Ankara, Irak-Suriye gerilimi için devrede

Ankara, Irak ile Suriye arasında patlak veren gerilimin aşılması için devreye girdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esed ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile telefon görüşmeleri yaptı.

Ankara, Irak-Suriye gerilimi için devrede
 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da 31 Ağustos Pazartesi gü ; nü ; Bağdat ' a ve Şam ' a gidecek .

Başbakan Erdoğan ' ın telefon gö ; rü ; şmelerinde ikili ilişkiler ve bö ; lgedeki son gelişmelerle ilgili genel gö ; rü ; ş alışverişinde bulunuldu . Ayrıca son gü ; nlerde Irak ile Suriye arasında yaşanan bazı olumsuz gelişmeler de gü ; ndeme geldi . Başbakanlık ' tan yapılan aç ; ıklamada , bö ; lgede barış ve istikrarın hâ ; kim kılınması iç ; in komşular arasında karşılıklı saygı ve gü ; vene dayalı ilişkiler tesis edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı . Tü ; rkiye ' nin , kardeşlik bağlarıyla bağlı bulunduğu komşularıyla bu anlayış doğrultusunda daimi istişare ve işbirliğine bü ; yü ; k ö ; nem atfettiği , Dışişleri Bakanı Davutoğlu ' nun ziyaretinin de bu ç ; erç ; evede gerç ; ekleştirileceği belirtildi . Dışişleri Bakanlığı ' ndan yapılan aç ; ıklamada da Davutoğlu ' nun , Şam ' da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esed , Bağdat ' ta da Irak Başbakanı Nuri el Maliki tarafından kabul edileceği ve her iki ü ; lkede karşıtlarıyla gö ; rü ; şeceği kaydedildi . Gö ; rü ; şmelerde tarafların gö ; rü ; şleri ö ; ğrenilecek ve Tü ; rkiye ' nin dü ; şü ; nceleri aktarılacak .

Bağdat ' ta son gü ; nlerde meydana gelen kanlı saldırılar sebebiyle iki ü ; lkenin arası aç ; ıldı . Irak , Suriye ' den , Bağdat ' taki saldırıların arkasında olduğu gerekç ; esiyle Irak ' ta yasaklanan Baas partisinin iki ü ; yesinin iadesini istedi . Suriye ise bunu reddediyor . Irak buna tepki olarak Şam ' daki bü ; yü ; kelç ; isini geri ç ; ekti . Suriye de Bağdat ' a aynı karşılığı vererek bü ; yü ; kelç ; isini geri ç ; ağırdı . Irak hü ; kü ; meti , Suriye ile ilişkilerin normale dö ; nmesinin Bağdat ' ı kana bulayan saldırıların arkasında olduğu sanılan iki kişinin teslim edilmesine bağlı olduğunu aç ; ıkladı .