaceturk , su havzalarının uydulardan 1 metre ve 50 santimetre ç ; ö ; zü ; nü ; rlü ; kte fotoğrafları ç ; ekti . 2005 ila 2008 arasındaki ü ; ç ; yıl boyunca , 8 bin 760 kilometrekarelik alanın uydu gö ; rü ; ntü ; sü ; alındı .
Projede İstanbul ' a su sağlayan Alibey , Darlık , Elmalı , Bü ; yü ; kç ; ekmece , Sazlıdere , Ö ; merli ve Terkos havzaları 3 aylık periyotlarla gö ; rü ; ntü ; lendi ve havzalarda da değişim belirleme analizleri yapıldı . Bü ; tü ; n havzalar koruma kuşağında . Ö ; merli Su Havzası ' nda , Formula 1 pistinin yapıldığı Kö ; y Deresi yatağı ise mutlak koruma alanında .
Mimarlar ve Mü ; hendisler Odası ' ndan mimar Mü ; calla Yapıcı , izin verilen bü ; tü ; n havzaların sel tehlikesi altında olduğunu sö ; yleyip , ' Ç ; ü ; nkü ; toprak betonla kapatılıyor , yağmur suyu derelere birikip su taşkınlarına neden oluyor ' diyor .

DERE YATAĞINA F-1 PİSTİ
Ö ; merli Havzası : ' Uzun-1 ' dereceli koruma kuşağında . Formula tesisinin bir bö ; lü ; mü ; ise Kö ; y Deresi yatağında . Dere ' Mutlak ' dereceli koruma kuşağında . Sivil toplum kuruluşları , inşaat başlamadan ö ; nce pistin Ö ; merli Barajı Su Toplama Havzası ' nda yaratacağı olumsuz nedeniyle İstanbul iç ; in tehlikeli olacağını aç ; ıklamıştı . Buna rağmen inşaat bitti . F1 organizasyonu nedeniyle değeri artan Ö ; merli Havzası ' na lü ; ks siteler yapıldı .

AĞAÇ ; LAR KESİLDİ SİTELER KONDU
ElmalI ve Terkos HavzalarI : Her ikisi de ' Uzun-1 ' dereceli koruma kuşağında . Elmalı ' da yapılan lü ; ks siteler Kö ; prü ; Deresi ' ne 100 metre mesafede . Terkos ' taki siteler ise Yer Deresi ' ne 100 metre mesafede . Her iki havzadaki hızlı yapılaşma uydu fotoğraflarıyla tespit edildi .