Türk, Kürt kardeşliğinin belgesi

Hükümetin, 'demokratik açılım' süreci tartışmalarla ilerlerken, Fransız işgali sırasında Şanlıurfa'da 150 bin Kürt ve Türk vatandaşın, düşmana karşı birlikte mücadele edeceklerine dair bir belgeyi Osmanlı hükümetine gönderdiği belirtildi.

Türk, Kürt kardeşliğinin belgesi
 

Kü ; rt ve Tü ; rk kardeşliğini gö ; steren belgeyi Osmanlı arşivlerinden bulan Tarihç ; i Cezmi Yurtsever , Şanlıurfalı Tü ; rkler ve Kü ; rtlerin Fransız işgali esnasında ortak bir dilekç ; eye imza atarak , dü ; şman entrikalarına karşı birlikte mü ; cadele edeceklerini ve ayrılık iç ; inde olmayacaklarını aç ; ıklayan bir belgeyi Osmanlı yö ; netim merkezi İstanbul ' a gö ; nderdiklerini kaydetti .

Belgenin altında Urfa Mü ; ftü ; sü ; , Belediye Başkanı ve yö ; renin tanınmış Tü ; rkmen ve Kü ; rt aşiretlerinin imzalarının bulunduğunu aktaran Yurtsever , adı geç ; en tarihi belgenin Osmanlı ' nın ç ; ö ; kü ; şü ; ve dü ; şman işgali esnasında bile Tü ; rk-Kü ; rt ayrılıkç ; ılığının olmadığını gö ; stermesi bakımından da anlamlı olduğunu vurguladı .

Gü ; nü ; mü ; zde de her iki toplumu birbirinden ayırmak isteyenler iç ; in de tarihi gerç ; ekleri hatırlatmakta yarar olduğunu dile getiren Yurtsever , belgenin Osmanlı arşivinde ' HR . SYS . 2555-1/17 ' kod adıyla yer aldığını ifade etti .


İŞTE 150 BİN KİŞİNİN ORTAK DİLEKÇ ; ESİNDE YAZILANLAR


' Urfa ' dan Harbiye Nezareti ' ne gö ; nderilen telgraftır . Yedi yü ; z yıldan beri mensup olmaktan gurur duyduğumuz ve hiç ; bir zaman adalet ve şefkatli kanatları altından ayrılmak istemediğimiz Osmanlılıktan ü ; midimizi kestirecek haberler duyuyoruz . Kilikya ' ya ilhak ve Osmanlılıktan ayırmaya ç ; alışanların tam anlamıyla bir hayal kırıklığına uğrayacaklarında hiç ; şü ; phe yoktur .

Urfa livasında yaşayan biz Tü ; rk ve Kü ; rt beyleri el altından yapılan bu ç ; eşit entrikalara rağmen şu ana kadar metanet ve sü ; kunetimizi korumaktaysak da şu sıralar bazı İngiliz subaylarının tekrar eden temaslarından cesaret alan ve aslında sü ; rekli eşkıyalık yapan sabıkalı Suruç ; lu Basravî ; ile birkaç ; kişiden oluşan yandaşlarının kışkırtmasıyla saldırı ve katliama kalkışmaları kamuoyumuzu kö ; tü ; etkilediğinden bu olayları kınıyoruz . Şu anda Osmanlı kalmak arzusunda olduğumuzu , bu uğurda gereken hiç ; bir fedakâ ; rlıktan kaç ; ınmayacağımızı , tü ; m samimiyet ve iç ; tenliğimizle yü ; z 50 bin kişi adına arz ediyoruz . '