Ruhsatı CHP’li belediye verdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş sel sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında 3 bakanın katılımıyla yapılan toplantıdan radikal kararlar çıktığını söyledi.

Ruhsatı CHP’li belediye verdi
 

Dere yatağına yapılan binaların tamamının kişi ve kurum ayrımı yapılmaksızın yıkılacağını vurgulayan Topbaş , ' Ya bize bir dere yapıp verirler , ya da dereden kalkıp giderler . ' diye konuştu . Yaşananlarda kendilerinin de hatasının bulunduğunu belirten Topbaş , CHP ' ye yü ; klendi . Topbaş , İkitelli ' de sular altında kalan TIR Garajlarından 5 ' inin ruhsatının CHP dö ; neminde verildiğini , selden en ç ; ok zarar gö ; ren Osmanlı TIR garajının ise ruhsatsız olduğu iç ; in 2008 yılında kendilerince mü ; hü ; rlendiğini belirtti . Aldıkları bir ç ; ok kararın yargıya gö ; tü ; rü ; ldü ; ğü ; nü ; ve yü ; rü ; tmesinin durdurulduğunu belirten Topbaş , yapılacak istimlak ç ; alışmasında yargının da yardımına ihtiyaç ; ları olduğunu aktardı .
İBB Başkanı Kadir Topbaş , Tekirdağ ve İstanbul ' u kapsayan sel felaketiyle ilgili Afet Koordinasyon Merkezi ' nde ( AKOM ) basın toplantısı dü ; zenledi . Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof . Dr . Edibe Sö ; zen ve İSKİ Genel Mü ; dü ; rü ; Mevlü ; t Vural ' da katıldı . İstanbul ' un iki gü ; n ü ; st ü ; ste sel felaketi yaşadığını vurgulayan Topbaş , yaşananlarda kendileri dâ ; hil tü ; m yö ; netimlerin sorumluluğu olduğunu ve ö ; zeleştiri yapılması gerektiğini belirtti . Bö ; yle bü ; yü ; k ö ; lç ; ekli bir felaketin daha az hasarla nasıl atlatılabileceği sorusunu kendilerine sorduklarını aktaran Topbaş , ' Bu yaşanmaması iç ; in neler yapılabilir . Ö ; zellikle bir gü ; n ö ; nce Ç ; atalca ve Silivri ' de bu yaşandığı ve bunun anonsları yapıldı ama bir gü ; n sonra İstanbul ' daki yağışta daha fazla can kaybına sebep oldu . Demek ki uyarılarda ve bizim konuşlanmamızda bazı hatalar var . ' şeklinde konuşu .
Dü ; n Dolmabahç ; e ' de Başbakan Erdoğan ' ın başkanlığında Ç ; evre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu , Tarım ve Kö ; yişleri Bakanı Mehdi Eker ve Bayındırlık ve İskâ ; n Bakanı Mustafa Demir ' in de katıldığı toplantı sonrası radikal kararlar alındığını bildiren Topbaş , ' Toplantı sonunda kısa , orta , uzun vadeli ve acil ö ; nlem planları yapıldı ve karara bağladı . Bu ç ; erç ; evede ç ; alışmalar sü ; rdü ; rü ; lmekte . Belki biraz acımasız olacağız ama bazılarının canı yanacak ama kimse kusura bakmasın . Gereken yerlerde istimlâ ; k mutlaka yapılacak . Bodrum katlarının etkileneceği noktalarda bodrum katları iptal edecek . ' şeklinde konuştu .
Basın Ekspres yolu ve civarında dere yatağına yapılan tü ; m yapıların kişi ve kurum farkı gö ; zetilmeksizin istimlâ ; k edileceğinin altını ç ; izen Topbaş , ' Kurum kuruluş ayrımı gö ; zetmiyorum . Ne gerekirse bu yapılacak . Ya bize bir dere yapıp verirler , ya da dereden kalkıp giderler . ' İfadelerini kullandı .
Sel felaketinde Ayamama Deresi ' nin taşmasıyla sular altında kalan Basın Ekspres yolunun yapımının da hatalı olduğunu sö ; yleyen Topbaş , yolun kenarına yağışların akmasını sağlayacak yeterli kanalların yapılmadığını bildirdi .
' TIR PARKLARININ RUHSATINI CHP ' Lİ BELEDİYE VERDİ '
Sel felaketi sonrası yaptığı aç ; ıklamalardan ö ; tü ; rü ; CHP Lideri Deniz Baykal ' ı ağır sö ; zlerle eleştiren Topbaş , Baykal ' ın bö ; yle bir felakette bile teselli arama ve yardım etme yerine siyasi ranta ç ; evirmeye ç ; alıştığını savundu .
Sel sonrası sular altında kalan ç ; ok sayıda insana mezar olan TIR garajlarından 5 tanesinin ruhsatlarını dö ; nemin CHP ' li Kü ; ç ; ü ; kç ; ekmece Belediyesi ' nin verdiğini , ö ; lü ; m olaylarının yaşandığı Osmanlı TIR garajının ise ruhsatsız olduğunu aktaran Topbaş , ' Oradaki Osmanlı TIR parkı ile ilgili 19 Şubat 2008 de Bü ; yü ; kşehir Belediyesi olarak mü ; hü ; rlemişiz . Burada TIR garajı olmaz demişiz . Sedef , Nursu , Assan , Megatrans gibi tır parklarının ruhsatını dö ; nemin CHP ' li Kü ; ç ; ü ; kç ; ekmece Belediyesi vermiş .
CHP Lideri Deniz Baykal ' ın ' Ayamama ve Papaz Deresi ' nin neden ıslah edilmedi ' sö ; zlerini hatırlatan Topbaş , Silivri ' nin Merkezi ' nden geç ; en ve sele sebep olan Boğluca Deresi ' nin ıslahı iç ; in yaptıkları ç ; alışmanın CHP ' nin itirazları sonucu mahkeme tarafından iptal edildiğini belirtti . Topbaş , ' Burada geç ; emeyen su şişerek sel oluşturmuş . Bunu gidermek amacıyla bu bö ; lgede ç ; alışma gerç ; ekleştirilmiş , maliyeti 50 milyon olmasına rağmen 1/5000 ' lik planlara işledik . Bu planları CHP ö ; rgü ; tü ; yargıya gö ; tü ; rdü ; . Ö ; nce yü ; rü ; tmeyi durdurma kararı aldılar . 2008 ' de de planı iptal ettiler . Bu kadar net sö ; ylü ; yorum . Orda biz ç ; alışmalar yaptık bu parayı yatırımı buraya yapmak istedik . 711 trilyon Silivri ' ye yatırım yapmışız 50 trilyon daha yapacak ve bunu bitirmiş olacaktır . Silivri ' de sel olanı yaşanmayacaktı . ' şeklinde konuştu . Boğluca ' da İSKİ ' nin 25 metre talep ettiği taşkın alanına mahkemenin atadığı bilirkişinin 7 metreyi uygun gö ; rdü ; ğü ; nü ; hatırlatan Topbaş , gerekirse bilirkişi hakkında da mahkemeye başvuracaklarını aç ; ıkladı .
' YARGIDAN DESTEK BEKLİYORUZ '
Bundan sonraki dere yataklarının ıslahı konusunda ç ; ok daha radikal kararlar alacaklarını belirten Topbaş , hızlı ve ç ; abuk adım atabilmeleri iç ; in yargının da destek vermesini istedi . Ayamama Deresi alanında ç ; ok sayıda iş merkezi ve plaza olduğunu dile getiren Topbaş , burada dere ve yatağına tecavü ; z etmiş tü ; m yapıların ayrıma tabi tutulmaksızın istimlâ ; k edileceğini ifade etti . Topbaş , ' Yargı ne kadar erken sonuç ; lanırsa bizim oralara mü ; dahale etme imkâ ; nımız olur . Uzadığı takdirde mü ; dahale şansımız azalır . Yargı sü ; reç ; leri ç ; ok uzun sü ; rü ; yor . Yargı burada ç ; ok rica ediyorum . Kimsenin mağdur edilmemesini isteriz . Ama Boğluca deresinde yaşanan ç ; ok net bir ö ; rnektir . Bilirkişi sorumludur . Yanıltmıştır yargıyı . ' Şeklinde konuştu .
Topbaş , basın mensuplarının soruları ü ; zerin Medya ' da da yer alan Başakşehir ' de askeri alanda yer alan gö ; letle ilgili aç ; ıklama yaptı . Askeri alanda bulunan doğal gö ; letin ö ; nü ; ndeki toprak barikatın yıkılması sonucu 80 bin ton civarında suyun İkitelli bö ; lgesine aktığını belirten Topbaş , ' Ç ; ok ciddi bir yağış aldı bö ; lge . Dolayısıyla gö ; letin ö ; nü ; ndeki toprak yığıntı birden aç ; ılmış . TIR parkının ü ; zerendeki yolları dahi yırtacak kadar bir dalga hamlesi yaptığı iç ; in herhalde o bü ; yü ; k TIR ' ları da taşıyabilecek , hareket ettirebilecek gü ; ce sahip oldu ki , alt geç ; itlere , menfezlerden geç ; emediği iç ; in oralara kadar koskoca TIR ' ları konserve kutusu gibi getirdi ve tıkadı . Tabi raporları hazırlanıyor . Bunların bü ; tü ; n detayları inceleniyor . Sonuç ; ları incelenecek . Bu konuyla ilgili ihmalleri olanlar hakkında ç ; alışma yapacağız . Bizim bü ; nyemizdeyse biz diğer noktalarda da farklı değerlendirmeler yapılacak ' şeklinde konuştu . .
Basın mensuplarının KİPTAŞ ve TOKİ ' nin de ç ; eşitli yerlerde dere yatağına bina yaptığı yö ; nü ; ndeki eleştirileri hatırlatması ü ; zerine Topbaş , KİPTAŞ , TOKİ kim yaparsa yapsın bu binaların yıkılacağını belirtti .