AB klasik ampulü yasaklıyor

Bir asırdan uzun süredir odalarımızı aydınlatan ampullerin enerji tasarrufu için Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yasaklanması planlanıyor.

AB klasik ampulü yasaklıyor
 

8 Aralık ' ta bir AB komitesi de konuyla ilgili oylama yapacak . Uygulama kabul edilirse 2009 ' da yü ; rü ; rlü ; ğe girecek . Buna gö ; re ilk ö ; nce 100 watt ' lık ampuller yasaklanacak . 2010 ' da 75 ' lik , 2011 ' de 60 ' lık , 2012 ' de 40 ' lık ve son olarak da 2013 ' de 25 ' lik ve 15 ' lik ampuller AB ü ; lkelerinde tedavü ; lden kalkacak .

İsveç ; Işıklandırma Federasyonu ' nun aç ; ıklamasına gö ; re , 2009 ila 2013 yılları arasındaki sü ; reç ; te , watt bü ; yü ; klü ; ğü ; ne gö ; re sırasıyla ampuller yasaklanacak . Federasyon yetkilisi Magnus Frantzell , bü ; yü ; k enerji sarfiyatı yapan ampullerin bir anda değil de , kademeli olarak yasaklanma gerekç ; esini , ' ü ; reticilerin bir anda zora girmesini ö ; nlemek ' olarak aç ; ıkladı . Frantzell ayrıca , dü ; şü ; k enerji harcayan ampullerin ü ; retimi iç ; in de firmalara zaman tanınmış olduğunu ifade etti .

AB ü ; lkelerinde her yıl 2 milyar klasik ampul satılırken , dü ; şü ; k enerjili ampullerden ise ancak 300 milyon satılıyor .