New York muhteşem Türk festivaline hazırlanıyor

Amerika'nın New York kentinde önümüzdeki ayın son haftasında Türk festivali rüzgarı esecek.

New York muhteşem Türk festivaline hazırlanıyor
 

Beş gü ; n sü ; reyle New York ' un 5 farklı bö ; lgesinde yapılacak olan ' New York ' ta Tü ; rk Gü ; nleri ' isimli festivalde Anadolu kü ; ltü ; rü ; nü ; n zenginliğini Amerika ' nın ve dü ; nyanın en gö ; zde şehrine taşıyacak . Festivalin yapılması nedeniyle ö ; nce Manhattan ' da bulunan Tü ; rk Kü ; ltü ; r Merkez ' inde ( Turkish Cultural Center - TCC ) resim sergili bir kokteyl verilecek . Seç ; kin davetlilerin katılacağı festivalin 25 Eylü ; l Cuma akşamı aç ; ılış kokteylinde Amerikalı sanatç ; ı Maria Foladori Weiss ' ın modernize edilmiş Tü ; rk ç ; inileri resim sergisi yer alacak .

Cihan ' a konuşan organizasyonun sö ; zcü ; sü ; Mehmet Kılıç ; , Eylü ; l ayının son haftasında başlayacak olan ' New York ' ta Tü ; rk Gü ; nleri ' festivalinin tü ; m hazırlık ç ; alışmasının bitmek ü ; zere olduğunu ve Anadolu ' yu New York ' a taşıyıp dü ; nyaya tanıtmaktan bü ; yü ; k mutluluk duyacaklarını sö ; yledi . Kılıç ; , festivalle ilgili geniş bilgiler verdi .

Mehmet Kılıç ; ' ın verdiği bilgilere gö ; re geç ; en yıl Central Park ' ta yapılan gö ; rkemli festivalin bu yılki durağı Central Park ' tan sonra New York şehrinin en bü ; yü ; k ikinci parkı olan Brooklyn ' deki Prospect Park olacak . 27 Eylü ; l ' de Brooklyn ' de başlayacak olan festivalin ilk ayağında , Mehter takımı , Tü ; rk folklor ekibi , geleneksel el sanatları uygulamalı gö ; sterisi ve sergisi , Tü ; rk mutfağının leziz tatları katılımcılara ikram edilecek . Brooklyn ' in Tü ; rk dostu Belediye Başkanı Marty Markowitz ' in davetine binaen bu yıl festivale Prospect Park ' ından başladıklarını belirten organizasyonun sö ; zcü ; sü ; Mehmet Kılıç ; , Brooklyn ' deki festivalin ilk ayağında ayrıca Balkan ve Tü ; rk Cumhuriyetleri ' nin de temsil edileceğini sö ; yledi .

TIMES MEYDANI ' NDA İLK KEZ MEHTERLER BOY GÖ ; STERECEK

Brooklyn ' in hemen ertesi gü ; nü ; New York ' ta Tü ; rk Gü ; nleri festivalinin en gö ; rkemli etkinliği yapılacak . Dü ; nyanın en meşhur ve gö ; zde mekâ ; nlarından biri olan Times Meydanı ' nda ilk defa bir Tü ; rk festivali yapılarak mehter ekibi de gö ; steri yapacak . 28 Eylü ; l gü ; nü ; ö ; ğle 12 ' de başlayacak olan Times Meydanı ' ndaki festivalin ikinci gü ; n etkinliği dö ; rt saat sü ; recek . Times Meydanı ' nda Osmanlı ' nın gö ; rkemli askeri bandosunun dışında Anadolu ' nun sevinç ; lerine , eğlencelerine tercü ; manlık eden folklor gö ; sterisi de yer alacak . Bunların dışında gü ; nde milyonların uğrak yeri olan Times Meydanı ' ndaki festivalin ikinci gü ; n etkinliğinde Anadolu ' da hü ; kü ; m sü ; rmü ; ş 11 medeniyeti temsilen o dö ; nemin kıyafetleri iç ; inde onlarca kostü ; m giymiş kimseler yü ; rü ; yecek .

Times Meydanı ' nda ayrıca aç ; ılacak ç ; adırlarla Anadolu kü ; ltü ; rü ; dü ; nyaya tanıtılmaya ç ; alışılacak . Festivalin ikinci etkinliğinin yapıldığı ve dü ; nyanın kesişme noktalarından olan Times Meydanı ' ndan Mevlana ' nın evrensel barış , sevgi hoşgö ; rü ; ö ; ğretisi semazenler eşliğinde Amerikalılar ile başka milletten insanlara duyurulacak .

Times Meydanı ' ndaki etkinliklerin dü ; zenlenmesi ve buranın işletmesini yü ; rü ; ten Times Square Alliance ( TSA ) , Tü ; rk festivaline ev sahipliğini de yapacak . TSA ayrıca tü ; m yıl boyunca kendi tanıtım brö ; şü ; r ve tanıtım reklamlarında Tü ; rk festivalinin alanda yapıldığını logolarına koyacak . Times Meydanı ' ndaki etkinliğin prodü ; ktö ; rlü ; ğü ; ise TCC tarafından yapılacak .

New York ' ta Tü ; rk Gü ; nleri festivalinin ü ; ç ; ü ; ncü ; ayağında film gö ; sterimleri olacak . Amerika ' nın en ö ; nemli kendi alanında eğitim kurumlarından biri olan New York Film Akademisi ile TCC tarafından ortak dü ; zenlenecek etkinlikte sinemaseverlere Anadolu kü ; ltü ; rü ; nü ; n evresel değerlerini beyaz perdeden izletecek .

New York Film Akademisi ' nde gerç ; ekleşecek olan Tü ; rk Film Festivali ' nde bu yıl 3 eser gö ; sterilecek . Bunlar sırasıyla UNESCO ' nun desteği ile ç ; ekilen Mevlana , Kelebek ve Devrim Arabaları . Filmlerin gö ; sterilmesinden sonra yö ; netmenlerle soru-cevap bö ; lü ; mü ; olacak . Bu bö ; lü ; mde sinemaseverler Kelebek , Mevlana ile Devrim Arabaları film yö ; netmenlerine eserleri hakkında soru sorabilecek . Film festivalinin ilk gü ; nü ; olan 29 Eylü ; l ' de Mevlana ' nın gö ; steriminden ö ; nce ö ; n gö ; sterim yapılacak .

FESTİVAL GRAND CENTRAL ' A DA TAŞTI

New York ' ta Tü ; rk Gü ; nleri adlı etkinlik , Tü ; rklerin Amerika ' da daha ö ; nce hiç ; yapmadığı tü ; rden bir festival olacak . Amerika ' nın en bü ; yü ; k tren istasyonu olma ö ; zelliğine sahip ve bir o kadar da tarihi , ihtişamlı yapısıyla Hollywood filmlerinin vazgeç ; ilmez mekâ ; nlarından olan Grand Central , Tü ; rk festivalinin ü ; ç ; ü ; ncü ; durağı olacak . Manhattan ' daki iki tren istasyonundan doğu yö ; nlü ; trenlerin kalkış noktası olan Grand Central ' da 2 Ekim gü ; nü ; , Tü ; rk kü ; ltü ; rü ; nü ; tanıtan stantlar , uygulamalı el sanatları sergisi sabah 9 : 00 ' da başlayıp akşam 6 : 00 ' ya kadar devam edecek .

Gü ; nde 500 bin insanın uğradığı bir mekâ ; n olan Grand Central ' da yine Balkan ve Anadolu ' nun inanç ; aç ; ısından şekillendiren semah ( Bektaşilik ) ile sema ( Mevlevilik ) gö ; sterilerinin ilgi ç ; ekeceğinden şü ; phe yok .

İSTANBUL KAPALI Ç ; ARŞI , NEW YORK ' TA AÇ ; ILACAK

Festivalin son gü ; nü ; ise ' Street Festival ' adını taşıyor ; yani sokak festivali . Festivalin bu bö ; lü ; mü ; Manhattan ' daki Broadway Caddesi ile 6 . Cadde ( diğer adıyla American Avenue ) arasında 41 . sokak ü ; zerinde yapılacak . New York ' un en tanınmış parklarından olan Braynt Park ' ın hemen yanında yapılacak olan festivalin son etkinliği 4 Ekim Pazar sabahı 9 : 00 ' dan akşam 6 : 00 ' ya kadar sü ; recek .

İstanbul Kapalı Ç ; arşı ' yı New York ' un merkezine taşıyacak olan sokak festivalinde deyim yerinde ise yok yok . Tü ; rk yemeğinden Tü ; rk ç ; inisine , ebru sanatından bazı Anadolu şehirlerinin tanıtılacağı şehir stantlarına kadar son derece zengin bir sokak gö ; sterisi olacak . Sokak festivalinde Osmanlı desenli 50 ç ; adır aç ; ılacak ve yalnızca Amerika ' ya değil tü ; m dü ; nyaya Anadolu ' nun renkli kü ; ltü ; rü ; tanıtılmaya ç ; alışılacak .