“Her şeyi vatanım ve anadilime olan sevgimden dolayı yapıyorum”

Nobel ödüllü Türk yazar Orhan Pamuk, kişisel sorunlar nedeniyle vatanına küsmediğini ve her zaman Türkiye'de yaşamak istediğini söyledi.

“Her şeyi vatanım ve anadilime olan sevgimden dolayı yapıyorum”
 

Rusç ; a ' ya tercü ; me edilen Masumiyet Mü ; zesi romanının tanıtımı iç ; in Moskova ve St . Petersburg ' da bir dizi etkinliklere katılan Pamuk , İnterfaks ajansına ö ; zel aç ; ıklamada bulundu . Pamuk , ' Ben vatanımı ç ; ok seviyorum ve sadece orada yaşamak istiyorum . Tabii ki durumumla ilgili bazı tehlikeleri anlıyorum . Ciddi bir tehlike . Ama ne yapıyorsam vatanım ve anadilime olan sevgimden dolayı yapıyorum . ' dedi .
' GELENEKSELLİĞİMİZDEN VAZGEÇ ; EMEYİZ '
Tü ; rkiye ' nin gü ; nü ; mü ; zde kendi gelenekselliğinden vazgeç ; emediğini anlatan Pamuk , ' Bugü ; n Tü ; rkiye teknoloji ve gelenekler arasında bulunan bir ü ; lke . İnsanlar Batı ' da olduğu gibi teknolojik gelişmenin sağladığı ü ; rü ; nleri tü ; ketmeyi ve kullanmayı ö ; ğrendi . İnsanlarımızda bö ; yle bir imkâ ; n var ve onlar bunu seve seve yapıyor . Ve ayrıca da , aynı zamanda biz gelenekselliğimizden vazgeç ; emeyiz . Bence bu sorun teşkil ediyor mu? Zannetmiyorum . Ç ; ü ; nkü ; ; bunda Tü ; rk ö ; zdeşliği ve ö ; zgü ; nlü ; ğü ; var . Eğer bunu kompleks saymazsak bu durumda her şey mü ; kemmel demek ki . ' şeklinde konuştu .
' RUSYA ' DA İFADE Ö ; ZGÜ ; RLÜ ; ĞÜ ; KONUSUNDA SORUNLAR VAR '
Rusya ' nın ikinci bü ; yü ; k kenti St . Petersburg ziyareti sırasında ' Rus 100 Tv ' televizyonuna da konuşan Pamuk , Rusya ' da ifade ö ; zgü ; rlü ; ğü ; konusunda sorunlar olduğunu savundu . Tü ; rk yazar , ' Tü ; rkiye ' de ifade ö ; zgü ; rlü ; ğü ; konusunda sü ; reç ; yavaş işlese de sorunlar yavaş yavaş ç ; ö ; zü ; lü ; yor . Benimle ilgili suç ; lamalarda olduğu gibi , ' Tü ; rkiye halkına manevi zarar vermekle ' itham edilen insanlar hala ç ; ok fazla . Dolayısıyla Tü ; rkiye ' de henü ; z herşey yerinde değil . Bu arada Rusya ' da da ifade ö ; zgü ; rlü ; ğü ; konusunda sorunlar var , yoksa sizde gazetecileri ö ; ldü ; rmezlerdi . Bence , tehdit edilen gazeteci ve yazarları devlet korumalı . ' dedi .
' TÜ ; RKİYE BANA Ö ; ZEL KORUMA TAHSİS ETTİ '
Muhabirin , ' Şimdi daha ç ; ok nerde yaşıyorsunuz , ç ; ü ; nkü ; 2007 yılında siz Tü ; rkiye ' den Amerika ' ya kaç ; tınız ' sorusuna Pamuk şö ; yle cevap verdi : ' Son beş yılda benim hayatımda ç ; ok değişiklik oldu . Yapmış olduğum siyasi demeç ; ler yü ; zü ; nden Tü ; rkiye yö ; netimi beni mahkemeye verdi ve ben ancak dü ; nya kamuoyunun ısrarı sayesinde aklandım . Sonra ise milliyetç ; iler tehdit etmeye başladı . Şimdi yılın dö ; rt-beş ayını İstanbul ' da yaşıyorum , geri kalan dö ; rt ayı ise New York ' ta geç ; iriyorum . Ç ; ü ; nkü ; ; orada ders veriyorum . İstanbul ' da benim korumam var . Bunu Tü ; rk yö ; netimi tahsis etti . Korumamla arkadaşız , hiç ; bir şikâ ; yetim yok . '