'F' mi 'Q' mu?

Intersteno Türkiye Temsilcisi ve Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Köse, Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bir rapor sunacaklarını bildirerek, “F klavyeyle 10 parmakla bakmadan yazma tekniğinin, ilköğretim 3. veya 4. sınıfta öğretilmeye başlanmasını önereceğiz” dedi.

'F' mi 'Q' mu?
 

Kö ; se , yaptığı aç ; ıklamada , Tü ; rkiye ' de bilgisayarın on parmakla kullanılmasının yetersiz olduğunu belirtti .

Intersteno Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Tü ; rkiye Temsilciliği olarak , bilgisayarın , on parmakla Tü ; rkç ; eye en uygun olan ' F klavye ' ile ö ; ğretilmesi ve bu konuda iş birliği yapılması gerektiğini ifade eden Kö ; se , bunun iç ; in okuma seferberliği gibi &ldquo ; bilgisayarı da bakmadan kullanmaya teşvik seferberliği&rdquo ; başlatılmasının zorunlu olduğunu savundu .

Kö ; se , &ldquo ; F&rdquo ; ve &ldquo ; Q&rdquo ; klavye arasındaki farka işaret ederek , &ldquo ; Q klavye , uluslararası bir klavye sanılıyor . Klavyelerin oluşturulmasında bir dü ; nya standardı yoktur . Değişik dilleri konuşan toplumların ses , hece ve harf ayrıcalıkları var oldukç ; a , dü ; nyanın tek bir standardı olamaz . Ç ; ü ; nkü ; her milletin alfabesi farklıdır&rdquo ; diye konuştu .

Herkesin bilgisayarı bilimsel yö ; ntemle kullanmayı ö ; ğrenmesi iç ; in eğitim alması gerektiğini belirten Kö ; se , amaç ; larının herkese bilgisayarı bakmadan kullanmayı ö ; ğretmek olduğunu kaydetti .

Seç ; kin Kö ; se , Milli Eğitim Bakanlığına bu konuda hazırladıkları rapor ve dü ; zenledikleri kampanyalar hakkında bilgi vermeyi planladıklarını anlatarak , raporda , &ldquo ; Tü ; rkiye ' de bilgisayarın on parmakla teknik olarak hangi yaşta ö ; ğrenilmesi gerektiği&rdquo ; konusunu gü ; ndeme getireceklerini bildirdi . Kö ; se , &ldquo ; F klavyeyi on parmakla bakmadan kullanma tekniğinin , ilkö ; ğretim 3 . veya 4 . sınıfta ö ; ğretilmeye başlanmasını ö ; nereceğiz&rdquo ; dedi .

Kö ; se , raporda , on parmak kullanımının , sadece ilkö ; ğretim 4 . sınıflara değil , bü ; tü ; n ö ; ğrencilere , ö ; ğretim gö ; revlilerine , kamu ç ; alışanlarına ve İş-Kur kanalı ile iş arayan bü ; tü ; n vatandaşlara ö ; ğretilmesi , bu faaliyetler kapsamında ö ; ğretmenler yetiştirilmesinin vurgulandığını ifade ederek , ortalama 70-80 saatlik bir eğitim sü ; reci ile F klavyeyi ö ; ğrenmenin mü ; mkü ; n olduğunu sö ; yledi .

TÜ ; RKÇ ; EYE EN UYGUNU F KLAVYE

Intersteno Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Onursal Başkanı İhsan Yener de , F klavyenin Tü ; rkç ; eye daha uygun olduğunu bildirdi . Yener , F klavyede en gü ; ç ; lü ; parmaklarla Tü ; rkç ; ede en fazla kullanılan harflerin yazıldığını , Q klavyede ise gü ; ç ; lü ; ve işlek parmaklara en ç ; ok kullanılan harflerin isabet etmediğini vurguladı .

Bilgisayarı F klavyede on parmakla kullanmanın zaman aç ; ısından da tasarruf sağladığına dikkati ç ; eken Yener , &ldquo ; İki parmakla harflerin yerini aramaya ç ; alışırken hem zaman kaybedersiniz , hem de gö ; z tahribatı ortaya ç ; ıkar ama , F klavyede on parmakla en az ü ; ç ; kat zamandan tasarruf ediyorsunuz&rdquo ; dedi .

İhsan Yener , Tü ; rkç ; enin , ö ; zelliklerine gö ; re on parmakla yazma yö ; ntemi iç ; in ç ; ok verimli olduğunu belirterek , F klavyenin resmen var olmasına karşın , İngiliz dili iç ; in 130 yıl ö ; nce belirlenen Q klavye kullanıldığını , bunu yö ; neticilerin bilinç ; siz davranmalarından kaynaklandığını ileri sü ; rdü ; .