Tarihi mozaikler yok oluyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tapulu Anavarza Antik Kenti'nin simgesi ve en değerli bölümü olan Anavarza Mozaikleri’nin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu bildirildi.

Tarihi mozaikler yok oluyor
 

Etrafı surlarla ç ; evrili yaklaşık bin 300 hektarlık bir alanda kurulu , Tü ; rkiye ' nin en ö ; nemli antik kentleri arsında gö ; sterilen Anavarza ' da Anavarza Kızı ' nın tasvir edildiği mozaikler , yeterince korunmadığı iç ; in yağışlı havaların da etkisiyle hızla bozulmaya ve kaybolmaya yü ; z tuttuğu kaydedildi .
Mozaiği bulan ve uzun yıllardır bekç ; ilik yapan Hatun Dilci , ' 1960 yılında ev temeli kazarken Balıklı Mozaik ' i bulduk . Daha sonrada Meduze Mozaiği ' ni bulduk ve mü ; zeye haber verdik . Bunun ü ; zerine eşimle beni Anavarza ' ya bekç ; i yaptılar . Bugü ; n kışın yağmurların sel olması nedeni ile zarar gö ; ren Anavarza kızının bulunduğu Mozaik ç ; eşitli yerlerden kabardı ' dedi .
Geç ; tiğimiz yıllarda kentin ayakta kalan en ö ; nemli yapısı olan Alakapı , 1998 depremi nedeniyle hasar gö ; rmü ; ş ve daha sonra mü ; dahale olarak , bü ; yü ; k kemerdeki taşıyıcı sistem desteklenerek koruma altına alınmıştı .
Tü ; rkiye ' nin en ö ; nemli antik kentleri arasında gö ; sterilen Adana ' nın Kozan İlç ; esi yakınlarındaki Anavarza ' nın tapusu Kü ; ltü ; r ve Turizm Bakanlığı ' nda bulunuyor . Antik kentte belgeleme ç ; alışması yapan İstanbul Ü ; niversitesi ( İÜ ; ) Edebiyat Fakü ; ltesi Eskiç ; ağ Tarihi Anabilim Dalı Ö ; ğretim Ü ; yesi Prof . Dr . Mustafa Hamdi Sayar , antik kentin ' ' Arkeo Park ' ' olmak iç ; in bü ; tü ; n ö ; zellikleri taşıdığını aç ; ıklamıştı .
MEDUZE ' NİN HİKÂ ; YESİ
Anavarza Kralının kızı Meduze ' nin sağında yer alan erkek ; Kozan Kralı ' nın Oğlu , solundaki ise Misis Kralı ' nın Oğlu ' dur . Her iki kralın oğlu da bu kıza talip olur ve meduze iç ; in Anavarza Şehri ' ne savaş tescilinde bulunurlar . Anavarza Kralı ' nın bir ç ; ö ; zü ; m ü ; retememesi ü ; zerine Meduze babasına bir ç ; ö ; zü ; m teklifinde bulunur . ' Sevgili babacığım malum Anavarzamızın su sıkıntısı var . Şehrimize ilk ö ; nce hangi taliplim getirirse ben onunla evleneyim , bö ; ylece şehrimiz savaştan kurtulmuş olur ' der . Kız bunu der demesine ama kızın gö ; nlü ; Kozan Kralı ' nın Oğlu ' ndadır . Yalnız Anavarza Şehri ' ne ilk suyu getiren ise Misis Kralı ' nın oğlu olmuştur . Verilen sö ; z ü ; zere Meduze ' nin Misis Kralının oğluyla evlenmesi gerekmektedir . Fakat kızın gö ; nlü ; Kozan Kralı ' nın oğlunda olduğu iç ; in sevmediği Misis Kralı ' nın oğluna varmak istemez . Sö ; zü ; nden dö ; ndü ; ğü ; takdirde ise Anavarza Şehri ' ni ve halkına savaş aç ; ılacak , dö ; nmez ise sevmediği biri ile evlenecektir . Ç ; ö ; zü ; mü ; intiharda bulur ve Anavarza Kalesi ' nden aşağı kendisini atar .
ANAVARZA ANTİK KENTİ TARİHÇ ; ESİ
Kozan ilç ; esine 27 kilometre mesafedeki Dilekkaya Kö ; yü ; ile iç ; iç ; e olan Anavarza Antik Kenti ' nin , İ . Ö ; . 1 . yü ; zyılda bir Roma kentleşme merkezi olarak kurulduğu sanılıyor . Tarihi kaynaklara gö ; re , kent , Kilikya bö ; lgesinde dü ; zenlenen şenliklerin , olimpiyatların merkezidir . 525 ve 565 tarihindeki depremlerde yıkılan kent , Bizans İmparatoru Justinianus tarafından onarıldı . 8 . yü ; zyıldan itibaren Abbasiler , Selç ; uklular , Bizans ve Haç ; lılar arasında sü ; rekli el değiştiren Anavarza , bir sü ; re Ermeni krallığının merkezi oldu .
Anavarza , ovadaki surlar ve kayalık kesim olmak ü ; zere iki bö ; lü ; mden oluşuyor . Surların doğu kesiminin uzunluğu 1500 metre . Tü ; m kenti iç ; ine alan surların 20 burcu bulunuyor . Bu surlardan şehre 4 kapı ile giriliyor . Kentin sembolü ; Alakapı ' nın kuzeydoğusunda tiyatro ve kapının hemen ö ; nü ; nde stadyum kalıntıları yer alıyor .
Antik Kent ' in yanındaki Anavarza Kalesi ise dik yamaç ; lı 200 metre yü ; ksekliğindeki bir tepede bulunuyor . Kalede , 1057 tarihli kü ; ç ; ü ; k bir kilise bulunuyor . Kilise , ü ; zerindeki yazıta gö ; re Ermeni prensi Toras tarafından yaptırıldı .