Zekat, taksitle de verilebiliyor

80.18 gram altın veya bunun tutarından para ya da ticaret malına sahip olan Müslüman, hür, akıllı ve buluğ çağına erişmiş kişiler için farz kılınan zekat, taksitle de ödenebiliyor

Zekat, taksitle de verilebiliyor
 

Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde yer verdiği zekat ile ilgili temel bilgilere gö ; re , belirli bir malın bir kısmının Allah rızası iç ; in muayyen kişilere verilmesi anlamına gelen zekat , Mü ; slü ; manlar iç ; in farz ibadetler arasında yer alıyor .

' ' Mü ; slü ; man , hü ; r , akıllı , buluğ ç ; ağında , borcundan ve asli ihtiyaç ; larından fazla kazanç ; sağlayıcı nitelikte , asgari zenginlik ö ; lç ; ü ; sü ; ( nisap miktarı ) oranında mala sahip olanların ' ' yü ; kü ; mlü ; olduğu ibadette , kişinin zekat verebilmesi iç ; in 80 . 18 gram altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı ile 40 koyun/keç ; i , 30 sığır ve 5 deveye sahip olması ve bu malların ü ; zerinden bir yıl geç ; mesi gerekiyor . Zekat sahibinin , 80 . 18 gram altını ya da diğer mallarının 40 ' ta birini zekat olarak vermesi gerekiyor .

Kişi , nafaka , oturulan ev , ev eşyası , ihtiyaç ; duyulan elbise , borç ; karşılığı mal , sanat ve mesleğe ait alet ve makineler , binek taşıtları , ilim iç ; in edinilen kitaplar gibi temel eşyaları dışındaki mal varlıkları iç ; in zekat verebiliyor .

Oruç ; ve hac iç ; in olduğu gibi zekatta da kameri ay hesabı uygulanıyor . Zekatın farz olması iç ; in nisap miktarı malın ü ; zerinden bir kameri yılın geç ; mesi gerekiyor . Ancak , mal sahibi isterse vaktinden ö ; nce de zekatını verebiliyor . Gıda ve giyim eşyaları gibi ayni olarak ö ; denebileceği gibi , para , dö ; viz , altın gibi nakdi olarak da verilebilen zekat iç ; in kişi , vadesinde ö ; deneceğini kesin olarak bildiği senedi de zekat olarak kullanabiliyor .

Bir defada ö ; denebileceği gibi taksitle de ö ; denebilen zekat iç ; in belli bir ayın ya da ramazan ayının beklenmesi gerekmiyor . Zekat vermekle yü ; kü ; mlü ; olanların bunu en kısa zamanda yapması daha uygun olarak gö ; rü ; lü ; yor .

Ticaret mallarının zekatı , malın değeri ü ; zerinden hesaplanıp parayla ya da malın kendi cinsinden de zekat verilebiliyor .

İleride elde edilmesi muhtemel kardan değil , mevcut sermayeden ö ; denmesi gereken mali bir ibadet olan zekatta , ticaret malının zekatı verilirken , karsız olarak zekatın verildiği tarihteki değerinin esas alınması gerekiyor .

Geri ö ; deneceği kesin olan alacakların , her yıl alacaklı tarafından zekatlarının ö ; denmesi gerekiyor . Alacak tahsil edilmeden ö ; nce zekatı verilmemişse , tahsil edildikten sonra , geç ; miş yıllara ait zekatların da ö ; denmesi de bu ibadet iç ; in belirlenen şartlar arasında yer alıyor .

İnkar edilen veya geri alınma ihtimali olmayan alacakların her yıl zekatının verilmesi gerekmiyor . Şayet bö ; yle bir alacak daha sonra ö ; denirse , alacaklı bu tarihten itibaren zekat mü ; kellefi oluyor , ancak geç ; miş yıllar iç ; in zekat ö ; demesi gerekmiyor .

-MAHSULDEN ZEKAT VERİLMESİ-

İslam dininde , odun , şeker kamışı hariç ; kamış ve ottan başka topraktan elde edilen her tü ; rlü ; ü ; rü ; nü ; n , yaklaşık 650 kilograma ulaşması halinde ü ; rü ; nü ; n zekatının verilmesi şartı getiriliyor .

Mahsulü ; n zekatının verilmesinde toprağın işlenmesi ve su kullanımı esas alınıyor . Buna gö ; re , toprak emek sarf edilmeden yağmur , nehir , dere , ırmak ve bunların kanallarıyla sulanıyorsa , ç ; ıkan mahsulü ; n 10 ' da biri , emekle veya suyun ü ; cretle alınması , motorla sulama gibi masraf gerektiren bir yolla sulanıyorsa 20 ' de bir oranında zekat verilmesi gerekiyor .

Altın ve gü ; mü ; ş dışındaki ziynet eşyaları zekata tabi tutulmuyor . Ayrıca ticari amaç ; lı olarak alıp sattıkları daireler iç ; in emlakç ; ılar ve borsada alınıp satılan hisse senetlerine yatırım yapan kişilerin , sahip olduğu hisse senetlerinin , değeri nisap miktarına ulaşması ve ü ; zerinden bir yıl geç ; mesi halinde 40 ' da bir oranında zekat vermesi gerekiyor .

-DERNEKLERE ZEKAT VE FİTRE VERİLEBİLİR Mİ?-

Zekat , ' ' fakirler , dü ; şkü ; nler , esaretten kurtulacaklar , borç ; lu dü ; şenler , Allah yolunda cihada koyulanlar , yolda kalmışlar , zekat toplamakla gö ; revlendirilen memurlar ve kalpleri İslam ' a ısındırılmak istenen yeni Mü ; slü ; man olmuş kimselere ' ' verilebiliyor . Ancak , zekat verecek kişi , anne babasına , bü ; yü ; kanne ve bü ; yü ; kbabasına , ç ; ocukları ve torunlarıyla eşine ve Mü ; slü ; man olmayanlara zekat veremiyor .

Aldıkları zekat ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca zekat verilebilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan gü ; venilen kimseler eliyle yö ; netilen dernek , kurum ve yardımlaşma fonlarına zekat ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca bulunmuyor . Ayrıca , belli bir geliri olduğu halde , bu geliriyle asgari temel ihtiyaç ; larını karşılayamayan ve başka bir mal varlığı da bulunmayan kişilere zekat verilebiliyor .

Meşru olmayan yoldan elde edilen kazancın ise belliyse sahibine iade edilmesi , belli değilse , yoksullara veya hayır kurumlarına verilerek elden ç ; ıkarılması gerektiği iç ; in bu kazancın zekatının verilmesi gibi bir durum sö ; z konusu olmuyor . Ayrıca devlete ö ; denen vergiler de zekat yerine geç ; miyor .

Bizzat elden verilebileceği gibi vekalet veya havale yoluyla da verilebilen zekat , fakir olan damada dü ; şü ; yor . Dinen , koca eşine bakmakla yü ; kü ; mlü ; olduğundan , kişinin gelinine zekat vermesi dolaylı olarak kendi oğluna zekat vermesi gibi kabul edildiği iç ; in geline zekat vermek , geç ; erli olmakla birlikte , uygun gö ; rü ; lmü ; yor .

- ' ' İNSAN BEDENİNİN ZEKATI , FİTRE . . . ' ' -

Ramazan ayının sonuna yetişen ve asli ihtiyaç ; larından başka nisap miktarı mala sahip bulunan her Mü ; slü ; man ' ın vermesi vacip , mali bir ibadet olan fitre , insan fıtratındaki yardımlaşma ve dayanışmanın bir gereği olarak ' ' insan bedeninin zekatı ' ' kabul ediliyor .

Yoksulların ihtiyaç ; larının giderilmesinde , bayram gü ; nü ; nü ; n neşesinden ihtiyaç ; sahiplerinin de istifade etmelerinde ö ; nemli bir rol oynayan fitrede , zekattan farklı olarak malın artıcı olması ve ü ; zerinden bir yıl geç ; mesi şartı aranmıyor .

Ramazan Bayramı ' nın ilk gü ; nü ; nde tan yerinin ağarmasıyla ö ; denebilen fitre , ramazan ayı iç ; inde de verilebiliyor . Fitrenin , yoksulların bayram ihtiyaç ; larını karşılayabilmeleri iç ; in bu tarihten ö ; nce verilmesi uygun gö ; rü ; lü ; yor .

Gü ; nü ; mü ; zde , bir kişinin bir gü ; nlü ; k normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktar , ayni gıda yardımı olarak verilebilen fitre , bunun değerinde nakit de ö ; denebiliyor .

Ü ; lke ve bö ; lgelere gö ; re geç ; im standartları farklı olduğundan , fitre mü ; kellefinin kendi bulunduğu yere gö ; re bir kişinin bir gü ; nlü ; k normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktar ü ; zerinden fitre vermesi gerekiyor . Ayrıca , fitre de zekat gibi ' ' fakirler , dü ; şkü ; nler , esaretten kurtulacaklar , borç ; lu dü ; şenler , Allah yolunda cihada koyulanlar , yolda kalmışlar , zekat toplamakla gö ; revlendirilen memurlar ve kalpleri İslam ' a ısındırılmak istenen yeni Mü ; slü ; man olmuş kimselere ' ' verilebiliyor .