Anadolu'nun genleri dünya haritası gibi

ABD'deki Stanford Üniversitesi'nin araştırması, Anadolu'da yaşayan insanların dünyanın farklı bölgelerine ait 12 farklı gen taşıdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, Anadolu insanı Kuzey Afrika'dan Finlandiya ve Hindistan'a kadar birçok farklı gen taşıyor.

Anadolu'nun genleri dünya haritası gibi
 

Vatan ' ın haberine gö ; re ABD ' deki Stanford Ü ; niversitesi ' nin yaptığı bir araştırma , Anadolu ' nun dü ; nyanın en ç ; eşitli gen yapısına sahip bö ; lgelerinden biri olduğunu ortaya koydu . Stanford Ü ; niversitesi Tıp Fakü ; ltesi Genetik Bö ; lü ; mü ; ' nü ; n 2003 yılında başlayan araştırmasına gö ; re , Anadolu ' da yaşayan insanlar , Sibirya ' dan Finlandiya ' ya , Orta Asya ' dan Balkanlar ' a ve Hindistan ' dan Kafkaslara kadar birç ; ok farklı halkın genlerini taşıyor .

95 bö ; lgeden ö ; rnek alındı

Aralarında Tü ; rk uzmanların da bulunduğu 15 kişilik geniş bir ekip tarafından yapılan ' Anadolu ' nun Genetik Profili ' isimli araştırmada , Tü ; rkiye ' deki 95 farklı il ve ilç ; e merkezinde yapılan araştırmada toplam 523 kişiden alınan ö ; rnekler incelendi . Bu kişilerden 79 ' u kozmopolit bir kent olduğu iç ; in İstanbul ' dan seç ; ildi . Diğer bö ; lgeler ise iklim , coğrafya , geç ; iş yolları ü ; zerinde olması gibi niteliklerine gö ; re belirlendi .

En yü ; ksek oran ' J geni '

İşte yapılan araştırmaya gö ; re Anadolu ' da yaşayan toplulukların taşıdığı genler :

J geni ( Kuzey Afrika , Ortadoğu ve Balkan ) : Yü ; zde 33 . 8

R geni ( Avrupa ) : Yü ; zde 24

E geni ( Afrika ve Gü ; ney Avrupa ) : Yü ; zde 11 . 4

G geni ( İran ve Kafkas ) : Yü ; zde 11

I geni ( Kuzey ve Doğu Avrupa ) : Yü ; zde 5 . 2

L geni ( Hindistan ) : Yü ; zde 4 . 2

N geni ( Sibirya ve Finlandiya ) : Yü ; zde 3 . 9

C , Q ve O geni ( Orta Asya ) : Yü ; zde 3 . 4

K geni ( Pakistan ) : Yü ; zde 2 . 5

A geni ( Afrika ) : Yü ; zde 1

Atasoy : Anadolu , ırkların kaynaşma potası

Stanford Ü ; niversitesi ' nin araştırmasında ç ; alışan İstanbul Ü ; niversitesi Adli Tıp Enstitü ; sü ; eski Başkanı Prof . Dr . Sevil Atasoy , araştırmada insanın genetik kö ; klerinde hiç ; değişmeyen iki ö ; rneği yani anneden ç ; ocuklarına geç ; en mitokondriyal DNA ve babadan ç ; ocuklarına geç ; en Y Kromozomunun incelendiğini sö ; yledi : ' İlk insanları Kenya civarından gö ; ç ; e ç ; ıktı ve tamamı Maveraü ; nnehir ' i iki kol halinde geç ; ti . Doğu Akdeniz ' le Hint Okyanusu arasında olan bu bö ; lgeden iki kolda Anadolu ' ya geldiler . Anadolu , insanlık tarihi iç ; in anahtar coğrafyadır . Anadolu ü ; zerinden bir kol Avrupa ' ya diğer kol ise Orta Asya ve sonrasında Kuzey , Gü ; ney ve Uzak Doğu ' ya gittiler . DNA şifrelerimizde dü ; nyanın bü ; tü ; n DNA kö ; kleri bulunmakta . Anadolu tü ; m ırklar , etnik unsurlar ve medeniyetler iç ; in bir kaynaşma potasıdır . '

Tü ; rkler Avrupa ' nın en karışık halkı

İSVİÇ ; RE merkezli iGenea şirketinin geç ; en mayıs ayında yaptığı araştırmaya gö ; re ise , Avrupa ' da yaşayan halklar arasında genetik anlamda ' en karışık ve en az safkan ' olan topluluk Tü ; rkiye halkı .

Tü ; rkiye ' de ' safkan Tü ; rk ' tartışması yaratacak araştırma iç ; in Avrupa ' nın dö ; rt bir yanından DNA ö ; rnekleri toplayan ve bunlar ü ; zerinde analizler yapan bilim adamları Tü ; rkiye ' de yaşayan Tü ; rkler ' in sekiz farklı etnik gruba ait genleri taşıdığını belirledi . Ç ; alışmada Avrupa ' da ' safkan ' olmaya en yakın halkın ise Ruslar olduğu ortaya ç ; ıktı .

Ari ırk iç ; in İkinci Dü ; nya Savaşı ' nı ç ; ıkaran Almanların genetik yapısında ise sadece yü ; zde 25 Cermen genleri bulunduğu ve hatta genlerinin yü ; zde 10 ' luk bir kısmının da Yahudi ırkından geldiği belirlendi . iGenea yetkililerinin araştırmanın ' en bü ; yü ; k sü ; rprizi ' olarak aç ; ıkladığı Tü ; rkiye sonuç ; larına gö ; re Tü ; rkiye ' de yaşayan insanların genetik yapısı incelendiğinde 8 farklı etnik gruba ait izler bulunuyor .

Avrupa ve Tü ; rkiye ' nin ç ; evresindeki bö ; lgede bu kadar karmaşık bir genetiğe sahip olan başka bir millet daha yok .

Tü ; rklerin taşıdığı genler ise şö ; yle : 1 ) Tü ; rk , 2 ) Berberi , 3 ) Yunan , 4 ) Alman , 5 ) Slav , 6 ) Arap , 7 ) Yahudi , 8 ) Balkan