BAE, İran'a silah götüren K. Kore gemisine el koydu

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Kuzey Kore'den İran'a Birleşmiş Milletler'in yaptırımlarına rağmen içinde roketatar mühimmatın da bulunduğu silah kargosu taşıyan bir gemiye el koyduğu bildirildi.

BAE, İran'a silah götüren K. Kore gemisine el koydu
 

BAE hü ; kü ; met yetkililerinin Bahama bandıralı ANL-Australia adlı 18 yaşındaki kargo gemisine 14 Ağustos ' ta el koyduğu ve konuyu Birleşmiş Milletler Gü ; venlik Konseyi Yaptırımlar Komitesi ' ne ilettiği ifade edildi .
Komite ' nin de İran ' a gö ; nderilen ve ' makine parç ; ası ' olarak deklare edilen silahları yakalayan BAE yetkililerine teşekkü ; r mektubu gö ; nderdiği ö ; ğrenildi . Başkanlığını halen Tü ; rkiye ' nin yaptığı Komite ' nin İran ' a da bir mektup yazarak konuyla ilgili aç ; ıklama istediği kaydedildi .

Bir Tü ; rk diplomat The National gazetesine verdiği demeç ; te Komite ' nin Kuzey Kore ' ye uygulanan yaptırımların ihlaliyle ilgili kendilerine ulaşan bilgileri değerlendirdiğini ve gizlilik ilkesinden dolayı daha fazla aç ; ıklama yapılamayacağını sö ; yledi . Geminin bir mü ; ddet daha aç ; ıklanmayan bir BAE limanında tutulacağı ve mü ; fettişlerin gemide ne tü ; r silahlar olduğunu belirlemek iç ; in incelemelerde bulunacağı belirtildi .

BM , Kuzey Kore ' nin nü ; kleer silah denemelerine girişmesi neticesinde 12 Haziran ' da yeni yaptırımlar uygulanmasına karar vermişti . Finansal yaptırımlarla Kuzey Kore rejiminin para kaynaklarının kurutulması , ü ; lkeye giden ve ü ; lkeden ç ; ıkan tü ; m kara , deniz ve hava kargosunun daha sıkı denetime alınması ve silah ambargosunun genişletilmesi ö ; ngö ; rü ; lü ; yor .

İran ' a da BM tarafından uranyum zenginleştirme programını durdurmayı reddettiğinden dolayı ü ; ç ; ayrı yaptırım uygulanıyor .