Her iki Türk'ten birinin komşusu Kürt

Türkiye'de yapılan araştırmalar, Türkler ile Kürtler arasında herhangi bir sorun olmadığını ortaya koyuyor. Türkler ve Kürtler arasında aile, arkadaşlık ve komşuluk ilişkilerinin kurulduğu ve bu ilişkilerin zaman içinde derinleştiği belirlendi.

Her iki Türk'ten birinin komşusu Kürt
 

Her iki Tü ; rkten birinin komşusu Kü ; rt iken ; Tü ; rk , Kü ; rt , Laz , Ç ; erkez gibi farklı kö ; kenden gelenleri bir arada tutan en ö ; nemli bağ ise din faktö ; rü ; .

SETA tarafından POLLMARK ' a yaptırılan ' Tü ; rkiye ' de Kü ; rt Sorunu Algısı ' konulu araştırma , Tü ; rkiye genelini temsilen ç ; ok aşamalı ö ; rnekleme yö ; ntemiyle belirlenen 601 kö ; y ve mahallede , 2 bin 497 noktada toplam 10 bin 577 kişi ü ; zerinde gerç ; ekleştirildi . Sonuç ; lar , Tü ; rkiye ' nin demografik ve toplumsal yapısına ilişkin ö ; nem­ ; li veriler sunuyor .

Her iki Tü ; rkten birinin Kü ; rt komşusu olduğu belirlendi . Son 25 yılda yaşanan şiddet , terö ; r , kışkırtma ve iki kesimi birbirinden soğutma ç ; abalarına rağmen , halkın sağduyusu ve birlikteliğin ortak harcı olan değerler Tü ; rkler ile Kü ; rtleri birbirinden koparamadı . Tü ; rklerin yü ; zde 57 . 1 ' i Kü ; rtler hakkında ; Kü ; rtlerin ise yü ; zde 86 . 4 ' ü ; Tü ; rkler hakkında iyi kanaate sahip .

Bu durum , demokratikleşme aç ; ılımını bir parç ; alanma ve bö ; lü ; nme olarak yansıtanların Tü ; rkiye sosyolojisini başarılı biç ; imde okuyamadıklarına işaret ediyor . Bu bulgular ayrıca , Kü ; rtlerin bü ; yü ; k ç ; oğunluğunun bir azınlık psikolojisine sahip olmadığını da gö ; steriyor .

Araştırmaya gö ; re , Tü ; rklerin yü ; zde 33 . 8 ' inin yakın akrabaları arasında bir Kü ; rt olduğunu , yü ; zde 69 . 9 ' un ise bir Kü ; rt ile evlilik bağıyla yakın akraba olmaktan rahatsız olmayacağını belirtiyor . Buna karşın , Kü ; rtlerin yü ; zde 67 ' sinin yakın akrabaları arasında bir Tü ; rk olduğu , yü ; zde 87 . 1 ' nin ise bir Tü ; rk ile evlilik bağıyla yakın akraba olmaktan rahatsız olmayacağını ifade ediyor .

Tü ; rklerin yü ; zde 59 . 4 ' ü ; yakın arkadaşları arasında bir Kü ; rt olduğunu , yü ; zde 75 . 5 ' nin ise bir Kü ; rt ile yakın arkadaşlık kurabileceğini , buna karşın Kü ; rtlerin yü ; zde 83 . 6 ' sının yakın arkadaşları arasında bir Tü ; rk olduğunu ve yü ; zde 92 . 3 gibi bir ç ; oğunluğunun ise bir Tü ; rk ile yakın arkadaşlık kurabileceğini belirtiyor .

Her iki Tü ; rkten birinin bir Kü ; rt komşusu varken ; yü ; zde 78 . 3 ' ü ; de bir Kü ; rt ile komşu olmaktan rahatsız olmayacağını dile getiriyor . Kü ; rtlerin yü ; zde 70 ' inin bir Tü ; rk komşusu olduğu ve yü ; zde 90 . 5 ' inin bir Tü ; rk ile komşu olmaktan rahatsız olmayacağını kaydediyor . İş hayatındaki ilişkilerde ise karşılıklı gü ; ven yü ; ksek ç ; ıktı . Tü ; rkler ' in yü ; zde 74 ' ü ; Kü ; rtlere karşı ve Kü ; rtlerin yü ; zde 88 . 5 ' i Tü ; rklere karşı gü ; ven duyuyor .

Ö ; CALAN VE DTP KÜ ; RTLERİ TEMSİL ETMİYOR

Toplumda , Kü ; rtlerin ayrı bir devlet kurmak istediklerine dair ciddi bir algı oluşmuş durumda . ' Kü ; rtler ayrı bir devlet kurmak istiyor mu ? ' sorusunu araştırmaya katılanların yü ; zde 64 . 4 ' ü ; evet cevabını verirken , yü ; zde 24 . 6 ' sı hayır cevabını verdi . Tü ; rklerin yü ; zde 71 . 3 ' ü ; , Kü ; rtlerin de yü ; zde 30 . 3 ' ü ; ' Kü ; rtlerin ayrı bir devlet kurmak istediklerini ' ifade ediyor .

Araştırmanın ilginç ; verilerinden bir de ' DTP ' nin siyasi fikirleri Tü ; rkiye ' deki tü ; m Kü ; rtleri temsil ediyor mu ? ' sorusunda ortaya ç ; ıkan sonuç ; lar . Araştırmaya katılanların yü ; zde 38 . 1 ' i DTP ' yi tü ; m Kü ; rtlerin temsilcisi olarak gö ; rü ; rken , buna karşılık yü ; zde 50 gibi yü ; ksek sayılabilecek bir oran ise DTP ve Kü ; rtler arasında doğrusal bir temsil gü ; cü ; olmadığını dü ; şü ; nü ; yor .

Araştırmada yer alan bir diğer ö ; nemli soru , ' Abdullah Ö ; calan ve PKK ' nın siyasi fikirleri Tü ; rkiye ' deki tü ; m Kü ; rtleri temsil ediyor mu ? ' ö ; nermesi . Son 25 yıldır medyanın yaygın nitelemesiyle toplumdaki Kü ; rt algısını etkileyen en ö ; nemli faktö ; rlerin başında terö ; ristbaşı geliyor . Ö ; calan isminin PKK ve Kü ; rtlerin temsili arasındaki bağ sü ; rekli tartışılan bir ilişki oldu .

Katılımcıların yü ; zde 37 . 4 ' ü ; , tü ; m Kü ; rtler ve Ö ; calan/PKK arasında temsil bağı gö ; rü ; rken , yü ; zde 50 . 1 ' i temsil gü ; cü ; iddiasına karşı ç ; ıktı . Araştırmada ayrıca , ' DTP ile PKK arasında organik bir bağ var mı ? ' sorusu da soruldu . Toplumun bü ; yü ; k bir kesimi DTP ile PKK arasında organik bir bağ olduğuna inanıyor .

Organik bir bağın varlığına inananların oranı yü ; zde 78 . 7 iken , bö ; yle bir bağın varlığına inanmayanların oranı sadece yü ; zde 7 . 1 . Bu sonuca , DTP zincirinin ilk partisi olan HEP ' ten bu yana yapılan tartışmaların ve hâ ; lihazırda DTP ' li temsilcilerin kendilerini ifade etme biç ; imlerinin etki ettiği dü ; şü ; nü ; lü ; yor .

( CİHAN )