HSYK 21 üyeye çıkıyor

Yargı reformunun ayrıntıları belli oldu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun üye sayısının 21'e çıkarılacağını, kurula hâkimve savcıların da üye seçeceğini söyledi.

HSYK 21 üyeye çıkıyor
 

Hazırlanan taslağa gö ; re yargılama sı-rasında Tü ; rkç ; e bilmeyenler iç ; in Kü ; rtç ; e ve Arapç ; a tercü ; manlar tahsis edilecek .

Adalet Bakanı Sadullah Ergin , Hakimler ve Savcılar Yü ; ksek Kurulu ' nun ( HSYK ) yapısında değişiklikler ö ; ngö ; ren reformun ayrıntılarını aç ; ıkladı . Buna gö ; re , HSYK ' nın ü ; ye sayısı 21 ' e ç ; ıkacak . Cumhurbaşkanı ile Parlamento ' nun yanı sıra yü ; ksek yargının dışında 12 bin hâ ; kim ve savcı da ü ; ye seç ; ecek . Kritik HSYK toplantılarının yapıldığı Dikmen Hâ ; kimevi ' ndeki salonda gazetelerin Ankara temsilcilerine bilgi veren Ergin , değişikliklerin gü ; nlü ; k tartışmalarla ilgisinin olmadığına dikkat ç ; ekti : ' Bu , AB sü ; recinin bir sonucu . '

Yeni dü ; zenleme ile hâ ; kim ve savcılar hakkındaki soruşturma izni verme yetkisi de Adalet Bakanlığı ' ndan HSYK ' ya geç ; iyor . Meslekî ; yetkinlik adına hukuk fakü ; ltelerinin de 5 yıla ç ; ıkarılması ö ; ngö ; rü ; lü ; yor . YARSAV varlığını sü ; rdü ; rü ; rken yargıda başka meslek ö ; rgü ; tlerinin ise ö ; nü ; aç ; ılıyor . Ergin ' Tü ; rkiye Hâ ; kim ve Savcılar Birliği ' adı altında sivil ö ; rgü ; t kurulacağını sö ; yledi . Yargılama sırasında Tü ; rkç ; e bilmeyenlere ilişkin yeni dü ; zenlemeye gidiliyor . Buna gö ; re Kü ; rtç ; e ve Arapç ; a bilenler başta olmak ü ; zere tercü ; manlar bilirkişi listesine ekleniyor . Bakan Ergin ' yargılama dilinin Tü ; rkç ; e olacağını ' ö ; zellikle vurguluyor . Bakan Ergin , İmralı ' ya gö ; nderilecek terö ; r suç ; lularının kalacağı ek tesislerin tamamlandığını , bakanlığın yıl sonuna doğru tesisleri devralacağını sö ; yledi .

HÂ ; KİM VE SAVCILARIN ATAMA VE TAYİN KARARNAMESİNİ KURUL HAZIRLAYACAK

HSYK ' nın yeniden yapılandırılmasına paralel olarak kurulun sekreteryası ve denetim sistemi yeniden dü ; zenlenecek . Hâ ; kim ve savcıların atama , tayin , terfi işlemlerini Kurul bü ; nyesinde oluşturulacak sekreterya yü ; rü ; tecek . Bu işlemleri Adalet Bakanlığı Personel Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; yapıyordu . İddia ve karar makamı tek elde birleşmeyecek şekilde hâ ; kim ve savcıların denetimi , Kurul bü ; nyesinde gerç ; ekleştirilecek . Adalet Bakanlığı bü ; nyesindeki Teftiş Kurulu HSYK ' ya bağlı faaliyet gö ; sterecek . Hâ ; kim ve savcıların disiplin , inceleme ve soruşturma işlemleri , Kurul bü ; nyesinde gerç ; ekleştirilecek .

ANAYASA MAHKEMESİ ' NİN GÖ ; REV ALANI YENİDEN BELİRLENECEK

Anayasa Mahkemesi ' nin gö ; rev tanımının yeniden belirlenmesi amacıyla uluslararası belgeler ç ; erç ; evesinde ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli ç ; alışmalar yapılacak . Mahkeme ' nin oluşumuna ilişkin ihtiyaç ; duyulan mevzuat değişiklikleri gerç ; ekleştirilecek .

ASKERÎ ; YARGIYA DA REFORM

Anayasa Mahkemesi ' nin askerî ; mahkemelerde hâ ; kim sınıfından olmayan ü ; yelerle ilgili yasa hü ; kmü ; nü ; iptal eden kararı doğrultusunda gerekli değişiklikler yapılacak . Yasal değişikliklerle sivillerin barış zamanında askerî ; mahkemelerde yargılanmalarına son verildi . Askerî ; mahkemelerin gö ; rev ve yetkileri demokratik hukuk devletinin gerektirdiği ö ; lç ; ü ; ler ç ; erç ; evesinde yeniden tanımlanacak . Askerî ; Yü ; ksek İdare Mahkemesi iki dereceli hale getirilecek . Bakan Sadullah Ergin , Cumhurbaşkanı Gü ; l ' ü ; n uyarıları doğrultusunda ç ; alışmaların tamamlandığını , Milli Savunma Bakanlığı ' ndan gelecek cevabı beklediklerini sö ; yledi .

CEZAEVLERİNİN GÜ ; VENLİĞİ JANDARMA ' DAN ALINACAK

Ceza infaz kurumlarının dış gü ; venlik hizmetleri Jandarma ' dan alınarak Adalet Bakanlığı ' na devredilecek . Gü ; venlik , infaz koruma memurlarınca sağlanacak . Tutukluların nakli ile duruşmalarda can gü ; venliklerinin sağlanmasından da infaz koruma memurları sorumlu olacak .

Reformla mahkeme dü ; zeninde de değişikliğe gidilecek . Hakimlerle savcılar , aynı kü ; rsü ; de yer almayacak . Kü ; rsü ; hakimlere kalırken , savcıların konumu savunma avukatlarıyla eşit pozisyona getirilecek . Diyarbakır ' da katıldıkları eylemde taş attıkları iç ; in tutuklanan ç ; ocuklarla ilgili de yeni dü ; zenleme geliyor . Adalet Bakanı Sadullah Ergin , ' Bu ç ; ocukların soruşturma ve yargılama evreleri ile yargılama sonrasına ilişkin geniş kapsamlı bir ç ; alışma yapıyoruz . ' aç ; ıklaması yaptı . Ergin , 19 Ağustos tarihi itibarıyla 18 yaş altı 2 bin 725 hü ; kü ; mlü ; ve tutuklunun bulunduğu- nu , bunların 120 ' sinin te-rö ; r suç ; lusu olduğunu kaydetti . Diyarbakır ' daki ç ; ocuk hü ; kü ; mlü ; ve tutuklu sayısının ise 16 olduğunu sö ; yledi .

Reform taslağında adliyelerde gö ; rev yapan 12 bin hakim ve savcının HSYK ' da kendilerini temsil edecek 1 . sınıfa ayrılmış meslektaşları arasından ü ; ye seç ; meleri planlanıyor . Seç ; imler UYAP sistemi ü ; zerinden yapılacak . Kurul ' da yer alacak 8 ü ; ye ise TBMM ve Cumhurbaşkanı tarafından seç ; ilecek . Meclis tarafından seç ; ilecek olan ü ; yeler hakim ve savcı olmayacak . Meclis , Tü ; rkiye Adalet Akademisi yö ; neticilerin-den , hukukç ; u ö ; ğretim ü ; yeleri ile avukatların arasında seç ; im yapacak .