Psikoterapist Ketre:Oruç insanda stres ve sinir yapmaz

Ayzep Psikolojik Danışmanlık Psikoterapisti Ayla Ketre, orucun insanlarda stres ve sinir yaptığına dair açıklamaların doğru olmadığını söyledi. Kerte, inançla yapılan hiçbir davranışın insanda strese neden olamayacağını kaydetti.

 

11 ayın sultanı Ramazan ' ın gelmesiyle bazı psikolog ve psikoterapistler tarafından ' orucun insanlarda stres ve sinire neden olduğu ' şeklinde yapılan aç ; ıklamaları doğru bulmadığını aktaran Kette , ' Bazı gazete ve internet sitelerinde ruh sağlığı alanında ç ; alışan uzmanların orucun strese neden olacağı yö ; nü ; ndeki aç ; ıklamalarını okudum , altı dolu olmayan bir dizi ifadelerle karşılaştım . Oruç ; tutmak da dahil olmak ü ; zere inanç ; la yapılan her davranış insana bir eziyet hissi vermez ve dolayısıyla da herhangi bir stres oluşturmaz . Nitekim bu konuda , bü ; yü ; k bir inanç ; la ateşin ü ; stü ; nde yü ; rü ; yenlerden tutun da ç ; ividen yatakların ü ; zerinde istirahat edenlere kadar pek ç ; ok ö ; rnek verilebilir . İslam aleminde yılda bir ay şart koşulan oruç ; la insanlar , aslında ruhlarını pek ç ; ok anlamda terbiye ettikleri gibi ruhun dinlenmesini de sağlamaktadır ' diye konuştu .

İnsanoğlunun yaradılış gereği bir dizi dü ; rtü ; yle yaşamını sü ; rdü ; rdü ; ğü ; ne ve hayatta kaldığına dikkat ç ; eken Ketre , bu dü ; rtü ; lerin temel amacının da hazza ulaşmak olduğunu kaydetti .

Dü ; rtü ; lerin her zaman deşarj edilmek istendiğini , deşarj edilemeyen dü ; rtü ; lerin ise kişide gerginlik , ö ; fke , kızgınlık gibi duyguların ortaya ç ; ıkmasına neden olduğunu anlatan Kerte şö ; yle devam etti : ' Hissedilen bu ö ; fke ve kızgınlık duygusu kişiyi daha sonra saldırganca davranışlara yö ; nlendirebilir . İstekleri ile arasına giren her şeye karşı kızgın hale gelir insan . Bunların yanı sıra kendisinin sahip olamayıp başkalarının elde edebildiklerine karşı da bir haset duygusu geliştirir ve sahip olanlara karşı da bir kızgınlık duyar . Yılda bir kez tutulan oruç ; la insanlar aslında bu dü ; rtü ; lerini kontrol altına almayı da ö ; ğrenir . Oruç ; sayesinden insanlar , ruhsal yapının temel taşlarından biri olan iradeyi geliştirir '

ORUÇ ; SAYESİNDE İNSANLARIN KENDİLERİNE GÜ ; VENİ GELİR

Alkol , sigara gibi alışkanlıkları olan insanların , bu tip davranışların zararlı olduğunu ve mantıken bırakmaları gerektiğini bildiklerini ama bırakamadıklarına işaret eden Psikoterapist Ketre , bu gibi durumlarda insanların kendi iç ; lerinde tutarsızlık yaşadıklarını sö ; yledi .

Kendilerine bu davranışlarını bırakamadıkları iç ; in kızan insanların oruç ; sayesinde bıraktıklarını gö ; rdü ; kleri zaman kendilerine gü ; venlerinin geldiğini vurgulayan Kerte şunları kaydetti : ' Ayrıca bunu bir kez yaptıysam bir daha yapabilirim diye dü ; şü ; nerek bu alışkanlıktan tamamıyla vazgeç ; ebilirler . Diğer ö ; nemli bir konu ise hırs . Hırs ö ; yle kö ; tü ; bir duygudur ki , arzularına ulaşmak isteyen insan , sırf arzularını yerine getirebilmek iç ; in ahlaki , vicdani ve insani sınırların ö ; tesine geç ; erek toplumsal ve sosyal dü ; zeni bozar . Arzularını elde edemeyen insan hayata ve hayatın sunduklarına kü ; ser . Bazen de arzularını yerine getiremeyişine dair kendisine bir dizi kızgınlıklar duyar . Kendisi ile savaşı başlar ve savaştıkç ; a kendisini aşağıya doğru ç ; eker . Tü ; m bu durumlar ise insanda gü ; nü ; mü ; zde sıkç ; a rastladığımız dü ; rtü ; kontrol bozukluklarına , depresyona ve biz dizi diğer nevrotik bozukluklara neden olabilir . Oruç ; , insanların nefislerini kontrol altına alma ç ; abaları sonucunda , tü ; m bu olumsuzlukların ö ; nü ; ne geç ; ilebildiğini gö ; stermek ve bu olumlu davranışların devamının da sağlanabileceğini hissettirmek aç ; ısından son derece ö ; nemlidir '