Barış mitingi mi? PKK mitingi mi?

DTP'nin 1 Eylül dünya barış günü nedeniyle düzenlediği mitinge katılım beklenenin çok altında gerçekleşirken meydanda toplananlar 'onurlu bir barışa evet' pankartları açtı.

Barış mitingi mi? PKK mitingi mi?
 

Diyarbakır ' da DTP ' nin İstasyon Meydanı ' nda dü ; zenlenen ' Onurlu bir barışa evet ' mitingi iç ; in hazırlıklar gü ; nler ö ; ncesinden başlamıştı . DTP ' nin referandum niteliğinde gö ; rdü ; ğü ; mitinge yurdun dö ; rt bir yanından katılım gerç ; ekleşti . İstasyon Meydanı ' ndaki mitingde binlerce kişi tek ses olarak barış isteklerini dile getirdi . Miting alanında hakim pankart ' Onurlu bir barışa Evet . . . ' oldu . Miting alanında DTP 1 milyon kişi toplamayı hedeflemişti ancak Ramazan ' a denk gelmesi ve sıcak hava nedeniyle bu hedefe yaklaşılamadı bile . Meydanda ancak yaklaşık 50 bin kişi toplandı .

YURDUN HER TARAFINDAN GELDİLER

Diyarbakır ' da dü ; zenlenecek olan Barış Mitingi ö ; ncesinde DTP ' liler , bunun bir referandum niteliği taşıdığı yö ; nü ; nde konuşmalar yaptılar . Bu nedenle miting alanında bir milyon kişiyi toplayacaklarını ilan eden DTP ' li yö ; neticiler , milletvekilleri , belediye başkanları ve il başkanları gü ; nler ö ; ncesinden halkı dağıttıkları ilanlarla mitinge ç ; ağırdı . Ç ; eşitli sivil toplum ö ; rgü ; tlerinin de destek verdiği Barış mitingi , 21 Mart ' ta dü ; zenlenen Nevruz kutlamalarını aratmadı . Mitinge katılmak amacıyla Batman , Mardin , Tunceli , Elazığ , Siirt , Van , Ağrı , Hakkari , Şanlıurfa , Gaziantep , Adana , Hatay , Mersin , Kahramanmaraş , Ç ; anakkale ve Bursa başta olmak ü ; zere hemen her ilde binlerce kişi geceden itibaren Diyarbakır ' a akın etti .

' DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ ' NE SAYGI

Sü ; merpak ' ta barış nö ; beti tutan DTP ' liler , mitinge gelen vatandaşları burada karşıladı . Barış nö ; beti , miting saatinde sona erdi . Ardından miting saati 16 . 00 ' da DTP Genel Başkanı Ahmet Tü ; rk ile DTP ' li milletvekilleri arkalarında kalabalık grupla mitingin yapıldığı alana geldiler . Protokolü ; n platformdaki yerlerine almasının ardından miting ' demokrasi şehitler ' i adına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı .

MİTİNGDE GÜ ; VENLİK Ö ; NLEMLERİ Ü ; ST SEVİYEDEYDİ

Mitingde gü ; venlik ö ; nlemleri de en yü ; ksek seviyede gerç ; ekleşti . Polis , sabah saatlerinde miting alanına giriş noktaları kurdu . Bu noktalarda kadınlar ayrı , erkekler ayrı yerde ü ; zerleri aranarak alana giriş yaptı . Gü ; venlik noktalarında ü ; st araması yapılırken , yasa dışı pankartların miting alanına sokulmasına izin verilmedi . Ancak aramalara rağmen alanda ' Ö ; calan ' posteri ve sö ; zde ' PKK bayrakları ' aç ; ıldığı gö ; zlendi . Bir helikopter sık sık alanın ü ; stü ; nde uç ; uş yaparken , alana yakın olan binaların ç ; atı katları ve istasyon camisinin minaresine ö ; zel harekat timleri yerleştirildi . Miting iç ; in kentte 5 bin polis gö ; rev alırken , ç ; evre il ve ilç ; elerden de yaşanabilecek olayları engellemek iç ; in takviye kuvvet getirildi .

DTP BİN 500 KİŞİYİ GÖ ; REVLENDİRDİ

Polisin yanı sıra DTP ' liler de herhangi bir olay yaşanmaması ve miting programının aksamaması iç ; in ö ; nlemler aldı . DTP ' nin Barış Mitingi iç ; in 1 . 500 kişiyi gö ; revlendirdiği ö ; ğrenildi . Ayrıca miting nedeniyle 2 adet ambulans alana yakın bir noktada hazır bekletildi . Sıcaklar ve oruç ; nedeniyle baygınlık geç ; iren bazı vatandaşlara anında mü ; dahale edildi .

YAKLAŞIK 50 BİN KİŞİ TOPLANDI

Ramazan nedeniyle halkın bü ; yü ; k kesiminin oruç ; lu olması ve hava sıcaklığının gö ; lgede 39 dereceyi bulmasına rağmen ç ; evre illerden gelenlerin de aralarında bulunduğu 10 bini aşkın kişi mitingin başlama saati olan 16 . 00 ' da meydanı doldurdu . Ancak , kamu ve ö ; zel sektö ; rde mesai saatinin bitimi , havanın da nispeten serinlemeye başlaması ile birlikte bu saatten sonra miting alanına gelişler de arttı . Kısa sü ; rede alanda toplananların sayısı 30 bini buldu . Ramazan ve sıcak , DTP ' nin ' 1 milyon kişi ' hedefini bü ; yü ; k oranda engellemiş oldu . Alanda toplananlar uzun sü ; re Kü ; rtç ; e tü ; rkü ; ler eşliğinde halaylar ç ; ekti , tü ; rkü ; lere eşlik etti .

MİTİNG ALANINDA ŞU PANKARTLAR AÇ ; ILDI

' Yü ; zü ; nü ; gü ; ne ç ; evirmeyen karanlıkta kalır ' , ' Onurlu bir barış iç ; in alanlara ' , ' Kü ; rt sorununun ç ; ö ; zü ; mü ; ertelenemez ' , ' Barış iç ; in sen de sö ; zü ; nü ; sö ; yle ' , ' Barış ve kardeşlik iç ; in Kü ; rt sorununa demokratik ç ; ö ; zü ; m ' , ' Ya onurlu bir barış , ya gö ; rkemli bir direniş ' , ' Kü ; rt halkından ö ; zü ; r dilensin ' , ' Tü ; rkiye acılarına Kü ; rt sorununu ç ; ö ; zerek son verecek ' , ' Milyonların iradesi engellenemez ' , ' Ö ; zgü ; rlü ; k , demokrasi , barış iç ; in el ele ' , ' Kü ; rt sorunu muhatapları ile ç ; ö ; zü ; lü ; r ' , ' Onurlu bir barışa evet ' . . . Miting alanındaki ç ; ok sayıda kişi de , yuvarlak kesilmiş sarı , kırmızı ve yeşil renklerin kullanıldığı kartonlara ' Zımane min qedexe neke-Dilimi yasaklama ' yazılı dö ; vizler taşıdı . Bu yazı Kü ; rtç ; e ' nin yanı sıra bu dilin lehç ; esi olan Zazaca olarak da dö ; vizlerde yer aldı .

DEMOKRATİK Ç ; Ö ; ZÜ ; M İÇ ; İN MUHATAP Ö ; CALAN ' DIR

Abdullah Ö ; calan posterlerinin de yoğun olarak yer aldığı miting alanında bir ara konuşmacılar , Ö ; calan ' ın İmralı Cezaevi ' nde avukatları ile yaptığı gö ; rü ; şmelerde Kü ; rt sorunuyla ilgili sö ; ylediği sö ; zlerden bö ; lü ; mler okundu . Kalabalık 10 bini aşınca da alanda ' Kü ; rdistan ' da 30 yıllık savaşta 62 . 800 kişi yaşamını yitirdi . Bir daha 62 . 800 kişinin yaşamını yitirmemesi iç ; in barış diyoruz . Demokratik ç ; ö ; zü ; m iç ; in muhatap Ö ; calan ' dır . Kü ; rt ve Tü ; rk halkları iç ; in yol haritasını selamlıyoruz . 85 yıldır gasp edilen dilimizi ve kimliğimizi istiyoruz ' yazılı bü ; yü ; k bir pankart aç ; ıldı .

BAYDEMİR , BAŞBUĞ ' UN SÖ ; ZLERİNİ ELEŞTİRDİ

Ö ; nceki gece başlayan ' Barış Nö ; beti ' ne katılan Bü ; yü ; kşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir , Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ' un terö ; r ö ; rgü ; tü ; ne yö ; nelik sarf ettiği ' Gelin adalete sığının , gü ; venin ' sö ; zlerini eleştirdi . Baydemir , ' Hangi adalete gü ; veneceğiz ? Panzere taş atmak doğru değil , ama panzere taş attı diye 25 yıl ceza veren adaleti mi gü ; veneceğiz? Halkın yü ; zde 66 ' sının oyu ile seç ; ilmiş birinin elini sıkmayan adalete mi gü ; veneceğiz? 1 Eylü ; l Dü ; nya Barış Gü ; nü ; ' nde Kü ; rtler Tü ; rk halkının vicdanına , Tü ; rkler de Kü ; rt halkının vicdanına uzanacaktır . Neye mal olursa olsun barış ç ; abasından vazgeç ; ilmemelidir . ' dedi .

Osman Baydemir , Diyarbakır ' daki Barış Mitingi ' nde , Hakkari ' deki olayla ilgili olarak , ' Ben bir Kü ; rt evladı olarak ç ; ıkıp derim ki , askere sıkılan kurşun bundan bö ; yle bana sıkılsın , ' dedi .