Bu şehir Türkiye'yi uyutuyor!

Mobilya Sanayicileri Derneği ile Kayseri Sanayi Odası Yatak ve Metal Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Nazif Türkoğlu, Türkiye'de üretilen yatağın yarısının Kayseri'de üretildiğini bildirdi.

Bu şehir Türkiye'yi uyutuyor!
 

Tü ; rkoğlu , AA muhabirine yaptığı aç ; ıklamada , dü ; nyada yatak sektö ; rü ; nü ; n bü ; yü ; klü ; ğü ; nü ; n 20 milyar dolar civarında olduğunu belirterek , dü ; nyadaki yatak ü ; retiminin yü ; zde 40 ' ını yaylı , yü ; zde 45 ' ini sü ; nger yatakların oluşturduğunu ifade etti . Tü ; rkoğlu , dü ; nyada en fazla yatak ü ; reten ve en fazla tü ; keten ü ; lkeler arasında ABD , Ç ; in ve Brezilya ' nın ilk 3 sırada geldiğini kaydetti .

Yatak ithalatı yapan ü ; lkeler arasında ilk 3 sırayı Almanya , Fransa ve ABD ; ihracat yapan ü ; lkeler arasında ise ilk 3 sırayı Polonya , Ç ; in ve Belç ; ika ' nın aldığını dile getiren Tü ; rkoğlu , ihracat ve ithalat yapan ü ; lkeler arasında Tü ; rkiye ' nin ilk 10 sıralamasına girmediğine dikkati ç ; ekti .

Tü ; rkiye ' de ise yatak sektö ; rü ; nü ; n bü ; yü ; klü ; ğü ; nü ; n 1 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Tü ; rkoğlu , şu bilgileri verdi :

' ' Tü ; rkiye ' de yatak pazarının yü ; zde 95 ' ini yaylı , yü ; zde 5 ' ini sü ; nger yataklar oluşturuyor . Tü ; rkiye ' de yatak ü ; retimi yapan 50-500 arasında işç ; i ç ; alıştıran 25 firma var . Kü ; ç ; ü ; k işletmelerle birlikte bu sayı 400 ' e kadar ç ; ıkıyor . Yatak ü ; reticilerinin yaptığı yatırımlar ise 40 bin dolar ile 40 milyon dolar arasında değişebiliyor . Bu tesisler , yıllık 7 milyon adet yatak ü ; retme kapasitesine sahip . Bu kapasitenin tamamı kullanılmıyor ve yılda 4 milyon civarında yatak ü ; retiliyor . Ü ; retici iller arasında ilk sırayı Kayseri , İstanbul ve İzmir alıyor . Kayseri , yıllık 2 milyon civarında ü ; retim ile toplam ü ; retimin yarısını karşılıyor . Yıllık yatak ihracatı ise toplamda 46 milyon dolar civarında . ' '

Tü ; rkiye ' de ü ; retilen yatakların daha ç ; ok Avrupa ü ; lkeleri ile Ortadoğu ' ya satıldığını bildiren Tü ; rkoğlu , Tü ; rkiye ' nin işgü ; cü ; , enerji , hammadde ve coğrafi konum nedeniyle yatak ü ; retimi iç ; in uygun bir merkez olduğunu ifade etti .

Yatak sektö ; rü ; nde bir takım eksiklerin de bulunduğunu kaydeden Tü ; rkoğlu , sektö ; rü ; n sorunlarını şö ; yle ö ; zetledi :

' ' Sektö ; rde kayıt dışı ekonomi sorunu var . Ç ; ok bü ; yü ; k firmalar yatak ü ; retebildiği gibi kü ; ç ; ü ; k işletmelerde de ü ; retim yapılabiliyor . Ayrıca haksız rekabet sorunu yaşanıyor . Ar-Ge konusunda yeterli gelişme sağlanamadı . Tasarım konusunda halen eksiklerimiz mevcut . Uluslararası alanda tanıtımımızı yeterince yapamıyoruz . Bu da uluslararası alanda rekabet gü ; cü ; mü ; zü ; azaltıyor . Ayrıca , insanımız halen yatağın sağlık aç ; ısından ö ; nemi konusunda yeterli bilince sahip değil . İnsanlarımız aldıkları yatağı ç ; ok uzun yıllar kullanıyorlar . Fiziki aç ; ıdan sağlık sorunları yaşamalarına rağmen yataklarını yenileme ihtiyacı duymuyorlar . Yatağın sağlığa etkisi konusunda da yeterli bilincin oluşması gerekiyor ' '