ABD'den Türkiye'ye füze!

Obama yönetimi yetkilileri ABD meclisine Türkiye’ye 7,8 milyar Dolar'lık Patriot PAC-3 füzesi satılması ihtimali olduğu yönünde bilgi verdi.

ABD'den Türkiye'ye füze!
 

Pentagon ' un Savunma Gü ; venliği İşbirliği Ajansı ' ndan yapılan aç ; ıklamada satışın 13 Patriot ateşleme ü ; nitesi ve 72 PAC-3 fü ; zesini kapsadığı belirtildi . Satışın ABD ' nin yaptığı en bü ; yü ; k hü ; kü ; metler arası silah satışlarından biri olacağı ö ; ne sü ; rü ; ldü ; . Eğer satış gerç ; ekleşirse Tü ; rkiye ' nin ABD ' nin silah ihracatındaki en bü ; yü ; k mü ; şterisi konumuna geri dö ; neceği ifade edildi .

NATO İÇ ; İN DE KRİTİK

Aç ; ıklamada , &ldquo ; Tü ; rkiye , ABD ' nin bö ; lgede istikrar ve barışı sağlayan bir mü ; ttefiki . Bö ; lgedeki askeri dengeyi sağlamak iç ; in NATO mü ; ttefkimizin gü ; ç ; lü ; ve her an hazır savunma sistemlerine sahip olması ABD ' nin ç ; ıkarları iç ; in hayati ö ; nem taşımaktadır&rdquo ; denildi . ABD yasalarına gö ; re ö ; zel savunma şirketlerinin yabancı ü ; lkelere silah satışının Kongre ' de onaylanması gerekiyor . Kongre ' nin bu teklifi reddetmek iç ; in 15 gü ; nlü ; k sü ; resi olsa da bu tarz tekliflerin bugü ; ne kadar hiç ; reddedilmemiş olması satışın gerç ; ekleşeceği fikrini gü ; ç ; lendiriyor . Tü ; rkiye ABD ' nin İran ' a komşu olan tek NATO ü ; yesi mü ; ttefiki olma ö ; zelliğini yıllardır koruyor . Geç ; tiğimiz ay ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İranlı liderleri nü ; kleer silah elde etme ç ; abalarının nafile olduğu konusunda uyarmış , ABD ' nin Ortadoğu ü ; zerine bir &ldquo ; savunma şemsiyesi&rdquo ; aç ; ma ihtimali olduğundan bahsetmişti . Reuters ' a konuşan ABD Kongresi Araştırma Servisi Savunma Sistemleri Uzmanı Steven Hildreth &ldquo ; PAC-3 misilleri , Tü ; rkiye ' ye İran ' ın 500 ile 800 kilometre menzilli SCUD fü ; zelerine karşı bü ; yü ; k bir savunma sağlayacak . İran fü ; zeleri , halihazırda tü ; m Tü ; rkiye ' ye ulaşabiliyor &rdquo ; diye konuştu .

İNCİRLİKTE ABD PATRİOTLARI VAR

Diğer bir gü ; venlik uzmanı Carol Migdalovitz de &ldquo ; Tü ; rkiye enerji ve ticaret alanında İran ile ikili ilişkilerini gü ; ç ; lendirirken , diğer yandan İran ' ın nü ; kleer ç ; alışmalarına karşı rahatsızlık duyuyor&rdquo ; dedi . Tü ; rkiye ' nin uzun menzilli silahlara karşı hava ve fü ; ze savunma sistemi ihtiyacı ilk olarak BD ' nin Irak ' a yö ; nelik 1991 ve 2003 yıllarındaki harekatları sırasında ortaya ç ; ıktı . Bu iki harekat dö ; nemlerinde NATO kendi imkanlarını seferber ederek Tü ; rkiye ' ye Patriot sistemleri gö ; nderdi . Irak ' ın ç ; ok uzun menzilli olmamasına rağmen savaş başlıkları kuvvetli olan Scud fü ; zelerine karşı gü ; venliği de İncirlik ' teki Patriot fü ; ze sistemleri sağlıyordu .