Davudoğlu: NATO yokken biz Afgan ordusunu eğitiyorduk

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in Ankara temaslarında Türkiye'nin Afganistan'a askerî katkıları gündeme gelirken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu konuda çarpıcı bir örnek verdi.

Davudoğlu: NATO yokken biz Afgan ordusunu eğitiyorduk
 

Davutoğlu , ' Biz , NATO yokken Afgan askerlerini eğitiyorduk ' dedi . Afgan hü ; kü ; metinden talep gelmesi durumunda asker eğitimi konusunda desteğin artacağını belirten Bakan , Kurtuluş Savaşı esnasında bile Tü ; rkiye ' nin bu ü ; lkeye yaptığı yardımları vurguladı . NATO Genel Sekreteri Rasmussen de katkılarından dolayı Tü ; rkiye ' ye teşekkü ; r etti . Davutoğlu , genel sekreterlik seç ; iminde Ankara ' ya bazı vaatlerde bulunan Rasmussen ' e bu sö ; zlerini hatırlattı .

Ankara ile eski Danimarka Başbakanı Rasmussen ROJ TV , karikatü ; r krizi ve genel sekreterlik seç ; imindeki gerilimi geride bırakıp ortak ç ; alışma konusunda kararlı . NATO ü ; yelerini ziyaret kapsamında Ankara ' ya gelen NATO Genel Sekreteri Rasmussen , dü ; n Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile gö ; rü ; ştü ; . Gö ; rü ; şmeden sonraki basın toplantısında iki taraf da ' Gerginlik yoktu ki aşalım ' mesajı verdi .

Gö ; rü ; şmede Afganistan , NATO-AB işbirliği , NATO ' nun stratejik anlamı ve Akdeniz Diyaloğu ile İstanbul İşbirliği Girişimi ele alındı . Afganistan ' daki gü ; venlik gü ; ç ; lerinin ö ; zellikle de Afgan ordusunun eğitilmesine ö ; nem verdiklerini belirten Rasmussen , ' Bu ç ; erç ; evede aralarında Tü ; rkiye ' nin de bulunduğu bü ; tü ; n ittifak ü ; yelerini bu gü ; venlik gü ; ç ; lerinin eğitimi konusunda destek ve katkı sağlamaya teşvik ediyoruz ' ç ; ağrısında bulundu . Davutoğlu da şu ana kadar 350 Afgan subayın Tü ; rkiye ' de , bin 500 ' e yakın subayın da Afganistan ' da eğitildiğini ve Ankara ' nın bu konudaki katkılarının sü ; receğini kaydetti .

Davutoğlu , daha sonra gazetecilere yaptığı aç ; ıklamada ise , ' Biz , NATO yokken Afgan askerlerini eğitiyorduk . Bu konuda muhatabımız NATO değil , Afgan hü ; kü ; metidir . Talep gelirse destek veririz ' dedi . Kurtuluş Savaşı ' nın en zor anlarında bile Tü ; rkiye ' nin Afganistan ' ı unutmadığını dile getiren Bakan , Atatü ; rk ' ü ; n Kabil ' den gelen talep ü ; zerine bu ü ; lkeye askerî ; eğitim iç ; in Tü ; rk subaylarını gö ; nderdiğini aktardı .