Alevi derneklerinden 'açılım'a destek, muhalefete uyarı

Alevi derneklerinin düzenlediği basın toplantısında açılıma destek gelirken, muhalefete de uyarı geldi.

Alevi derneklerinden 'açılım'a destek, muhalefete uyarı
 

Alevi dernekleri , ' demokratik aç ; ılım ' a karşı ç ; ıkan Milliyetç ; i Hareket Partisi ( MHP ) ve Cumhuriyet Halk Partisi ' ni ( CHP ) eleştirdi . Ortak metin hazırlayan dernekler , ' Kendini devletin asli sahibi sayan zihniyetin yaptığı milliyetç ; i kışkırtma , yeni acıların yaşanmasından başka hiç ; bir şeye hizmet etmez . Ayrıca ortada ne bir bö ; lü ; nme ne de bö ; lü ; nmeyi isteyen kesim var ' gö ; rü ; şü ; nü ; dile getirdi . Dernekler , medyayı kışkırtıcılık yerine yapıcı ve objektif olmaya davet etti .


Alevi Bektaşi Federasyonu , Pir Sultan Abdal Kü ; ltü ; r Dernekleri , Hubyar Sultan Alevi Kü ; ltü ; r Derneği ve Ö ; zgü ; r Demokratik Alevi Hareketi temsilcileri İnsan Hakları Derneği ' nde basın toplantısı dü ; zenleyerek ' demokratik aç ; ılım ' sü ; recine destek verdi . Dernekler adına hazırlanan metni okuyan Alevi Bektaşi Federasyonu Kü ; ltü ; r Sanat Sekreteri Hatice Altınışık , Tü ; rkiye Cumhuriyeti devletinin ciddi bir demokratikleşme sancısı yaşadığını sö ; yledi . Hü ; kü ; metin ' Demokratik aç ; ılım ' diye topluma sunduğu niyet beyanını , iyi niyetli bir girişim olarak değerlendiren Altınışık , ' Ancak demokratik aç ; ılım , demokrasi kü ; ltü ; rü ; ile işletilirse sonuca ulaşıp bir toplumsal barış ortamı yaşanabilir . Hü ; kü ; metin kamuoyuna sunduğu demokratik aç ; ılım Kü ; rt sorununun barışç ; ıl demokratik ç ; ö ; zü ; mü ; nü ; hedefliyorsa mevcut hü ; kü ; met bu konuda kararlı ve tutarlı olmalıdır ' dedi .

Demokratik aç ; ılıma karşı ç ; ıkan MHP ve CHP ' yi eleştiren Altınışık , ' Hal bö ; yleyken muhalefet partileri CHP , MHP ' den ve Genelkurmay Başkanlığı ' ndan gelen aç ; ıklamalar demokratik aç ; ılımı olumsuz etkileyecek bir kaos ortamı oluşturmuştur . Kendini devletin asli sahibi sayan zihniyetin yaptığı milliyetç ; i kışkırtma , yeni acıların yaşanmasından başka hiç ; bir şeye hizmet etmez . Ayrıca ortada ne bir bö ; lü ; nme ne de bö ; lü ; nmeyi isteyen kesim var . Devletin Kü ; rt yurttaşlarımızın kimliğini , kü ; ltü ; rü ; nü ; , dilini tanıması ve sorunu evrensel insan hakları bağlamında demokratik ç ; ö ; zü ; me kavuşturması bö ; lü ; nme yerine daha iç ; tenlikli bir birliği sağlar ' şeklinde konuştu .

' Sorunun ç ; ö ; zü ; mü ; nde ö ; ncelik toplumun tü ; m kesimlerine gü ; ven verecek bir politik tutumdur ' diyen Altınışık sö ; zlerini şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; : ' Kü ; rt aç ; ılımı diye hü ; kü ; metin kamuoyuna aç ; ıkladığı ç ; ö ; zü ; m sü ; reci yeterince aç ; ık ve anlaşılır nitelikte değildir . Bu kadar iddialı aç ; ıklamalara karşın sorunun ç ; ö ; zü ; mü ; nde muhatabın kim olacağı hala karanlık bir noktadadır . Ortada bir sorun varsa o sorunun tarafları vardır . Dolayısıyla sorunun bu taraflar mü ; zakere ederek ç ; ö ; zerler . '

Altınışık , Kü ; rt sorununun demokratik ç ; ö ; zü ; mü ; iç ; in ö ; nceliklerini ise şö ; yle sıraladı : ' Sağlıklı , gü ; ven verici demokrasiye hizmet edebilecek bir tartışma ortamı oluşturulmalıdır . Bu devletin ve hü ; kü ; metin tarihi sorumluluğudur . Hü ; kü ; met ve muhalefet toplumsal sorumluluk ve siyasal ciddiyetin gerektirdiği şekilde davranmalıdır . Medya organları kışkırtıcılık yapmak , soruna anket mantığıyla yanaşmak yerine yapıcı ve objektif olmalıdır . Kü ; rt sorununun ç ; ö ; zü ; mü ; konusunda hü ; kü ; met yetkilileri Alevi Bektaşi Federasyonu ile de gö ; rü ; şmelidir . '