Ramazan için 10 özel tavsiye

Ramazan ayında oruç ibadetlerinizi daha sağlıklı ve sıhhatli gerçekleştirmek için beslenme uzmanlarından 10 özel tavsiye.

Ramazan için 10 özel tavsiye
 

1- ) İftarda boş mideye birden yü ; klenmeyin : Yaklaşık 12 saat dinlenmeye ç ; ekilen mideye aniden yü ; klenmek hazımsızlığa neden olabilir .

2- ) Sahura kalkmadan oruç ; tutmayın : Sahura kalkmadan veya sadece su iç ; erek niyetlenmek aç ; kalma sü ; resini arttırdığı iç ; in halsizlik , baş ağrısı , yorgunluk , tansiyon ve kan şekerinin dü ; şmesi gibi sonuç ; lara neden olabilir .


3- ) İftara peynir , domates , zeytin gibi kahvaltılıklar veya ç ; orba gibi hafif yemekler ile başlayın : 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği sebze yemeği veya salata ile devam edilmesi midenizi yormayacaktır .

4- ) Enerji veren ancak kan şekerini dengeli biç ; imde yü ; kselten besinler alın : Beyaz ekmek ve pirinç ; pilavı gibi glisemik indeksi yü ; ksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı , kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinleri tercih edin .

5- ) Bol , bol su iç ; in : Gü ; nde ortalama 2-2 , 5 litre su iç ; meye , bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran , taze sıkılmış meyve suları , soda , sebze suları iç ; meye ö ; zen gö ; sterin .

6- ) Yağlı tatlılar yerine sü ; tlü ; tatlılar : İftarda aşırı şerbetli yağlı tatlılar yerine , sü ; tlaç ; , gü ; llaç ; , muhallebi gibi sü ; t tatlılarını tercih edin .

7- ) Hızlı yemekten kaç ; ının : Yemeklerinizi yavaş , yavaş ve iyice ç ; iğneyerek tü ; ketin , tek seferde bü ; yü ; k porsiyonlar yerine iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar , azar kü ; ç ; ü ; k porsiyonlar şeklinde beslenin .

8- ) İftardan sonra hareket edin : İftar yemeğinden hemen sonra , televizyon veya bilgisayar karşısına geç ; mek ya da koltukta dinlenmek yerine hareket etmek , kısa mesafeli yü ; rü ; yü ; şler yapmak sindirime kolaylık sağlayacaktır .

9- ) Izgara , haşlama ve fırında yapılan yemekleri tercih edin : Kavrulmuş tü ; tsü ; lenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır . Beslenme dü ; zenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı ö ; nlemek iç ; in yemeklerde lif oranı yü ; kse gıdalar ( kuru baklagiller , kepekli tahıllar , sebzeler ) alınmalıdır .


10- ) Oruç ; tutanlar iç ; in en verimli ç ; alışma saatleri 10 . 00 ile 16 . 00 arası : Uzmanlar oruç ; tutanlar iç ; in en verimli ç ; alışma saatlerinin 10 . 00 ile 16 . 00 arasındaki saatler olduğunu belirtiyor . Ö ; nemli ve dikkat gerektiren işlerinizi bu saatler arasında yapmaya ö ; zen gö ; sterin .