Gerilen Suriye - Irak ilişkilerine Türkiye'den diplomatik atak

Irak'ta son olarak meydana gelen ve 100'ü aşkın kişinin ölümüne neden olan patlamalar Bağdat ve Suriye ilişkilerini sarstı.

 

Irak yö ; netiminin patlamalardan sorumlu tuttuğu ü ; st dü ; zey 2 Baaslıyı Suriye ' den istemesi ve Şam yö ; netiminin buna olumsuz cevap vermesi , iki ü ; lke arasında sorun oldu . Irak ' ın Şam Bü ; yü ; kelç ; isini ç ; ekme kararına karşılık Suriye ' de Bağdat Bü ; yü ; kelç ; isini ç ; ağırdı . Bö ; ylece sorun iki ü ; lke arasında diplomatik bir krize neden oldu .
Tü ; rkiye , son yıllarda ikili ilişkilerini geliştirdiği Irak ve Suriye arasındaki bu soruna ç ; ö ; zü ; m aramak amacıyla devreye girdi . Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , ö ; nü ; mü ; zdeki gü ; nlerde aynı gü ; n iç ; ersinde Şam ve Bağdat ' ı ziyaret ederek , iki ü ; lkenin arasını yapmaya ç ; alışacak . Davutoğlu , Bağdat ve Şam ' a yapacağı ziyaretlerle iki ü ; lke arasında gerilen ilişkileri yumuşatmaya ç ; alışarak krize ç ; ö ; zü ; m arayacak .
Dışişleri Bakanı Davutoğlu , ilk olarak Pazartesi gü ; nü ; Şam ' a gidecek . Burada Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edilecek . Yapılacak gö ; rü ; şmede Davutoğlu , gerilen Irak ile Suriye ilişkileri konusunda Şam yö ; netiminin en ü ; st dü ; zeyde gö ; rü ; şlerini alacak . Davutoğlu ayrıca gerilen ilişkilerin normalleşmesi ve krizin ç ; ö ; zü ; me kavuşturulması konusunda Tü ; rkiye ' nin gö ; rü ; şlerini Esad ' a iletecek .
Dışişleri Bakanı Davutoğlu Şam ' da yapacağı gö ; rü ; şmelerin ardından Bağdat ' ta Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından da kabul edilecek . Davutoğlu , Maliki ile yapacağı gö ; rü ; şmede krizle ilgili Bağdat yö ; netiminin gö ; rü ; şlerini alacak . Ardından gerilen ilişkileri ç ; ö ; zü ; mü ; konusunda Tü ; rkiye ' nin gö ; rü ; ş ve ç ; abalarını Maliki ' ye aktaracak .
Son dö ; nemde dış politikada etkin bir rol ü ; stlenen Ankara , İsrail ile Suriye arasında gerç ; ekleştirdiği dolaylı gö ; rü ; şmelerin ardından , Bağdat ile Şam arasında gerilen ilişkilere ç ; ö ; zü ; m bulmak amacıyla diplomatik bir atak başlattı . Diplomatik kaynaklar Bağdat ve Şam arasındaki krizi ç ; ö ; zmek amacıyla harekete geç ; en ilk ü ; lke olmasının , Tü ; rkiye ' nin bö ; lgedeki etkinliğini gö ; stermesi aç ; ısından ö ; nemli olduğuna vurgu yapıyor . Aynı kaynaklar gerek Bağdat gerekse Şam ' ın gü ; venini kazanan Tü ; rkiye ' nin bu krize ç ; ö ; zü ; m bulma ihtimalini yü ; ksek gö ; rü ; yor .